Foto: Leif Danielsson, Roy Andersson, Thomas Andersson, Dan Fredriksson

kalendarium

Kalendarium

Med anledning av Covid-19 väljer Västkuststiftelsen att ställa in guidade vandringar fram till 17 april. Nu i början av säsongen är det bara ett fåtal arrangemang som berörs. Vi avvaktar till mitten av nästa vecka innan vi bestämmer hur vi gör med vandringarna från 18 april och framåt.

Vandringar kan komma att ställas in eller förhållningsregler ändras med kort varsel, så gå in på hemsidan kort innan du ger dig ut på någon av våra vandringar för att ta del av den senaste informationen.

Samtidigt föreslår vi att du tar chansen att ge dig ut i naturen så mycket du bara kan så länge du inte känner dig sjuk. Ta en paus från nyheterna och dra in frisk luft i lungorna. Du behöver troligen inte resa för att nå till ett naturområde nära dig och inte heller utsätta dig för några strapatser. Lyssna på fågelsången, se träden som vaknar efter vintersömnen och kolla in en solbelyst myrstack. Det spritter av liv! Njut!

 

Här nedan får du lite hjälp att hitta en guidad vandring som passar dig. I den gröna rutan till vänster kan du sortera vandringarna efter kommun, naturreservat/område, datum, guide eller tema.

Hitta till vandringarnas samlingsplatser med bil eller kollektivtrafik. Så här gör du: http://vastkuststiftelsen.se/hitta-enkelt-till-samlingsplatsen/

Samåk till vandringen. Använd gärna skjutsgruppens app: https://skjutsgruppen.nu/

Om du vill skriva ut alla texter om vandringarna finns en PDF här.

Vår tryckta folder.

Hitta en vandring som passar dig

Kommun

Naturreservat/Område

Datum

Guide

Tema

April 2020

Vårfåglar och grodplask

Plats: Fontin, Kungälv
Datum: 18 april 2020 kl. 10:00 - 12:00

Vandring för hela familjen i det tätortsnära naturreservatet uppe på Fontinberget i Kungälv. Nu spirar vårens första växter vid den lilla sjön Svarte Mosse och myrorna vaknar i sin stack. Vi kollar vad myrorna gör och lyssnar på vacker fågelsång. Tillsammans ska vi pröva på att bygga fågelbon av olika material. Är vi lika duktiga som skatan, gräsanden och blåmesen är? Undrar just om vi kan sjunga lika fint som fåglarna också? Vi avslutar med fikastund i vårsolen vid sjön. Alla som vill får då också testa att med hjälp av håvar fånga småkryp i sjön. De vatteninsekter vi får upp ska vi studera i baljor med vatten på stranden en liten stund. Om vi har tur kan vi få se ett vattenbi, en buksimmare eller en glupsk trollsländelarv. Naturvandring för barn i åldrarna 4 – 8 år och föräldrar. Längd ca 1,5 km lättvandrad terräng. Barnvagn går bra. Ta gärna med matsäck! Naturguider är Lena Smith och Alexander Frisborg. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen Kungälv

Samlingsplats: Vid motionscentralen Kotten i Fontin, Kungälv (https://goo.gl/maps/jSQN1n7R4bD2).

Föranmälan: Till Lena senast dagen innan på telefon: 0733-45 07 59, begränsat antal deltagare.

Svårighetsgrad: Lätt vandring

 

Guide: Lena Smith, Tel. 0733-45 07 59
Guide: Alexander Frisborg
Tema: Fåglar, Familjevandring, Insekter

Vårblomning med blåsippor

Plats: Ryr, Mellerud
Datum: 18 april 2020 kl. 10:00 - 12:00

Ryrhalvön har ett Botaniskt rikt kulturlandskap på kalklerskiffer. Vegetationen på kalklerskiffern saknar delvis motsvarighet i denna del av landet och här finns några av länets intressantaste och mest skyddsvärda botaniska områden. Vårblomningen är flödande rik med bl.a. blåsippor i tre färgvarianter blå, röda och vita.

Flertalet av reservatsområdena utgör rester av hemmanets inägor från 1700-talet. Den mest värdefulla vegetationen på Ryrhalvön är de solöppna kalktorrängarna och hällmarkerna som finns i anslutning stränderna. På de hävdade slåtterängarna och i betesmarkerna blommar under maj månad rikligt med gullviva och S:t Pers nycklar.

Samlingsplats: Naturreservatets P-plats, Ryrs by (https://goo.gl/maps/bbinvdumnENHb9XLA).

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Guide: Hans Alexandersson, Tel. 0701-80 54 84
Tema: Blommor, Geologi

Blåsippornas förlovade rike

Plats: Ranneberget, Mellerud
Datum: 19 april 2020 kl. 10:00 - 14:00

Blåsippor. Foto: Thomas Liebig.

