Till innehåll på sidan

Guidat besök vid laxtrappan

Laddar Evenemang

Ett guidat besök vid laxtrappan med möjlighet att se lekande fiskar. Lär dig mer om den unika Gullspångslaxen och Gullspångsöringen, två arter som bara leker naturligt på ett ställe i världen. Guide är Jan Hassel eller Brita Augustinson som gärna delar med sig av sina kunskaper och berättar om arbetet med att rädda Gullspångslaxen. I oktober och november leker laxen samt öringen i Gullspångsälven. Båda arterna har utvecklats sedan istiden och överlevt många hinder såsom kraftverksutbyggnaden.

Ett tips är att ta med dig varma kläder då det inte är så mycket gående och gärna polariserande solglasögon, det underlättar för att få syn på fiskarna i vattnet samt ha gärna lite tålamod med dig.

Från samlingsplatsen och laxtrappan blir det en gemensam promenad upp via laxstigen till lekplatsen. Det går bra med att ta med sig barnvagn men en liten del av stigen är brant. Hunden är också välkommen om den är kopplad. För funktionshindrade finns en parkeringsplats på Kraftverksgatan norr om laxtrappan. Vid lekplatsen finns fikabord.

Kostnad: 20 kronor per person, som går till Laxfond Vänern för utsättning av lax och öring. Betalning sker på samlingsplatsen, antingen via Swish eller kontant med jämna pengar.

Sträcka: 800 meter (fram och tillbaka)
Samlingsplats: Vi samlas strax söder om den gamla järnvägsbron vid parkeringsplatsen på Brogatan och bredvid vattenkraftverksområdet (https://maps.app.goo.gl/mCqvbfGBhXNu8k8eA)
Vägbeskrivning/läge: Sväng in till Gullspångs centrum från Inlandsvägen 26 (mellan Mariestad-Kristinehamn). Passera centrumkärnan, följ Storgatan och parkera på anvisad plats på Brogatan vid den gamla järnvägsbron och bredvid Gullspångs vattenkraftverk.
Närmsta hållplats: Gullspångs busstation på cirka 600 m gångavstånd

Samlingsplats: 58.9867707, 14.1065583

Vägbeskrivning till 58.9867707, 14.1065583