Skärgårdstoalett. Foto.

Toaletter och sopor i skärgården

Ett av stiftelsens uppdrag är att samordna skärgårdsrenhållningen längs västkusten. Det betyder att vi sköter och tillhandahåller toaletter och soputrymmen i skärgårdens naturhamnar så att besökare får lätt att göra rätt.

Lätt att hitta rätt 

Idag finns ett 90-tal skärgårdstoaletter på västkusten, från Tistlarna i söder och upp till norska gränsen. Vid många av dem finns även möjlighet att lämna en mindre mängd hushållssopor, något som är extra uppskattat hos båtgäster. 

Karta

För att göra det lätt att hitta till våra toaletter och soputrymmen i skärgården har vi gjort en karta som visar var de ligger och vilka faciliteter som finns på respektive ställe: 

Minskad nedskräpning 

Bohuskusten är en av Sveriges mest populära destinationer. Under sommaren vistas många i skärgården, såväl lokalbor som turister, både på land och till havs. Alla vill hålla skärgården ren men för det krävs en viss infrastruktur. Våra skärgårdstoaletter och soputrymmen har visat sig vara till stor nytta och medverkar dessutom till minskad nedskräpning.  

Västkuststiftelsen ansvarar för skötsel, renhållning och underhåll av toaletter och soputrymmen i skärgården, samt för sophämtning från öarna till fastlandet. Det praktiska arbetet utförs av upphandlade entreprenörer medan omhändertagandet av avfallet på land sköts av respektive kommun. 

En renare skärgård tillsammans 

Varje år görs en stor insats av stiftelsens entreprenörer, genom att de håller rent och snyggt vid toaletterna. Fekalierna komposteras på plats, dels för att minska miljöpåverkan genom onödiga sjötransporter, dels för att undvika tunga lyft.  

Du som besökare kan också bidra till en bättre och mer hållbar miljö i skärgården! Genom att ta med dig ditt eget skräp hem eller till närmsta gästhamn för återvinning bidrar du till färre sjötransporter vilket i sin tur gör att både buller och utsläpp i luft och vatten minskar. 

Tips! Stuva undan avspolade förpackningar och återvinn dem sedan på fastlandet eller vid närmsta sopsorteringsstation

Ge ett bidrag

Du som vill kan även stötta arbetet med skärgårdsrenhållning ekonomiskt genom att skicka en valfri summa till:
Swishnummer: 123-697 03 13 eller Vippsnummer: 16105
Märk bidraget med: ”Skärgård”

Checklista för ett hållbart båtliv  

Har du koll på alla saker du själv kan göra för att rädda haven? Spana in vår checklista och se hur många punkter du kan bocka av inför nästa båtutflykt! 

Innan du ger dig i väg

  • Packa smart. Tänk igenom din packning så du inte tar med dig mer än nödvändigt. 
  • Lämna skräpet hemma. Mycket skräp kan du lämna redan innan du sjösätter genom att ta bort onödigt emballage och packa om i fuktsäkra burkar. 
  • Ta med något att sortera avfall i, till exempel en stor flergångspåse. 
  • Planera din rutt. När kommer du till en större hamn där det finns sophantering, sugtömning och mataffär? 

Ute till sjöss

  • Ta med dig ditt skräp till nästa hamn. Släng så lite som möjligt i soprummen ute vid skärgårdstoaletterna för att minska sjötransporter av sopor. 
  • Återvinn. Sortera ditt avfall ombord och återvinn glas, metall, samt plast och pappersförpackningar hemma eller i de större hamnarna. 
  • Använd befintliga skärgårdstoaletter i första hand. Kissa inte i havet, bättre på land där det finns vegetation. 
  • Strandstäda! Hjälp till att plocka upp det skräp som du hittar i naturen. Använd utplacerade påsholkar och registrera din insats i appen Strandstädarkartan. 

Håll Bohuslän Rent

På webbplatsen Håll Bohuslän Rent hittar du ännu fler tips på vad vi tillsammans kan göra för att skapa ett renare och mer hållbart Bohuslän.

 


 

Kontakt

Florina
Florina Lachmann

Koordinator för strandstädning och skärgårdsrenhållning

Kim Lindqwister

Kommunikatör för strandstädning och skärgårdsrenhållning