En vandring för den nyfikne och vetgirige! Här har du chansen att lära dig lite mer om Dalslands geologi, växter, djur, fåglar och grottor. Vi ska så klart även njuta av blåsipporna, som ju här i Dalsland har många olika färger. Vi går uppför rasbranterna i denna urskogsliknande terräng medan vi spanar efter skogens hemligheter och invånare. Vandringen går både på stigar och i obanad terräng i lugnt tempo så att alla hinner med. Vi letar bland annat efter den väldigt sällsynta ormbunken uddbräken som bara finns på några få platser i världen varav de flesta finns i Dalsland. Vi letar även efter grottor som finns i området, vi får se hur många vi hittar och om det kanske finns någon trollskatt kvarglömd i någon av dem. Vi fikar uppe på Jättekullen innan vi går ner till Dalslands största grotta och sen går den nya stigen tillbaka till parkeringen. Vandringen är ca 4 km. Ta med vatten, sittunderlag, matsäck för en fikarast och frukt för en kortare fruktpaus. Skor som är täta i tån och har grov sula samt långbyxor är att föredra på denna vandring. För den som har och är intresserad kan även flora, fågelbok och kikare vara bra att ha med. En vandringsstav kan också vara bra att ha till hjälp i de brantaste partierna. Detta är även en bra introduktionsvandring för dig som inte känner dig så hemma i naturen.

Samlingsplats: Reservatets parkering i södra änden av Köttsjön (https://goo.gl/maps/RvazCD87cqmTi4KU6)

Svårighetsgrad: Krävande vandring

Guide: Helena Sellering, Tel. 0708-60 29 13
Tema: Blommor, Familjevandring, Geologi, Naturbörjare

Vacker hagmark

Plats: Hulta hagar, Karlsborg
Datum: 19 april 2020 kl. 10:00 - 13:00

Det 10 år gamla naturreservatet består av betade, gamla hagmarker med stora bestånd av äldre lövträd. Här finns även en gammal domarring. Vandringen tar ca tre timmar, ej anpassad för barnvagnar. Medtag matsäck. Hulta hagar ligger 7 km norr om Undenäs kyrka mot Tived. Sväng höger vid skylt Hulta hage 1.

Samlingsplats: P-platsen Hulta hagar (https://goo.gl/maps/R2zyKeo4oBYhUzTS9)

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Guide: Leif Pettersson (telefon: 0706-35 47 71) och Urban Spaak

Guide: Leif Pettersson, Tel. 0706-35 47 71
Tema: Blommor, Kultur

Bland blåsippor och vätteros

Plats: Vägeröd, Lysekil
Datum: 21 april 2020 kl. 18:00 - 21:00

Vitsippa och vätteros. Foto: Christina Claesson.

Natursköna och kulturhistoriskt intressanta Vägeröd på Skaftö är känd för sin vackra bokskog och för sin rika blomning av både vita och rosa blåsippor. Kanske den säregna vätterosen också är synlig. Ta gärna med kvällsfika som vi intar vid öns största insjö Edsvattnet.

Samlingsplats: Vid reservatsparkeringen (https://goo.gl/maps/NMnvwVkmyvPdfayMA)

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Guide: Thomas Andersson, Tel. 0707-55 43 63
Tema: Blommor, Fåglar

Kvällspromenad i Vitsippsdalen

Plats: Änggårdsbergen, Göteborg / Mölndal
Datum: 22 april 2020 kl. 17:30 - 20:30

Vitsipporna borde vid denna tid blomma som bäst, för övrigt bör vi kunna få se gulsippa, hålnunneört, stor nunneört, skogsbingel, dårört, vätteros och lundvårlök i blom. Samarrangemang med Botaniska Föreningen i Göteborg och Västergötlands Botaniska Förening.

Samlingsplats: Växthusentrén i Botaniska trädgården (https://goo.gl/maps/nmPLnUSPjv5sRmPa6)

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Guide: Erik Ljungstrand

Tema: Blommor

Guide: Erik Ljungstrand
Tema: Blommor

FULLBOKAD! After Work i skogen – Tyst vandring

Plats: Änggårdsbergen, Göteborg / Mölndal
Datum: 22 april 2020 kl. 18:00 - 20:00

OBS! Vandringen är fullbokad! Det går inte längre att anmäla sig.
En liknande vandring anordnas 25 maj.

Vi vandrar mestadels i tystnad, gör några närvaro-övningar och upplever naturen med våra sinnen. Stigen leder oss i kuperad terräng genom skog och förbi mossarnas öppna vattenspeglar. Från den högt belägna ljungheden är utsikten vidsträckt och kanske får vi se solnedgången. Ca 5 km. Vandringen görs i samarbete med Naturskyddsföreningen i Göteborg.

Samlingsplats: Botaniska trädgårdens entré, innanför grindarna (https://goo.gl/maps/yMnWnwAYaBrfZYMa8). Närmsta hållplats: Botaniska trädgården eller Annedalskyrkan.

Föranmälan: senast 15 april via E-post till rebecka@rocketmail.com. Max 30 deltagare.

