Nyheter

Sök bland våra nyheter

Torp- och växtvandring

Välkommen med på en vandring i och kring naturreservatet Norra Båsane. Per-Olof Eliasson (telefon: 0707-20 27 62) kommer att guida oss bland gamla torpruiner. Claes Kannesten (telefon: 0738-01 64 02) visar oss runt bland mossor, lavar och växter. Samlingsplats vid gamla affären i Dalskog, korsningen väg 166 (mellan Mellerud och Bäckefors) – Båsanevägen i anslutning till busshållplats Dalskog. Vandringen uppskattas till ca 5 km. Inga förkunskaper krävs för att kunna delta med behållning. Medtag gärna matsäck. Medarrangörer är Dalskogs tennisklubb och byalag, Dalslands Botaniska Förening.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/dx4YuUb9ejJ2

Dalsländska alvarmarker – botanisk vandring

Botaniskt rika kalkhällmarker studeras. Vegetationen på kalklerskiffern saknar delvis motsvarighet i denna del av landet och här finns några av länets intressantaste och mest skyddsvärda botaniska områden. Den mest värdefulla vegetationen på Ryrhalvön är de solöppna kalktorrängarna och hällmarkerna som finns i anslutning stränderna. På de hävdade slåtterängarna och i betesmarkerna blommar under försommaren rikligt med gullviva och S:t Pers nycklar och på kalkhällarna den sällsynta hällebräckan. Samling vid parkeringsplatsen centralt i naturreservatet kl. 10:00. Lätt vandring i långsamt tempo genom slåttermarker, lundar och kalkhällmarker. Tag med matsäck. Guide är Hans Alexandersson (telefon: 0701-80 54 84).

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/zu5pUFpyCG72

Dalsländska alvarmarker – botanisk vandring

Botaniskt rika kalkhällmarker studeras. Vegetationen på kalklerskiffern saknar delvis motsvarighet i denna del av landet och här finns några av länets intressantaste och mest skyddsvärda botaniska områden. Den mest värdefulla vegetationen på Ryrhalvön är de solöppna kalktorrängarna och hällmarkerna som finns i anslutning stränderna. På de hävdade slåtterängarna och i betesmarkerna blommar under försommaren rikligt med gullviva och S:t Pers nycklar och på kalkhällarna den sällsynta hällebräckan. Samling vid parkeringsplatsen centralt i naturreservatet kl. 10:00. Lätt vandring i långsamt tempo genom slåttermarker, lundar och kalkhällmarker. Tag med matsäck. Guide är Hans Alexandersson (telefon: 0701-80 54 84).

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/zu5pUFpyCG72

Äventyrlig vandring

På denna lite mer krävande vandring går vi ca 3–4 km på Årbolfjället där vissa bitar kan vara ganska branta. Vi tar det sakta och lugnt och letar oss fram där det är enkelt och säkert att gå och uppe på höjderna stannar vi i tystnad en stund och njuter av den fantastiska utsikt som inte så många andra har sett. I detta relativt nya reservat finns ännu inga vandringsleder så vandringen går i stiglös terräng både upp och ner. Långbyxor och täta skor med grov sula rekommenderas. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13) som delar med sig av sina kunskaper om den geologi, flora och fauna vi passerar på vägen. Någonstans längs med vägen stannar vi och äter vår matsäck. För den som önskar och vädret tillåter kommer även tillfälle för bad att ges då fjället går ner i sjön Näsölen. Ta med vatten och något att sitta på. Kikare kan också vara kul att ha med om du har. Om vi har tur kan vi få se fiskgjusen som brukar finnas i omgivningarna.

Samling sker på gårdsplanen till Årbol 9, närmsta hållplats är Årbols vägskäl som ligger 1½ km från samlingsplatsen och trafikeras av buss 700 som går mellan Vänersborg och Dals Ed. Vägbeskrivning till samlingsplatsen: Från väg 166 mellan Dals Rostock och Dalskog sväng in på väg 2218 ”Vackra byars väg” där skylt mot ”Motorkrossbana 9” står, kör ca 1½ km. Innan stor ladugårdsgavel sväng höger och kör ca 100 m till samlingsplatsen rakt fram. OBS! Kör INTE ner för backen.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/vejUMKaKjpu

Årbolsfjället

De vilda blommornas dag på Ryr

Rödklöver. Foto: Christina Claesson.

Denna dag går i de vilda blommornas tecken – så även denna vandring. Fokus kommer att ligga på blommorna och inte på vandring. Kalklerskiffer har här skapat en intressant torrängsflora på vissa platser med blodnäva, gullviva, kungsmynta, Sankt Pers nycklar, trollsmultron och andra växter. Den lilla blomman hällebräcka, som bara finns i ett stråk från Oslofjorden till Uppland, har sina största förekomster här på lerskifferhällarna. Det blir en lätt vandring i ett långsamt tempo, ca 4 km. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13. Medtag matsäck för en rast, sittunderlag och kläder efter väder. En bra flora för den som har är också bra att ha med och kanske en lupp för den som har. Samling vid parkeringen centralt i reservatet. Vägbeskrivning: Från E45 tag av mot Snäcke och följ sedan vägen tills skylt mot reservatet står, innan Snäcke. Följ sedan skyltningen till parkeringen. Samarrangemang med Svenska Botaniska Föreningen.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/uxjnWXxaA4v

