Nyheter

Sök bland våra nyheter

Dagfjärilar, hopprätvingar och trollsländor för unga och gamla

Av tradition brukar denna exkursion locka nästa generations fjärilsskådare och entomologer i sällskap med farmor, mormor eller föräldrar. Vi hoppas att solen tittar fram så att vi får håva dagfjärilar och de sällsynta hopprätvingarna, blåvingad gräshoppa och grå vårtbitare. Även den ovanliga bivargen har etablerat sig i det nyrestaurerade reservatet. Blommor och en del fåglar lär det också bli. Ta gärna med insektsbok, fjärilsbok och fika. Fjärilshåvar finns till utlåning, men tag gärna med egen. Guide är Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01). Samling vid parkeringsplatsen för Bassholmen, nedfart till höger strax innan Kärlingesunds gård. Samarrangemang med Uddevalla Naturskyddsförening.

Dagfjärilar, hopprätvingar och blomflugor

Denna dag hoppas vi att solen skiner då vi fokuserar på skalbankarnas rika insektsflora. Med lite tur kommer vi att hitta ”Blomflugornas Rolls-Royce”, Callicera aurata eller Mörk bronsblomfluga, som hittades på lokalen sommaren 2015. Läs gärna om denna magiska fluga i Fredrik Sjöbergs böcker: ”Flugfällan” och ”Russinkungen”. Guidar gör Jan Uddén (telefon: 0706- 56 64 01). Samling vid Skalbanksmuséet. Samarrangemang med Uddevalla Naturskyddsförening.

De Vilda Blommornas Dag

Vi gör som tusentals andra blomsterskådare i Norden och ägnar dagen åt våra vilda växter. På den här vandringen tittar vi på örter och gräs i ett av Bohusläns artrikaste naturreservat. Bland flera arter uppmärksammar vi trollsmultron, grådådra, kalkdån, väddklint, backglim, vitstjälksmöja och månlåsbräken. Ta med fältflora, lupp och kaffekorg. Guide är Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01). Samling vid Skalbanksmuseet. Samarrangemang med Uddevalla Botaniska förening och Föreningen Bohusläns flora.

Natur- och kulturvandring på västra Herrestadsfjället

Turen går i ett sjö- och skogrikt landskap på olika vandringsleder. Förutom att titta på naturen ser vi också spår efter äldre tiders verksamheter på fjället såsom stenbron över bäcken mellan Långagna och Krokevattnet, gårdsruinerna vid Gumperöd och Östra Fället och kvarnlämningar vid Kärrevassesjön. Längd: ca 8-10 km. Matsäck för två raster. Guide är Gunnel Turpeinen (telefon: 0525-330 95, 0702-44 67 09). Samling parkeringen vid Metsjön. Infart från väg 44 (gamla E6) mellan Torprondellen och tunnlarna. Skylt Herrestadsfjället. Därifrån ca 10 km. Samarrangemang med Friluftsfrämjandet i Uddevalla.

Fjällvandring bland ängsvädd, pärlemorfjärilar och svampar

Vi går en ca 4 km lång promenad utmed ”fjärilsslingan” kring Åleslåns Natur & Kulturskola och vidare till Hällerna och kanske till Hällerstugan. Om solen skiner får vi uppleva årets bästa fjärils-skådning med flera arter pärlemorfjärilar, gräsfjärilar, guldvingar och praktfjärilar. Flera arter mosaiksländor kan också utlovas. Om augustiregnen kommit i tid kan det utlovas en del intressanta svampar. Glöm ej matsäck och kraftiga skodon och ta gärna med insektshåv och svampbok. Guide är Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01). Samling vid Bohusläns museum. Samarrangemang med Uddevalla Naturskyddsförening.

Vårfåglar och vårflora

Upplev vårkänning runt öarna och vattnen i Havstensfjorden, som är ett Natura 2000-område och ett av Bohusläns viktigaste fågelområden för häckande och rastande sjöfåglar. Vi besöker fågeltornen vid Mollön och Utby för att kika på hundratals ejdrar, vitkindade gäss samt rastande simänder, doppingar och lommar. Vårfloran på Utbys basiska granodiorithällar kommer också att uppmärksammas. Guidar gör Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01). Samling vid Bohusläns museum.

Fågelskådningens dag

Vi mjukar upp med lite marina fåglar på Byfjordens vatten och försommarfloran i Hästepallarnas sydvästsluttningar. Sedan följer vi Bodelebäcken uppströms och lyssnar på sångare, flugsnappare, trastar och hackspettar. Vi skådar även in försommarens lundflora med strutbräken, gullpudra, rödblära m.fl. Glöm inte kikare, fågelbok och fika för hela dagen. Guide är Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01). Samling på parkeringsplatsen vid Svenskholmen (Skeppsviken). Samarrangemang med Bohusläns ornitologiska förening.

Naturnatta med ”nattfåglar”, nattfjärilar och fladdermöss

Gör som tusentals andra svenskar och vaka in nationaldagen med naturupplevelser. Vi tillbringar kvällen och natten i det som en gång var världens största skalbankar. Reservatet restaurerades 2009 och har därefter blivit ett allt finare ”beckasinland”. Vi börjar med att avnjuta spelet från enkelbeckasin, skogssnäppa, drillsnäppa samt morkulla och natt-
skärrans surrande. Kanske kommer även kornknarr, småfläckig sumphöna och vattenrall att stämma in i nattkonserten. Sedan rör vi oss mellan nattfjärils-lamporna och hoppas på flera arter svärmare, spinnare, mätare och nattflyn. Vi hoppas även att bävrarna visar upp sig i Bäveån och dammarna, de brukar var oskygga på denna plats. Tänk på att ta med fick- eller pannlampa, huvudbonad (mot knott) och myggstift, och givetvis matsäck. Guidar gör Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01) och Hans Petersson (telefon: 0707-31 81 05). Samling vid Skalbanksmuseet 22:00. Samarrangemang med Uddevalla Naturskyddsförening.

Fågelmorgon och grodlek

Här låg fordom världens största skalbankar. Naturreservatet har restaurerats till gagn för fåglar i våtmarker och öppna landskap. Här finns också fina lekvatten för grodor och större vattensalamander. Kanske har den sällsynta smalfräken också hunnit upp ur skaljorden. Områdets spännande och unika industrihistoria kommer också att berättas om. Guidar gör Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01). Samling vid Skalbanksmuséet. Samarrangemang med Uddevalla Naturskyddsförening.

Dagfjärilar, trollsländor och flora på Vargfjällets och Flågfjällets slåtterängar och naturbeten

Vi hoppas på solig väderlek när vi besöker en av Bohusläns bästa fjärilslokaler med bl.a. hagtornsfjäril, skogsgräsfjäril och flera arter pärlemorfjärilar. Guide är Jan Uddén (telefon: 0706-56 54 01). Samling vid Ljungskile järnvägstation kl. 10:00.