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Guide: Catharina Larsson, Tel. 0725-17 43 39
Guide: Rebecka Arman

Shinrin Yoku – Skogsbad

Plats: Safjället, Mölndal
Datum: 23 april 2020 kl. 17:30 - 20:30

Låt en certifierad guide leda dig för att uppleva naturen på ett nytt sätt och få möjligheter till ökad närvaro, större avkoppling, mer energi och glädje. Under ledning av Laurence kommer vi att gå ca 2-3 km i väldigt lugnt tempo och öppna våra sinnen med hjälp av naturen omkring på ett enkelt och kreativt sätt. Vi använder oss av lukt, hörsel, syn, känsel och smak, men även särskilda för natur- och skogsbad unika koncept.

Bra skor för att gå i skogen och kläder anpassade till vädret. Vi rekommenderar att ta med lite extra. Eftersom vi kommer att gå långsamt och ibland stanna längre tid på samma ställe kan man känna sig kall lättare än vanligt. Ta gärna med vatten att dricka och ett sittunderlag.

Max 25 pers.

Samlingsplats: parkeringen vid fotbollsplanen Krokslättsvallen, Krokslätts storgata (https://goo.gl/maps/GmWma58SwzXyaB4N8). Närmsta hållplats: Soltorpsgatan.

Föranmälan: via mail till contact@senseinnature.se

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Guide: Laurence Nachin, Tel. 0793-39 29 59

FULLBOKAD! Vårvandring utmed ån

Plats: Säveån, Kungälv / Lerum
Datum: 25 april 2020 kl. 09:40 - 13:00

OBS! Vandringen är fullbokad! Det går inte längre att anmäla sig.
En annan vandring längs Säveån anordnas 14 maj.

Ta tåget till skogen. Tillsammans upplever vi Säveåns natur och pratar om vad det är vi ser utmed stigen. Vi går bland sippor på slingrande stigar och bitvis på spänger. Barn är också välkomna. Vandringen är ca 3,5 km och relativt lättgången, dock finns det trappor. Vi pausar vid ån så ta med matsäck/fika. Vi kommer nog att få se vissa spår från bäverns aktivitet. Guidningen startar vid Floda station 09:40 och avslutas vid Stenkullens station ca 12:45. Det kan vara fuktigt så rejäla skor är bra. Vandringen görs i samarbete med Naturskyddsföreningen i Göteborg.

Samlingsplats: Göteborgs central strax före kl. 09:00 vid aktuell perrong eller vid Floda station (https://goo.gl/maps/zCetkry62XzMscPy7). (Den aktuella tidtabellen är inte fastställd när programmet publiceras. Eventuellt går ett tåg 09:05 som är framme 09:31 i Floda).

Föranmälan: Föranmälan via mail senast 17 april: catharina.larsson@vastkuststiftelsen.se Max 30 deltagare.

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Guide: Catharina Larsson, Tel. 0725-17 43 39

Fantastiska skapelser

Plats: Svarvaretorpet, Mellerud
Plats: Mörttjärn, Mellerud
Datum: 26 april 2020 kl. 10:00 - 14:00

På denna vandring i lugnt tempo ska vi njuta av några av de fantastiska skapelser som finns i detta område. Några är skapade av människor och naturen tillsammans, och några har naturen skapat själv. I Mörtjärns naturreservat, som vi passerar på vägen till Svarvaretorpet, ser vi på några spektakulära skapelser som ingår i ”Doktor Sædéns runda”. I Svarvaretorpets naturreservat ser vi bl.a. på ängsgranskogen och den för terrängen typiska kvartskalkskiffern. Inom området växer Sveriges största bestånd av ormbunken uddbräken. Ormbunken är mycket sällsynt i landet och anses utrotningshotad. Så här års ser uddbräken lite annorlunda ut då den så här tidigt på året skjuter nya skott över de gamla. Vandringen går i huvudsak på vägar och leder och är ca 6 km lång. Det går inte att köra med barnvagn. En vandring för den nyfikne och njutningslystne. Kanske vi till och med kan hitta en trollskatt i grottan som vi kikar på längs vägen. Ta med fika för minst två raster. Saker som kan vara bra att ha med, om man har, är: faktaböcker för växter och djur, kikare och lupp. Glöm inte vatten samt något att sitta på!

Samlingsplats: Parkeringen vi OK Kroppefjälls OK-stuga, Dals Rostock (https://goo.gl/maps/WUT7dwjGj1s, koordinater: 58°42’25.2″N 12°19’50.2″E). Vägbeskrivning: Från Dals Rostocks södra ände följ skyltning mot OK-stugan (samt Kroppefjälls hotell). Närmsta hållplats: Rostocks vägskäl, gå sedan mot Rostock och Kroppefjälls hotell och OK-stugan ca 3,5 km. Ring guiden i förväg om ni vill ha skjuts mellan hållplats och samlingsplatsen.

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Guide: Helena Sellering, Tel. 0708-60 29 13
Tema: Blommor, Geologi, Kultur