Nyheter

Sök bland våra nyheter

Musik och berättelser i lövsal och mandelblomsäng

Vi vandrar genom omväxlande lövskog och barrskog med många riktigt gamla träd. Mandelblom och tjärblomster kantar stigen. Fågellivet är också rikt med flera sångare, mindre hackspett och fiskgjuse. Här växer en berättelse fram till fiolens klingande toner. Vandringen är 1,8 km på en stig. Ta gärna med en hopfällbar pall eller ett sittunderlag. Om vädret är somrigt avslutar vi turen med kaffe och dopp i Laxsjön för alla badsugna. Guider är Barbara och Helena Sandell (telefon: 0703-49 00 93). Samling vid reservatets parkering, kör in på Strandvägen förbi Munksjö Papers huvudkontor i Billingsfors. Koordinater för samlingsplatsen är 58°59’4.9”N 12°16’45.2”E.

Följ med på upptäcktsfärd i isälvens spår

Följ med på en spännande familjevandring i ett av istidens fantastiska spår i Dalsland! Kanske kan vi även hitta ovanliga träd och växter. Terrängen är lättgången, med trappor i de brantaste partierna. Dock inte barnvagns- eller rullstolsvänlig. Längd: 1 km. Ta med fika samt kamera, kikare, lupp, fältflora och fågelbok. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Samling vid parkeringen till reservatet som är samma som kyrkans parkering (koordinater: 58°55’59.8”N 12°12’26.2”E). Närmsta busshållplats är Steneby vägkors. Följ sedan skyltar till kyrkan och parkeringen ca 500 m.

Musik och mindfullness vid Stenebyälven

Stenebyälven rinner djupt nere i dalgången förbi älghägn och jättegrytor. Vi går på den fantastiska träbryggan som slingrar sig fram längs vattnet mot reservatet. Strängarnas musik ljuder i samklang med Stenebyälvens porlande vatten. En berättelse tar form och vindlar vidare. Samling vid informationstavlan för träbryggans stig vid den nedre kyrkogården i Steneby (koordinater: 58°56’7.4”N 12°12’24.7”E). Lätt vandring ca 1,5 km. Guider är Helena och Barbara Sandell (telefon: 0703-49 00 93).

Guckusko – Skogens hemlighetsfulla drottning

Vi tränger djupt in i storskogen där vi finner den ståtliga orkidén guckusko som här har sin enda växtplats i Dalsland. Förhoppningsvis blommar den praktfullt i dunklet under granarna. På vägen tillbaka strövar vi genom Skärbos restaurerade ängar och hagar där David Gustafsson hjälper till att hitta de botaniska rariteter som trivs på dalformationens kalkrika berggrund medan Kolbjörn lyss efter fåglarna. Med hjälp av kartor från 1700- och 1800-talen över ¼ mantal Skärbo och dess torp funderar vi på hur landskapet såg ut här för sådär 200 år sedan då minst sex familjer fann sin utkomst här. Det blir en ca 5 km lång vandring genom betesmarker och på skogsstigar. Ta med matsäck. Guide är Kolbjörn Waern (telefon: 0704-83 46 26). Samling vid reservatsparkeringen belägen ca 10 km nordost om Dals Långed. Omkring 2,5 km efter Södra Fjäll i riktning mot Åmål (om man kommer från Långed) leder en mindre väg till reservatet.

Fågelsång och vårblomster

I naturreservatet Skärbo möts skogens och hagmarkens fåglar och 109 olika fågelarter har observerats här. Denna härliga vårmorgon ska vi sortera upp kvittrandet i de nyrestaurerade hagarna och försöka samla på oss så många arter som möjligt. Samtidigt spanar vi in St Pers nycklar och andra sköna vårblomster. Vi vandrar i maklig takt omkring 4 km i lättgången terräng. Ta med matsäck och kikare om sådan finns. Guide är Kolbjörn Waern (telefon: 0704-83 46 26). Samling vid reservatsparkeringen belägen ca 10 km nordost om Dals Långed. Omkring 2,5 km efter Södra Fjäll i riktning mot Åmål (om man kommer från Långed) leder en mindre väg till reservatet.

Kantareller, blåbär och öring

Höljerudsforsarna är kända för öring och strömstare men här finns också fina bär- och svampmarker. Målet med vandringen är att vi tillagar sylt och svamp över öppen eld och delar på detta. Vi börjar med att plocka blåbär till efterrätten och sedan avslöjar jag ett par fina kantarellställen för er. Öringen ska vi dock inte äta, bara titta på. Ta med egen dryck. Guide är Barbara Sandell (telefon: 0703-49 00 93). Samling vid reservatets parkering längst in på Varvsvägen i Billingsfors. Koordinater: 58°59’36.1”N 12°14’56.6”E.

Ösan

Steneby

Skärbo

Höljerudsforsarna