Nyheter

Sök bland våra nyheter

Familjevandring i Nolhagaviken

En spännande vandring i Alingsås eget ”Kongo” och ut till fågeltornet i Nolhagaviken. Vi letar och undersöker allt intressant som vi hittar på vägen. Här kan alla oavsett ålder få en chans att lära sig något nytt om växter och djur. Vandringen är ca 2 km i lättgången och barnvagnsvänlig terräng. Ta med matsäck, något att sitta på, kikare för att se fåglarna ute vid fågeltornet, vatten och frukt. Ha kläder efter väder. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Samling på reservatets parkering. Vägbeskrivning: reservatet ligger ca 2 km från Alingsås centrum. Följ skylning mot Nolhaga/Nolhagaviken.

Brobacka med Brudsängen – geologi och slåtteräng

Brobacka och Brudsängen (eller Bruareängen) med Nålsögat är inte bara mytomspunna utan även väldigt intressanta geologiskt. Här syns många tydliga spår av inlandsisens härjningar. Här finns även en väldigt fin flora och fauna. Vi börjar dagen med att gå igenom Nålsögat och titta på Brudsängen som ligger väster om Åsjön, för att sedan köra den knappa kilometern till Brobackareservatets parkering. Vid Brobacka finns ett gammalt soldattorp med en utställning som drivs av Alingsås naturskyddsförening. I området finns både relativt orörd skog och ängsmarker vilket bidrar till den rika och omväxlande floran och faunan. Vandringen är ca 4 km med bitvis branta partier. Ta med matsäck för en rast, kläder efter väder och något att sitta på, gärna också kikare, fågelbok och flora. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Samling sker på parkeringen vid Brudsängen som ligger ca 500 m norr om krysset av riksväg 190 och 180 (koordinater: 57°58’51.6”N 12°26’12.3”E). För kollektiv transport ta buss till hållplatsen Brobacka korsväg. Ring guiden i förväg om ni vill ha skjuts till och från Brudsängen.

Mäktig geologi och chans på falk och gjuse

Följ med på vandring i det geologiskt intressanta Brobackaområdet med chans att få se både falk och fiskgjuse från den utmärkta utsiktsplats mot sjön Mjörn som Räkneberget i Brobacka utgör! Jättegrytor och en relativt orörd skog möter besökaren, liksom hävdade ängar kring torpet. Vandringen är max 3 km lång med bitvis branta partier. Ta med matsäck och lämplig klädsel. Guide är Stellan Andersson (telefon: 0706-07 62 47). Samling vid parkeringsplatsen vid Brobacka naturreservat. För kollektiv transport ta buss till hållplatsen Brobacka korsväg som ligger i direkt anslutning till reservatet.

Nolhagaviken

Brobacka