Nyheter

Sök bland våra nyheter

Picknick i naturen

Följ med på en trevlig picknick i naturen. Vi går från Angereds centrum in till Vättlefjälls naturreservat för att äta och dricka gott. Ta gärna med matsäck, det kommer finnas möjlighet att grilla. Vi bjuder på varmt pinnbröd. Vi pratar om allemansrätten som tillgång och vilket ansvar det innebär. Vandringen är lätt och i långsamt tempo och är totalt på ca 5 km. Tillgänglighetsanpassat. Passar alla åldrar! Närmaste hållplats är ”Angered Centrum”.

Samlingsplats: Utanför Pressbyrån i Angereds centrum (https://goo.gl/maps/KyzC9JzgS8916Nbu7)

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Picknick i naturen

Följ med på en trevlig picknick i naturen. Vi går från Angereds centrum in till Vättlefjälls naturreservat för att äta och dricka gott. Ta gärna med matsäck, det kommer finnas möjlighet att grilla. Vi bjuder på något tilltugg. Med oss har vi en arabisktalande tolk.  Vi pratar om allemansrätten som tillgång och vilket ansvar det innebär. Vandringen är lätt och i långsamt tempo och är totalt på ca 5 km. Tillgänglighetsanpassat. Passar alla åldrar!

Samlingsplats: Utanför Pressbyrån i Angereds centrum (https://goo.gl/maps/KyzC9JzgS8916Nbu7).

Närmaste hållplats är ”Angereds centrum”.

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Föranmälan: via anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 2 juni. Ange ”Vättlefjäll” i ämnesraden.

Inställd – Snäckor och sniglar

OBS! Vandringen är inställd.

Vi vandrar genom Vitsippsdalen och tittar på olika miljöer: Vilka snigel- och snäckarter hittar vi där? Vad har de för levnadsätt och roll i ekosystemet? Här finns också gott om av människospridda arter (inte bara mördarsniglar) hur har de kommit hit och hur lever de?

Vi går på gångvägar och stigar men det kan vara bra att ha kraftigare skor/kängor på.

Samlingsplats: Samling innanför huvudentrén till Botaniska trädgården (https://goo.gl/maps/yMnWnwAYaBrfZYMa8)

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Havsstrandens djurliv

Obs! Vandringen är inställd!

Vi vandrar till Kungsviken vid Amundön utsida och håvar efter djur i vattnet. Uflykten är för den som vill lära sig vilka djur och även växter som lever vid strandkanten och i det grunda vattnet. Lätt vandring, ca 2 km totalt fram och tillbaka. Matsäck med fika är oumbärligt, även om vi kanske kan provsmaka någon enstaka öronmanet eller strandkvannens späda blad. Det finns en lättframkomlig grusad stig, där det även går att ta sig fram med barnvagn. Men om man vill vara med och håva i vattnet så behövs stövlar.

Närmsta hållplats: Lillövägen.

Samlingsplats: Vid entrén till Stora Amundön (https://goo.gl/maps/MeaMRPign7a1MAxe8)

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Pausa vardagen och smaka på naturen

Traska med Ida från Tikitut längs den kontrastfyllda Lärjeån till Linnarhult och Eco Agroforestry Center. Pausa Vardagen, smaka på och upptäck vilda ätliga växter i slutet av sommaren. Plocka själv några för att använda hemma. Väl framme träffar vi på de som driver Eco Agroforestry Center och du har möjlighet att ställa frågor medan du fikar.

Längd: ca 3 timmar. Avslut: Eco Agroforestry Center, Linnarhult. Busshållplatsen Linnarhultsvägen ligger i närheten.

Måste: Skor och kläder anpassade efter väder

Vägens tillgänglighet: Vi går på grusvägar och enstaka smalare stigar i skogsterräng i kuperad terräng. Två brantare backar förekommer. Eko Agro Forestry Center ligger mitt i en kuperad äng. Ring gärna för att höra mer: 0762-37 83 35.

