Till innehåll på sidan

Lekande fiskar i laxtrappan

Laddar Evenemang
  • Detta event har redan ägt rum.
Foto på en lax som hoppar upp genom laxtrappans forsande vatten.
Hoppande lax. Foto: Dan Thorsen.

Lär dig mer om den unika Gullspångslaxen och Gullspångsöringen, två arter som bara leker naturligt på ett ställe i världen. Guide är Robert Skogh, Miljöinspektör Mariestads kommun som gärna delar med sig av sina goda kunskaper och berättar om projekt Gullspångslaxen. I oktober och en bit in i november leker laxen samt öringen som också trivs bra och frodas i Gullspångsälven. Båda arterna har utvecklats sedan istiden och överlevt många hinder såsom kraftverksutbyggnaden.

Från samlingsplatsen blir det en gemensam promenad från laxtrappan upp till lekplatsen, cirka 500 meter. Laxtrappan kan ses från gamla järnvägsbron och där är framkomligt även för rullstolar. Vid lekplatsen är dock ytan grusad samt med en ganska brant stig ner till vattnet.

Ett tips är att ta med dig varma kläder då det inte blir så mycket gående och gärna polariserande solglasögon, det underlättar för att få syn på fiskarna i vattnet samt ha gärna lite tålamod med dig.

Kostnad: 20 kronor per person, som går till Laxfond Vänern för utsättning av lax och öring.

Vägbeskrivning: Sväng in till Gullspångs centrum från Inlandsvägen 26 (mellan Mariestad – Kristinehamn). Passera centrumkärnan, följ Storgatan och parkera på anvisad plats på Brogatan vid den gamla järnvägsbron och bredvid Gullspångs vattenkraftverk. Under lektiden finns gulgröna vägskyltar uppsatta vid väg 26.

Närmaste busshållplats är Gullspångs busstation på cirka 600 m gångavstånd.

Samlingsplats: Strax söder om den gamla järnvägsbron vid parkeringsplatsen på Brogatan och bredvid vattenkraftverksområdet.

Vägbeskrivning till Strax söder om den gamla järnvägsbron vid parkeringsplatsen på Brogatan och bredvid vattenkraftverksområdet.