Nyheter

Sök bland våra nyheter

Geologisk vandring – granit och jättegrytor

Hållö är en klippö av Bohusgranit som är synnerligen rik på spår av inlandsisen. Här finns gott om jättegrytor och polerade hällar med isräfflor. Slätte Hälla och blockramlet i en intilliggande klyfta är spektakulära. Vi kikar också på den tunna gången med en svart bergart som skär igenom graniten. Vandringen är ca 3 km och går över granithällar. Ta gärna med en matsäck. Guide är Thomas Eliasson (telefon: 0702-22 88 57). Samling kl. 10:00 vid Hållöfärjans (avgift) tilläggsplats vid Smögenbryggan.

Örnar i Kalvöfjorden

En fågelexkursion i bohuslänska vinterörnmarker där havsörn brukar jaga. Förutom havsörn kan vi se en mängd sjöfåglar samt andra rovfåglar som pilgrimsfalk och duvhök. Vi rör oss i relativt lätt terräng. Ta med matsäck och kikare. Guide är Thomas Liebig (telefon: 0706-466558) under en fyra timmar lång tur. Samling vid busspendelparkeringen i Varekil (koordinater: 58°7’30.0”N 11°43’14.0”E).

Fågelskådning i Kalvöfjorden

Området är en av Västkustens förnämsta rastlokaler för doppingar, svanar, gäss och änder så här i skiftet mellan augusti och september. Med lite tur har vi chans att se svarthakedopping, gråhakedopping, svarthalsad dopping samt skäggdopping. Utöver fåglarna utlovas den sällsynta saltmållan och om vädret vill ett tiotal arter av dagfjärilar. Ta med matsäck, kikare och skodon som tål väta. Vi kommer att röra oss i lätt terräng. Thomas Liebig (telefon: 0706-46 65 58) är guide under en fyra timmar lång tur. Samling

Prutgås. Foto: Thomas Liebig

Ljungen blommar

Söndag 13 augusti ca kl. 11:10-16:00
Söndag 13 augusti ca kl. 11:10-17:30
(OBS! Tiden anpassas efter tidtabellen för färjorna)
Ljungblommornas nyanser av lila och rosa fördjupas emot den gråa gnejsen. Du kan välja mellan en längre och snabbare vandring till Härmanö Huvud på ca 6 timmar eller en kortare vandring över ängarna till Härmanös västsida som tar drygt 4 timmar. På turen till Härmanö Huvud berättas om natur och kultur och där syns resultatet av ljungbränning och röjning inom GRACE-projektet. Turen på västsidan är delvis lämplig för barnvagn eller rullstol. Du får uppleva rik sensommarblomning, klippstränder, krattskog och bäverdammar. Båda turerna erbjuder möjlighet att se safsan, Härmanös mest omtalade växt. Bitvis krävande terräng. Ta med matsäck och tänk på bra skor. Guider är Gunilla Olander (telefon: 0730-22 47 98) och Berth Kullholm (telefon: 0703-33 61 14). OBS! Ny samlingsplats: Samling vid affären i Gullholmens Hamn kl 11.00. Personfärja 382 (Västtrafik) avgår från Tuvesvik kl 10.50 till Gullholmen Hamnen. Vid tveksamhet kan ni ringa guiderna. Lägg på parkeringsavgift så det stämmer med returfärja.

Västerhavsveckan

För att öka kunskapen om de problem och möjligheter Västerhavet står inför anordnas varje år temaveckan Västerhavsveckan. Samtidigt som du får en unik chans att uppleva Västerhavet genom spännande, roliga och äventyrliga aktiviteter, får du ökad kunskap och kännedom om Västerhavets möjligheter och utmaningar.

Under Västerhavsveckan 5- 13 augusti ordnar ett 80-tal arrangörer aktiviteter under, över och vid vattenytan. Då kan du träffa forskare, snorkla, paddla och dyka, njuta av havsnära kustreservat, följa med på sälsafari, upptäcka livet under ytan och mycket mer!

