Nyheter

Sök bland våra nyheter

Grinnsjötorp

Vi vandrar ca 1,7 km längs grusvägen till Grinnsjötorp som ligger mellan Grinnsjön och Bergsjön på Hunneberg. Torpet arrenderas sedan 1972 av Naturskyddsföreningarna i Grästorp, Trollhättan och Vänersborg. Som bäst vid denna tid blommar den vackra djupblå klockgentianan, en raritet. Men vi hoppas också få se en del ängsblommor, som slåttergubbe, slåtterfibbla, ängsvädd, darrgräs och loppstarr, innan ängen slås och betas. Ta med fika. Sammanlagt ca 3–4 km vandring i lätt terräng. Guide är Birgitta Lindqvist (telefon: 0701-73 62 14). Samling på parkering och vägbom vid Prästeklev, Hunneberg (koordinater: 58°18’18.9”N 12°25’4.6”E). Samarrangemang med Västergötlands Botaniska Förening och Botaniska Föreningen i Göteborg.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/x72hLunYRr92

Ett besök i en varligt restaurerad torpmiljö

En bra vandring för dig som är ny i naturen eller vill veta lite mer om Hunneberg. Vi går i lugnt tempo runt på Grinnsjötorpets marker och ser hur fint ett igenväxt skogs- och torpområde kan restaureras om det gör varsamt. Vandringen är ca 5 km. Vid Grinnsjötorpet berättar guiden lite om själva torpet och hur det sköts. Hur man har fått 30 arter av örter att bli 300 på 20 år utan att så in några. Tack vare den försiktiga restaureringen av området finns här idag en väldigt fin ängsflora med bl.a. slåttergubbe, smörboll, klockgentiana, kattfot m fl.

Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13). Bra att ha med sej: matsäck till en rast, vatten, kläder efter väder samt något att sitta på och ev. fågelbok och flora om man har. Samling kl. 10:00 vid parkeringen till reservatet ute vid ringvägen ovanför Prästeklev med GPS-koordinater: 58°18’20.2″N 12°25’5.1″E. Där packar vi in oss i så få bilar som möjligt innan vi kör fram till Fagerhult där vi ställer bilarna.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/SFa9zv6URSC2

Grinnsjö Domänreservat

Oxeklev

Knäckekullarna med Falkberget

Tunhems ekhagar

Halle- och Hunnebergs rasbranter

Halle- och Hunnebergs platåer