Till innehåll på sidan

Grönstenar, blåsippor och bokblad

Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Upplev tre naturreservat på samma vandring som nås smidigt med pendeltåget. Vi vandrar genom Bokedalens naturreservat med den nyutslagna bokskogen och tar oss till Björnareåsens naturreservat. Här ger berggrunden med så kallade grönstenar upphov till näringsrika jordar där blåsippor och andra näringskrävande växter trivs. Hur ser den geologiska historien ut som har skapat grönstenar just här?
Via Bohusleden och senare Gotaleden kommer vi tillbaka in i natursköna Bokedalen med många gamla lövträd och höga naturvärden. Fokus på dagens vandring är landskapets historia och varför det ser ut som det gör just här.
Vandringen avslutas med att vi går ned till Jonsereds strömmar och spanar efter forsfåglar i dagens tredje naturreservat. Vandringen går delvis på småstigar och i stiglös terräng och är ganska kuperad, men vi tar god tid på oss. Tag med matsäck för en fikapaus under vandringen. Observera att det inte behövs någon bil till denna vandring. Starten är anpassad till ankomsttiden för pendeltågen från Göteborg och Alingsås och det finns gott om tåg som går från Jonsered vid vandringens slut.

Sträcka: 9 km.
Samlingsplats: Perrongen på Jonsereds station (https://goo.gl/maps/TxxuG9eaYbzTYLpU9, 57.750078, 12.173892).
Vägbeskrivning/läge: Jonsered ligger mellan Göteborg och Lerum.
Närmsta hållplats: Jonsereds station.

Samlingsplats: 57.750078, 12.173892

Vägbeskrivning till 57.750078, 12.173892