Till innehåll på sidan

Åsnebyn, en gård och natur från förr

Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kulturreservatet Åsnebyn i Holms socken, är en Dalslandsgård med natur från förr. Vi vandrar en stig runt om ägorna. Har vi tur hittar vi orkidén Jungfru Marie nycklar vid en domarring från järnåldern. Fågelparadiset finns vid utsikten över sjön Lilla Kolungen. Tecken ses på hur odlingsmetoderna för hundra år sedan formade gården till dagens oas för människor, djur och natur.

Hushållningssällskapet äger och förvaltar gården på ett varsamt sätt för att vi alla ska kunna flyttas tillbaka en mansålder tillbaka i tiden, minst. Vi kan besöka det vackra restaurerade boningshuset med sitt stora kök och skiffertak samt flera av gårdens byggnader som är från 1830-talet. I ladugården finns en modell av hur en gammal by kunde se ut. Konstnärligt skapade kossor och får står alltid på sin plats. Små utställningar visas, till exempel vägen från axet till affärens mjölpåse. Jordbruksmaskiner från 1920-1960-talet finns i vagnslidret och vi diskuterar oss fram till hur de fungerar. En vandring i Åsnebyn ger något för alla åldrar.

Det går antagligen att ta sig fram med barnvagn, men stigen är smalare på vissa ställen. Hunden kan tas med om den är kopplad, men det kan finnas lös boskap i beteshagen som vi passerar genom.

Vandringen är lätt och vi går i lugn takt. Matsäck kan tas med och det finns bänkar vid gården att sitta och fika på efter vandringen, ta gärna med sittunderlag.

Alla hälsas hjärtligt välkomna!

Sträcka: ca 3 km.
Samlingsplats: Åsnebyn. Framför verandan på boningshuset (https://goo.gl/maps/vPyqtfQUvQBkBVkP6, 58.692165, 12.392203).
Vägbeskrivning/läge: Följ skyltning ”Åsnebyns kulturreservat” från E45 strax söder om Mellerud. Efter ca 2 km kommer man till parkeringsplatsen som finns på vänster sida om vägen, ca 150 meter innan Kulturreservatet Åsnebyn och sedan promenerar man vägen framåt till den här klassiskt vackra gården.

Det går även att köra in norrifrån från väg 166, där man tar av mot gula skylten mot Östevatten 2, den mycket vackra vägen leder söderut, tills man på höger sida ser skylten mot Åsnebyns Kulturreservat.

Närmsta hållplats: Läperud, 2,2 km från samlingsplatsen.

Samlingsplats: 58.692165, 12.392203

Vägbeskrivning till 58.692165, 12.392203