Nyheter

Sök bland våra nyheter

Vildmarksvandring i gränsbygd

Vandringen går i norra delen av parken, delvis på Halleleden, delvis i obanad terräng över myrar, längs sjöar och i skogen. Uppe på Hallåsen har vi fin utsikt från ”dansbanan”. Vi vandrar i ett av södra Sveriges största vildmarksområden, som också har en intressant historia. Ev. hinner vi göra en avstickare till Budalsviken vid norska gränsen, där det fanns en svensk postering under Andra Världskriget. Vandringens längd är 10–12 km. Kängor eller stövlar rekommenderas och matsäck för två raster. Vandringen ingår i Dals Eds kulturvecka. Guide är Gunnel Turpeinen (telefon: 0525-330 95, 0702-44 67 09).

Samling parkens parkering vid Råbocken. Skyltat från vägen mellan Dals Ed och Nössemark, 18 km norr om Ed och 14 km söder om Nössemark på västra sidan av Stora Le.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/FaACa4UznjN2

Fantastisk natur och spännande människoöden

Tresticklans Nationalpark har både särpräglad natur och spännande historia. Vi vandrar i ett av södra Sveriges ödsligaste områden. Hallevägen och Orshöjdsleden för oss till ruinerna av gården Oltjärnsbråtarna. Via Orshöjden tar vi oss vidare till den lilla grottan Orrebryngels Om (ugn). I trakten har levt intressanta människor som den läkekunnige smeden Orrebryngel, historiesamlaren Stampare-Jan, tjuven och mördaren Tomte-Elias och kvinnorna på Kärelös. Flera kurirleder till och från Norge gick också genom området under andra världskriget. Längd: 10–12 km i delvis kuperad terräng. Matsäck för två raster. Möjlighet till bad i insjö. Guide är Gunnel Turpeinen (telefon: 0525-330 95, 0702-44 67 09).

Samling på nationalparkens parkering vid Råbocken. Infart(skylt) från vägen mellan Dals Ed och Nössemark, ca 18 km norr om Ed och 14 km söder om Nössemark, på västra sidan av Stora Le. Samåkning från Gamla Konsum i Backa Bullaren kl. 08.45 (för från väster kommande).  Samarrangemang med Friluftsfrämjandet i Tanum.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/FaACa4UznjN2

Tresticklans nationalpark

Heråmaden