Foto: Leif Danielsson, Roy Andersson, Thomas Andersson, Dan Fredriksson

kalendarium

Kalendarium

Välkommen att vandra med oss i juni, men…

Med anledning av covid-19 väljer Västkuststiftelsen att ställa in en del guidade vandringar. På samtliga de vandringar som genomförs krävs nu föranmälan. Du hittar information om hur du föranmäler dig under respektive vandring. 

Vandringar kan komma att ställas in eller förhållningsregler ändras med kort varsel, så gå alltid in på hemsidan kort innan du ger dig ut på någon av våra vandringar för att ta del av den senaste informationen.

Tillhör du en riskgrupp eller inte vill träffas i grupp föreslår vi att du tar chansen att ge dig ut i naturen så mycket du bara kan så länge du inte känner dig sjuk. Ta en paus från nyheterna och dra in frisk luft i lungorna. Du behöver troligen inte resa för att nå till ett naturområde nära dig och inte heller utsätta dig för några strapatser. Lyssna på fågelsången, se träden som vaknar efter vintersömnen och kolla in en solbelyst myrstack. Det spritter av liv! Njut!

Kika på våra vandringstips här.

Här nedan får du lite hjälp att hitta en guidad vandring som passar dig. I den gröna rutan till vänster kan du sortera vandringarna efter kommun, naturreservat/område, datum, guide eller tema.

Hitta till vandringarnas samlingsplatser med bil eller kollektivtrafik. Så här gör du: http://vastkuststiftelsen.se/hitta-enkelt-till-samlingsplatsen/

Vår tryckta folder.

Hitta en vandring som passar dig

Kommun

Naturreservat/Område

Datum

Guide

Tema

Juli 2020

Den blommande branten

Plats: Ragnerudsjöns branter, Färgelanda
Datum: 19 juli 2020 kl. 11:00 - 14:00

På Kroppefjälls randområden är växtligheten i sluttningarna rika, så även här. Lövskog med ädla lövträd som lönn och lind och där under lövtaket en mängd olika örter, mer eller mindre vanliga.

Detta blir en vandring för den vetgirige. Vill du lära lite om geologi, växter och fåglar så passa på. Då det inte finns någon längre stig i området, bara ca 600 m enkel väg, så är det upp till deltagarna att bestämma vart och hur långt vi ska gå. Men vi går sakta och lugnt och ser och lär längsmed vägen. Kanske kommer vi jättelångt, eller kanske inte långt alls. Det beror ju på hur mycket intressant vi hittar längsmed vägen. En kravlös vandring helt enkelt.

Ta med matsäck för en paus, vatten och sittunderlag. Om du har får du gärna även ha med flora och fågelbok, samt kikare. Tänk på att ha bra skor, gärna kängor, på fötterna då vi troligen beger oss upp i branten där det är obanad terräng. För övrigt kläder efter väder. Kan även bli möjlighet för bad om så önskas.

Så ta med hela familjen och kom med ut på en upptäckardag! Med fantastiska vyer ut över Ragnerudsjön.

Samlingsplats: Parkeringen till Ragneruds camping (https://goo.gl/maps/tBv4GA5sPyJ5cgyo7)

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Föranmälan: senast dagen innan via telefon/sms till 0708-602913. Max 30 deltagare.

Guide: Helena Sellering, Tel. 0708-60 29 13
Tema: Blommor, Geologi, Naturbörjare
Augusti 2020

Till fots i Vänerskärgården

Plats: Yttre Bodane, Åmål
Datum: 9 augusti 2020 kl. 10:00 - 15:00

Foto: Florina Lachmann.

Spänger och broar gör det möjligt att komma ut bland Vänerns öar och skär här. Vandringen i lugnt tempo tar cirka fem timmar i ganska lätt terräng men lite upp och ner på skogsstigar, omkring 5–6 kilometer. Vi passerar stora vassvikar och bronsåldersrösen ut mot Våleberg – vårdkasarnas berg. Vi stannar till vid Nötöns informationscentrum. Möjligheten att se vår mäktigaste rovfågel havsörnen är ganska stor, då den är på stark frammarsch i Vänern. Det finns även chans att se fiskgjuse. Skvattram har en östlig utbredning och klockljung en västlig; båda finns i området. Kamera och kikare är bra att ha samt matsäck för två matraster. Ta även med badkläder om du vill bada, vid båda rasterna kommer det att finnas möjlighet för bad. Det går inte att köra med barnvagn.

Samlingsplats: Reservatets parkering norr om Köpmannebro (https://goo.gl/maps/vGztLEFxXDD2, koordinater: 58°49’17.7″N 12°34’26.5″E), skyltat från E45 mellan Mellerud och Åmål. Närmsta hållplats är Årbol vid 45:an, som trafikeras av linje 421. Kontakta guiden för skjuts då det är 3,6 km ner till reservatet.

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Föranmälan: senast dagen innan via telefon/sms till 0708-602913

Guide: Helena Sellering, Tel. 0708-60 29 13
Tema: Fåglar, Geologi, Naturbörjare
September 2020

En tidsresa till Vikingatiden

Plats: Hindalebyns gravfält, Dals-Ed
Datum: 13 september 2020 kl. 11:00 - 14:00

Här gör vi en tidsresa bakåt i tiden och tittar lite på hur liv och död tedde sig för mer än tusen år sedan, sedan järnålder som i Sverige oftast benämns vikingatiden. Hur kan gravar berätta om vad folk trodde och tänkte? Detta blir en kulturvandring för alla. Inga förkunskaper krävs. Vi går tillsammans igenom vad man kan se och vad man kan gissa sig till utifrån det. Hur såg landskapet ut på den tiden, vad levde man av, hur bodde man, var bodde man? Tillsammans skapar vi en saga/historia om de människor som bodde här då. Vi åker även vidare till några andra gravfält i närheten och avslutar vid Äng inne i Ed.

Det blir kort och enkel vandring för vi går bara runt på gravfälten och åker tillsammans mellan de olika gravfälten. Ta gärna med en stol/pall/sittunderlag så att du kan sitta bekvämt när vi skapar vår saga/historia om de som ligger begravda här.

Så packa ner fikat i ryggsäcken och kom med!

Sammarrangemang med Dalskogs tennisklubb och byalag.

Samlingsplats: Hindalebyns gravfälts parkering längs med väg 166, ca 4 km sydost om Ed (https://goo.gl/maps/FQEDYmWp7E7FvFG17). Närmsta hållplats är Hindalebyn, Dals Ed.

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Föranmälan: senast dagen innan via telefon/sms till 0708-602913

Guide: Helena Sellering, Tel. 0708-60 29 13
Tema: Familjevandring, Kultur, Naturbörjare