Nu blir det ännu lättare att hålla rent och snyggt i den bohuslänska naturen. Under våren har sex nya påsholkar satts upp längs Bohusleden, ett initiativ från samarbetet Håll Bohuslän Rent.

Skräp som hamnar och får ligga kvar i vår natur har stor inverkan på både växt- och djurliv, dessutom riskerar det att till slut hamna i havet via vind- och vattenvägar. För att göra det lättare att hålla rent och snyggt i naturen har därför sex nya så kallade påsholkar nu satts upp längs Bohusleden i Stenungsunds, Munkedals, Strömstads, Tanums och Uddevalla kommun.

– Vi hoppas att detta ska leda till bättre förutsättningar att hålla naturen fri från skräp. Om alla vi som vistas ute i skog och mark kan hjälpas åt att plocka upp det vi hittar så kan det verkligen göra skillnad!, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare i Tanums kommun.

Påsholkarna sitter i Stenungsunds, Munkedals, Strömstads, Tanums och Uddevalla kommun.

Skylt med rubriken "Ta gärna en påse och plocka lite skräp". En text som uppmanar till att plocka skräp. Naturillustrationer. Två logotyper.

 

Påsholkar är ungefär vad det låter som, en trälåda med en öppning där det går att hämta påsar i bärkassestorlek. Holkarna fylls vid behov på med nya påsar av kommunernas personal.

Initiativ från Håll Bohuslän Rent

Initiativtagare till de sex nya påsholkarna är aktörerna inom Håll Bohuslän Rent, ett samarbete mellan Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner genom Ett Enat Bohuslän. Syftet med Håll Bohuslän Rent är att skapa bättre förutsättningar för ett renare och mer hållbart Bohuslän, både i skogen, i staden, längs kusten och i skärgården.

– Med just dessa nya påsholkar fokuserar vi såklart på skogsmiljön, men det finns även ett 70-tal påsholkar vid kusten sedan flera år tillbaka. Dessa göra det enklare för allmänheten att ge sig ut och strandstäda, säger Florina Lachmann, koordinator för strandstädning och skärgårdsrenhållning på Västkuststiftelsen.

Påsholkarna längs kusten som är vikta åt strandstädning innehåller större säckar och går att hitta via Strandstädarkartan, antingen på webben eller via en mobilapp.

Placerade längs Bohusleden

Att påsholkarna är placerade längs Bohusleden är ingen slump, leden är ett populärt besöksmål, inte minst under sommarmånaderna.

– Varje år är det många som färdas på Bohusleden, och det med rätta. Naturen är verkligen fantastisk! Med påsholkarnas och vandrarnas hjälp kan vi nu på ett ännu bättre sätt hålla rent och snyggt längs leden så att fler får uppleva en skräpfri natur även i framtiden, säger Olof Wängborg, teamledare för ledutveckling på Västkuststiftelsen.

Via webbplatsen Bohusleden.se kan du se kartor och läsa mer om samtliga etapper på Bohusleden.

Finansiering

Fem av påsholkarna är finansierade via det miljöstipendium som Västra Götalandsregionen tilldelade Turistrådet Västsverige 2022. Den sjätte är finansierad av Tanums kommun.

Florina
Florina Lachmann

Koordinator för strandstädning och skärgårdsrenhållning

Kim Lindqwister

Kommunikatör för strandstädning och skärgårdsrenhållning