Av 85 st förslag från arkitektstudenter vid Chalmers Tekniska Högskola, valdes två ut som vinnare.
De vinnande bidragen kommer byggas i någon av naturreservaten som vi förvaltar, eller längs med någon av vandringslederna som vi är samordnare för. Frånsett äran, så får studenterna 5000 kr och ett ek-diplom.
Grattis Sofia och Alexander! Vi ser fram emot att se vindskydden i verklig skala 🥳
Under 2022 planerar vi att bygga två vinnande bidrag (sedan tidigare år); ett i i Halland och ett i Västra Götaland. Tidigare i år invigde vi Nelly Elfvings vindskydd ”I lovart och lä”, som har byggts i tre exemplar på Bohusleden, etapp 9.
Motivering för pris:
Edamame
Det händer att det trygga och naturliga blir vårt efterlängtade annorlunda. När entrén kallas naturen, när din vila kallas vindskydd.
Sofia Nordgrens vindskyddsidé Edamame erbjuder mjukt rundade former. Med utsikt över det böljande klipplandskapet finner vi insikten om att funktion bygger vila. För här vävs form och funktion samman med två åtskilda rum jämte den skyddade gemensamhetsytan, för mat och umgänge i dess snitt. Västerut sträcker sig havet mot horisonten. På samma vis förmår Edamame sträcka sig efter upplevelsen av olika rum. Mer än så, mot det trygga och efterlängtade i spännande förening.
Tyngdlös
I en tid när världen rusar kan mötet med naturen ge oss ny luft och näring. Friluftsliv är i många stycken att frigöra sig. Att finna lugn, en ny slags tyngdlöshet.
Alexander Krokstädes vindskyddsidé bär namnet Tyngdlös. Med en tydlig tanke landar vindskyddet tyngdlöst i landskapet. Med sin låga asymmetriska kropp och v-formade pelare visar idén prov på både stil och mod jämte det upphöjda sovloftens medskapande känsla av lugn och avkoppling. Besökaren klättrar upp och in. Och sedan ner och ut, där den långa bänken med eldstad öppnar upp för nya möten. I en tid när världen rusar behöver vi inte rymden för att vara tyngdlösa. Den finns ett vindskydd bort.