Västerhavsveckan sträcker sig längs hela kusten, från Strömstad i norr till Kullaberg i söder och anordnas av Västra Götalandsregionens miljönämnd. Sommarens upplaga är den nionde i ordningen.

vasterhavsveckan.se

Skålldalen och Härmanö Huvud

Skålldalen är en bördig, tidigare odlad och bebodd dalgång på södra Härmanö med omväxlande natur från strand till skog. Röjningar och ljungbränning inom GRACE-projektet har öppnat upp landskapet för ökad mångfald. I sydväst ligger Skållehus med rester av en bosättning från 1500-1700-talen. Utsikten från Härmanö Huvud är storslagen. Möjlighet till bad. Ta med matsäck och ha kraftiga skor. Samling på Tuvesvik kl. 11:00 för båtresa med chartrad båt till södra Härmanö. Båtkostnad tur och retur: 150 kr per person. OBS! Föranmälan till guiden Gunilla Olander (telefon: 0730-22 47 98) senast 6 augusti. Lägg på parkeringsavgift till kl. 17:00.

De Vilda Blommornas Dag

Söndag 18 juni ca kl. 11:00-16:00
(OBS! Tiden anpassas efter tidtabellen för färjorna)
En vacker och omväxlande vandring på runt 5 timmar när det blommar som mest och landskapet tjusar. Först går vi genom blommande ängar där det även går bra att köra barnvagn eller rullstol. Sedan över klipporna mot västra stranden och genom krattskog med bäverdammar. Ta med matsäck. Kraftiga skor. Guide är Gunilla Olander (telefon: 0730-22 47 98). Samling vid affären i Gullholmens hamn kl 11:00. Personfärja 381 avgår från Tuvesvik kl 10:50 och anländer till Gullholmen Hamnen 10:55. Kontrollera tidtabellen för färjetrafiken med Västtrafik. Vi inväntar färjan. Vid tveksamhet kan ni ringa guiden. Lägg på parkeringsavgift så det stämmer med lämplig returfärja.

Gullvivor

Lördag 13 maj kl. 11:00-16:00
Lördag 13 maj kl. 11:00-17:30
Härmanö vid Gullholmen är ett stort naturreservat med växlande natur. Här finns den karga, exponerade västsidans gnejsklippor genomskurna av diabasgångar och den leende, bördiga östsidans skalgrusrika jordar. Du kan välja mellan en längre och snabbare vandring till Härmanö Huvud på ca 6 timmar eller en kortare tur över ängarna till Härmanös västsida, på drygt 4 timmar. På turen till Härmanö Huvud berättas om natur och kultur och där syns resultatet av ljungbränning och röjning inom GRACE-projektet. Turen på västsidan är delvis lämplig för barnvagn eller rullstol och bjuder rik blomning, fågelsång, strandklippor och bäverdammar. Båda turerna erbjuder möjlighet att se safsan som är Härmanös mest omtalade växt. Bitvis krävande terräng, tänk på bra skor. Ta med matsäck. Guider är Gunilla Olander (telefon: 0730-22 47 98) och Berth Kullholm (telefon: 0703-33 61 14). Samling vid affären i Gullholmens hamn kl. 11:00. Personfärja 381 avgår frånTuvesvik kl 10:45 till Gullholmens hamn. Om du parkerar på Tuvesvik så lägg på parkeringsavgift så att det stämmer med returfärjan som avgår från Gullholmens Hamn 16:30 respektive 18:30.

Skådarskola för stora och små

Vi besöker några av Bohusläns finaste sältor och leror: Nöddökilen, Orrevikskilen, Tanumskilen och Färlevfjorden i Gullmarn. Denna dag blir det ett riktigt ”art-race” där du får möjlighet och lära dig att skilja på olika dräkter av snäppor, strandpipare, spovar och simänder i eklipsdräkt. Vi funderar också på betydelsen av betande nötboskap och tusentals gäss på strandängarna och i lervikarna. OBS! Det är viktigt att föranmäla sig eftersom vi åker norrut och ni kan ansluta längs vägen. Guide är Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01). Samling vid Bohusläns museum. Samarrangemang med Västerhavsveckan och Bohusläns museum.

Råssö