En introvandring för ”naturbörjare”

I detta relativt nya reservat visar och berättar guiden om vad vi ser under vandringen på ett enkelt och lekfullt sätt. Vid denna tid på året bör blomsterprakten vara som störst. Så en del tid kommer att läggas på att titta på blommorna. Vi tittar tillsammans och tar reda på vilka växter vi hittar. Vandringen går i lugn takt för att hinna se och lära om det vi ser och är ca 5 km lång. Alla kommer att lära sig något nytt och ni kommer att komma ihåg mycket av det ni lärt er även efteråt. Ta med mat för en matrast, sittunderlag, vatten och kläder efter väder. De som har får även gärna ta med sig flora och fågelbok, ev. kikare. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13).

Samling kl. 10:00 vid Bloms varuhus, med adress Nordkärr 4 Mellerud, som ligger utmed E45:an norr om Mellerud. Då reservatet där vi ska parkera inte har så stor parkering så samåker vi från Bloms i så få bilar som möjligt. Närmaste busshållplats heter Norrkärr och ligger ca 500 m från samlingsplatsen.

I naturreservatet går det kor med kalvar, därför är det inte lämpligt att ta med hund på denna vandring.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/ScXmBx4hL6K2

Forsbo

Vi njuter av fantastiska skapelser skapade av natur och människa

På denna vandring i lugnt tempo ska vi njuta av några av de fantastiska skapelser som finns i detta område. Några är skapade av människor och naturen tillsammans, och några har naturen skapat själv. I Mörtjärns naturreservat, som vi passerar på vägen till Svarvaretorpet, ser vi på några spektakulära skapelser som ingår i ”Doktor Sædéns runda”. I Svarvaretorpets naturreservat ser vi bl. a. på ängsgranskogen och den för terrängen typiska kvartskalkskiffern. Inom området växer Sveriges största bestånd av ormbunken Uddbräken. Ormbunken är mycket sällsynt i landet och anses utrotningshotad. Så här års ser uddbräken lite annorlunda ut då den så här tidigt på året skjuter nya skott över de gamla. Vandringen går i huvudsak på vägar och leder och är ca 6 km lång. Det går inte att köra med barnvagn. En vandring för den nyfikne och njutningslystne. Kanske vi t.o.m. kan hitta en trollskatt i grottan vi kikar på längs vägen. Ta med fika för minst två raster. Saker som kan vara bra att ha med, om man har, är: faktaböcker för växter och djur, kikare och lupp. Glöm inte vatten samt något att sitta på! Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Samling på parkeringen vi OK Kroppefjälls OK-stuga med koordinater: 58°42’25.2″N 12°19’50.2″E. Vägbeskrivning: Från Dals Rostocks södra ände följ skyltning mot OK-stugan (samt Kroppefjälls hotell). Buss 700 till hållplats Rostocks vägskäl, gå sedan mot Rostock och Kroppefjälls hotell och OK-stugan ca 3,5 km. Ring guiden i förväg om ni vill ha skjuts mellan hållplats och samlingsplatsen.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/WUT7dwjGj1s

Familjevandring på jakt efter urskogens hemligheter

En vandring för den nyfikne och vetgirige! Här har du chansen att lära dig lite mer om Dalslands geologi, växter, djur, fåglar och grottor. Vi ska så klart även njuta av t ex blåsipporna, som ju här i Dalsland har många olika färger. Vi går uppför rasbranterna i denna urskogsliknande terräng medan vi spanar efter skogens hemligheter och invånare. Vandringen går både på stigar och i obanad terräng i lugnt tempo. Vi letar bland annat efter den väldigt sällsynta ormbunken uddbräken som bara finns på några få platser i världen varav de flesta finns i Dalsland. Vi letar även efter grottor som finns i området, vi får se hur många vi hittar och om det kanske finns någon trollskatt kvarglömd i någon av dem. Vi fikar uppe på Jättekullen innan vi går ner till Dalslands största grotta och sen går den nya stigen tillbaka till parkeringen. Vandringen är ca 4 km. Ta med vatten, sittunderlag, matsäck för en fikarast och frukt för en kortare fruktpaus. Skor som är täta i tån och har grov sula samt långbyxor är att föredra på denna vandring. För den som har och är intresserad kan även flora, fågelbok och kikare vara bra att ha med. En vandringsstav kan också vara bra att ha till hjälp i de brantaste partierna. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Samlingsplats är reservatets parkering i södra änden av Köttsjön. Det går inte att ta sig fram med barnvagn/rullstol på denna vandring. Detta är även en bra introvandring för dig som inte känner dig så hemma i naturen.

Vägbeskrivning: På vägen mellan Mellerud och Åsensbruk sväng vänster vid Eriksbyn vid skylt mot Bäckefors. Efter ca 1,5 km står skylt mot reservatet åt höger. Från väg 166 sväng av vid väg mot Åsensbruk och sen Håverud. Reservatet är skyltat till vänster strax före Anolfsbyn.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/N5J9xp6QTw32