Fika: Ta med fika, eventuellt går det också att köpa fika på plats.

Samlingsplats: Baksidan av Lärjeåns Kök och Trädgårdar (https://goo.gl/maps/eASRMqcUmKYpX92Z7).

Föranmälan: ulla@tikitut.se senast 11 aug

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Guide: Tikitut-guiden Ida

Naturområden i stadslandet

Det blir en promenad på Utbybergen. Jag, Sara, visar Bronsåldersröse, det blir mycket utsikter över staden och att vi på någon plats letar upp de av stadens kända riktmärken som vi ser. Jag kommer att ha ett stopp över Kortedala och beskriva lite kring stadsdelens historia. Sedan så är ett fikastopp vid Bergsjön, som är Göteborgs högst belägna badsjö.

Längd: 2–3 timmar inklusive fika. Avslut: Badsjön i Bergsjön. Måste: Skor och kläder anpassade efter väder. Vägens tillgänglighet: Vi går på smala stigar i skogsterräng och över stenhällar i kuperad terräng. Ring gärna för att höra mer, telefon: 0707-23 35 78

Samlingsplats: Parkeringen vid Bergsjön IF:s klubbhus – Adress: Sjustjärnan 20 (Bergsjövallen), Göteborg (https://goo.gl/maps/GkgRhpvwWXdeTJQs8)

Föranmälan: ulla@tikitut.se senast 30 juni

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Guide: Tikitut-lokalguide Sara

Kortedala/Bergsjön

Lärjeån

Pausa vardagen och smaka på naturen

Traska med Anne från Tikitut längs den kontrastfyllda Lärjeån till Linnarhult och Eco Agroforestry Recreation Center, EAC. Pausa Vardagen, smaka på och upptäck vilda ätliga växter som du sedan själv kan plocka och använda i ditt hushåll. Väl framme träffar vi på de som driver Eco Agroforestry Recreation Center och du har möjlighet att ställa frågor medan du fikar.  Avslut: Eco Agroforestry Recreation Center, Linnarhult. Närmsta hållplats: Linnarhultsvägen. Måste: Skor och kläder anpassade efter väder. Vägens tillgänglighet: Vi går på grusvägar och enstaka smalare stigar i skogsterräng i kuperat terräng. Två brantare backar förekommer. Eko Agro Forestry Recreation Center ligger mitt i en kuperad äng. Ring gärna för att höra mer (telefon: 0739-19 51 53). Fika: Ta med fika. Eventuellt går det också att köpa fika på plats.

Samlingsplats: Skogsvägen vid Stjärnbildsgatan/Ljusårsvägen (https://goo.gl/maps/KHSJqnJXgG4wJS5FA, 57°45’45.7″N 12°04’05.8″E)

Föranmälan: ulla@tikitut.se senast 23 juni

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Guide: Anne Franze-Jordanov, telefon: 0739-19 51 53

Prat och vandring med biolog

Tegelbock på prästkrage. Foto: Jan Uddén.

Tillsammans med oss på Tikitut vandrar du på leder i Lexbybergen och njuter av det vackra landskapet. En vandring som ger möjlighet att uppleva naturen med alla sinnen. Extra fokus kommer vara på växter och fåglar. Passa på att fråga om allt du undrar över i naturen! Ta gärna med egen fika. Längd: Vandringen är på 7-9km. Avslut: Busshållplatsen Rymdtorget. Måste: Skor och kläder anpassade efter väder. Vägens tillgänglighet: Vi går på smala stigar i kuperad skogsterräng. Minst två brantare backar och blötare områden förekommer. Ring gärna för att höra mer (Ulla, telefon: 0707-23 35 78).

Samlingsplats: Busshållplats Bergsjödalen (https://goo.gl/maps/r9yvx69ztGVRpi4e8)

Föranmälan: till ulla@tikitut.se senast 16 juni.

Svårighetsgrad: Krävande vandring

Guide: Tikitut-guide och biolog Aron Rose Melz