Till innehåll på sidan

Kulturhistorisk vandring vid Vänerstranden

Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fyra besöksmål i en kulturhistorisk vandring vid Dalslands Vänerkust och Sunnanå hamn

Foto: Margareta Hansson.

Välkomna på en ca 6 kilometers lätt vandring med lättsam guidning vid Vänerkusten sydöst om Mellerud i Dalsland.

 Vi möts kl 13.00 vid Grinstads kyrka på Dalboslätten där guiden berättar om kyrkan utifrån och om dess medeltida, katolska anor och utsmyckningar. Att vi även har ett lutande torn i Dalsland kanske blir en överraskning.

Efter detta kör vi till den kanske historiskt mest kända och dramatiska platsen i Dalsland, ruinen av den medeltida fästningen och slottet Dalaborg vid Vänern. Vi blir guidade om den bittra, blodiga släktfejden och intrigerna mellan Magnus Ladulås söner, om medeltidens händelser i slottet och om danska hårda fogdar här på Dal och de upproriska bönderna, vilket gör att Dalaborg blir en mycket viktig plats även inför Kung Byxlös tid. Kaffepaus med medhavd fika vid Vänerstranden.

Sedan vandrar vi på skogsväg 5 kilometer tur och retur till Stenåldern, ca 1700 år före Kristi födelse. Vi upptäcker resterna av två hällekistor, som hör till ovanligheterna i Vänerskogen. De tillhör det äldsta gravskicket som finns i Dalsland, och vi talar om hur begravningssederna förändrades över tiden. Kort fika vid Vänern.

För de som vill, avslutar vi dagen med bilfärd i samlad trupp norrut, längs södra pilgrimsleden, mot Sunnanå hamn, där turen avslutas efter information om denna historiskt och ekonomiskt viktiga utskeppnings- och handelsplats och dess järnväg på 1800-talet. Hur annorlunda är den inte idag med sina mycket speciella fritidshus och fiske!

Turen varar klockan 13 till ca klockan 17 med slut vid Dalaborg fästningsruin, eller till kl 18 med slut vid Sunnanå hamn, nordost om Mellerud, med ett möjligt överraskningsstopp på vägen dit.

Grova, gärna vattentäta skor om fuktigt. Barnvagn kan tas med, utom upp på slottsruinen, dit det finns höga trappsteg upp på muren.

Föranmälan: Anmäl senast kl 13 dagen före, till tel 0704-156500, eller mardalbo@hotmail.com, max 20 pers. Smörgås/Fika kan tas med och gärna sittunderlag. Mötesplats: Vid Grinstads kyrktorn kl 13.00.

Välkomna!

 

(Koordinater till Grinstad (N 58°37′24.7″ E 12°30′39.1″).

Samlingsplats: Grinstads kyrka

Vägbeskrivning till Grinstads kyrka