Nyheter

Sök bland våra nyheter

Trumgräshoppor och fältgentianor

Mindre bastardsvärmare. Foto: Thomas Liebig.

Vi hoppas på uppehållsväder och har då möjlighet att se och höra spelflykten av den utrotningshotade trumgräshoppan. Bräcke ängar är en av de två enda lokaler som arten finns kvar i Västra Götaland. Vi förväntar oss också ett antal praktfjärilar, kanske större träfjäril, sorgmantel, myskbock, hasselsnok och nötkråka. Samling vid reservatets P-plats, ca 700 m SO om Edsleskogs kyrka. Guide är Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01).

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/jv2LWTuUwDQ2

Natur- och kulturvandring i ängsgranskog

Dvärghäxört. Foto: Christina Claesson.

Skogsvandring på lättgångna stigar med kultur- och skogshistoriskt tema. Ta med matsäck och bra skor. Guide är Torsten Fransson (telefon: 0722-02 07 00  eller 0532-510 88). Samling vid parkeringen vid Petersborg kl. 10:00.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/Jcynbzrwf6M2

Botanisk vandring i ängsgranskog – Vilda blommornas dag

Dvärghäxört. Foto: Christina Claesson.

Skogsvandring på lättgångna stigar med botaniskt och skogshistoriskt tema. Vandringen går genom naturreservatets mest artrika skogsområden till Stora och Lilla Björndalen som besöksmål. Granskogen är Dalslands främsta exempel på en örtrik ängsgranskog med förekomst av skogsvingel, vårärt, dvärghäxört, sårläka m.m. Ca 1,5 km promenad på stigar i huvudsakligen flack terräng efter kort stigning. Området kring Petersborg är också intressant att botanisera i med en liten slåtteräng, och även kambräken finns att beskåda i området. Ta med matsäck och bra skor. Guide är Hans Alexandersson (telefon: 0701-80 54 84). Samling vid parkeringen vid Petersborg kl. 10:00. Samarrangemang med Svenska Botaniska Föreningen.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/Jcynbzrwf6M2

Familjevandring till Dalslands högsta punkt

En familjeguidning där vi går i lugnt tempo och tittar, funderar och undersöker det vi stöter på längs vägen. Vi pratar och funderar kring varför berget ser ut som det gör och om det syns att människor har bott här – kanske finns det även tomtar och troll här. Kanske hittar vi en skatt som trollen glömt kvar i berget. Vi beundrar utsikten från Dalslands högsta punkt Baljåsen, 301 m ö h, där vi fikar och kollar in i raststugan. Vandringen som tar 3–4 h går över Björndalsberget och Baljåsen ca 3–4 km i bitvis starkt kuperad terräng, så ta med fördel med vandrings- eller gåstavar till stöd och hjälp vid de branta partierna. Ta med matsäck och bra skor. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Samling vid reservatsparkeringen vid Petersborg. Buss linje 775 till hållplats Edsleskogs Skola, ring guiden i förväg om ni vill ha skjuts de ca 3 km upp till samlingsplatsen.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/Jcynbzrwf6M2

Ut i Vänerskärgården till fots

Spänger och broar gör det möjligt att komma ut bland Vänerns yttersta öar och skär. Vandringen tar cirka fem timmar i ganska lätt terräng men lite upp och ner på skogsstigar, omkring 5–6 kilometer. Vi passerar stora vassvikar och bronsåldersrösen ut mot Våleberg – vårdkasarnas berg. Vi stannar till vid Nötöns informationscentrum. Möjligheten att se vår mäktigaste rovfågel havsörnen är ganska stor, då den är på stark frammarsch i Vänern. Det finns även chans att se fiskgjuse. Skvattram har en östlig utbredning och klockljung en västlig; båda finns i området. Vandringens guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Kamera och kikare är bra att ha samt matsäck för två matraster. Ta även med badkläder om du vill bada, vid båda rasterna kommer det att finnas möjlighet för bad. Det går inte att köra med barnvagn.

Samling sker vid reservatets parkering norr om Köpmannebro. Samlingsplatsen har koordinaterna 58°49’17.7″N 12°34’26.5″E. Reservatet är skyltat från E45 vid Årbol, mellan Mellerud och Åmål. Närmsta hållplats är Årbol vid 45:an, som trafikeras av linje 421. Kontakta guiden för skjuts då det är 3,6 km ner till reservatet.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/vGztLEFxXDD2

Toner över Edslan

Från Björndalsberget ljuder musiken ut över talltopparna och droppar ner mot Edslans blåskimrande vatten. En saga tar form och följer musiken. Vi vandrar genom hackspettarnas skog på stigen där folk gått i alla tider för att hämta vatten i sin kallkälla. Ta gärna med fika och något att sitta på. Turens längd är ca 3 km på stigar med lite klättring. Guider är Helena och Barbara Sandell (telefon: 0703-49 00 93). Samling vid torpet Petersborg, Edsleskog. Koordinater: 59°04’33.0″N 12°28’24.9″E. Närmaste busshållplats är Edsleskogs skola 2,5 km gångväg.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/VGzaGNViYn52

Upplev Storön med musik och berättelser

Storön är Tösse skärgårds största ö och vi tar oss ut med båt från Tössebäckens småbåtshamn. Vi går genom lummig skog på västsidan där det gamla röda torpet ligger så fint i sin glänta. Vidare över ön till östra sidan där vi har en fin vy ut över Vänerns vatten. Under turen blir det flera stopp för berättelser och musik. Turens längd är ca 2,5 km på backiga stigar. Ta med matsäck och något att sitta på. Samling på småbåtshamnens parkering i Tössebäcken. Koordinater 58°57’49.0″N 12°39’30.4″E. Obs! föranmälan till guiden Barbara Sandell för att få båtplats (telefon: 0703-49 00 93). Det finns flytvästar i båten. Närmaste busshållplats är Tösse station 1,3 km gångväg.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/SeX5Y8C3mGP2

Tösse skärgård

Vi gör vandringsstavar till vandringen

Önskar du en vandringsstav på dina vandringar i naturen? Här får alla som vill göra sig en vandringsstav och sen även lära sig hur man använder en den på ett bra sätt när vi går fram och tillbaka till Sörknatten. Det kan vara lite svårt i början att veta hur man bäst använder sig av staven. Men man kan ha väldigt mycket nytta av en bra vandringsstav när man är ute och vandrar. Detta är en vandring som passar alla åldrar och alla kunskapsnivåer. Ta med hela familjen och en matsäck för en matrast, sittunderlag och glöm inte vatten! Vandringen är 3 km lång och bitvis lite branta partier där en vandringsstav är till stor hjälp. Om du har ett ämne till en vandringsstav får du gärna ta med den och även kniv om du har det. Guiden, Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13), har med sig stavämnen som ni får, knivar och lite annat som behövs för att göra en bra vandringsstav som ni får låna om ni inte har egna saker med er.

Samling vid parkeringen i SÖDRA änden av Sörknattens naturreservat. Koordinater för samlingsplatsen är: 58°52’38.6″N 12°28’35.0″E.

Vägbeskrivning: Kör på vägen som går på västra sidan om sjön Ånimmen. Från byn Känsbyn är det skyltat mot naturreservatet. Följ skyltningen fram till reservatets parkering.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/kqK7rLfkfFv

Orsberget