Nyheter

Sök bland våra nyheter

Ut i Vänerskärgården till fots

Spänger och broar gör det möjligt att komma ut bland Vänerns yttersta öar och skär. Vandringen tar ca 5 timmar i ganska lätt terräng, omkring 5 km. Vi passerar stora vassvikar och bronsåldersrösen ut mot Våleberg – vårdkasarnas berg. Vi stannar till vid Nötöns informationscentrum. Möjligheten att se vår mäktigaste rovfågel havsörnen är ganska stor. Vålebergsnäbbans blankslipade hällar kan ge inspiration till bad. Vandringens guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Ta med matsäck för två matstopp och gärna även badkläder, kamera och kikare. Samling sker vid reservatets parkering norr om Köpmannebro, skyltning vid E45 vid Årbol. Närmsta busshållplats är Årbol (Åmål) ute vid 45:an. Kontakta guiden för skjuts de 3,6 km ner till reservatet.

Bland trumgräshoppor, pärlemorfjärilar och fältgentianor

Vi hoppas på uppehållsväder och har då möjlighet att se och höra spelflykten av den fascinerande och utrotningshotade trumgräshoppan. Bräcke ängar är en av tre återstående lokaler i Västra Götalands län. Vi förväntar oss också ett antal arter praktfjärilar och blommande fältgentianor. Hasselsnoken kan också visa sig vid lämplig väderlek. Ta gärna med insektshåv och insektsfälthandbok och fältflora. Guide är Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01). Samling vid reservatets parkeringsplats, ca 700 m sydost om Edsleskogs kyrka.

Familjevandring till Dalslands högsta punkt

En familjeguidning där vi går i lugnt tempo och tittar, funderar och undersöker det vi stöter på längs vägen. Vi pratar kring varför berget ser ut som det gör och om det syns att människor har bott här – kanske finns det även tomtar och troll här. Kanske hittar vi en skatt som trollen glömt kvar i berget. Vi beundrar utsikten från Dalslands högsta punkt Baljåsen 301 m.ö.h. där vi fikar vid raststugan. Vandringen som tar 3-4 timmar går över Björndalsberget och Baljåsen, ca 3-4 km i bitvis starkt kuperad terräng, så ta med fördel med vandrings- eller gåstavar till stöd vid de branta partierna. Ta med matsäck och bra skor. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Samling vid parkeringen vid Petersborg. Närmsta busshållplats är Edsleskogs Skola (linje 775). Ring guiden i förväg om ni vill ha skjuts de ca 3 km upp till samlingsplatsen.

Baljåsen. Foto: Helena Sellering.

Yttre Bodane

Bräcke ängar

Baljåsen