Till innehåll på sidan

Natur och kultur i unik miljö

Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.
Nålsögat, Marstrand. Foto: Pelle Dalberg.

Denna vandring på Marstrandsön är en kombination av kulturhistoria och natur! Från Rådhuset ner mot Badhusplan får vi lyssna till spännande historie-berättelser om Marstrand och även bese två av karaktärsväxterna bland Marstrandsöns bebyggelse: gul nunneört och murreva.

På vägen upp mot Nålsögat njuter vi av utsikten mot Hakefjorden och för höra historien av världens enda minsprängda hus. Under den fortsatta vandringen kommer förhoppningsvis några av öns fåglar visa sig och låta sig höras. I Sankt Eriks park har S:t Erik-sällskapet planterat ett 20-tal buskar och träd. Här beskådas även almsjukans härjningar och bekämpningen av den invasiva växten parkslide. Efter det att skrönorna om S:t Eriks grottor har avdramatiserats blir det rast vid S:t Eriks källa.

Under vår vandring kommer vi att träffa på flera av kustlandskapets vilda växter och även en del trädgårdsflyktingar som alla kommer att uppmärksammas. Vi passerar den för detta lotsutkiken och njuter där av den mäktiga utsikten mot Pater Noster och omgivande skärgård.

Vandringen går sedan vidare genom Marstrandsöns enda bokskog och där avlivas myten om den kända Offerstenen. Nu har vi kommit till Carlstens fästning med en mycket spännande historia och några kalkgynnade växter mellan fästningsmurens stenar. Vandringen avslutas med ett besök på Hembygdsföreningens museum vid Rådhuset.

OBS! Räkna med god tid för ev. parkering på Koön och för färjeresan till Marstrandsön. En tur- och returbiljett (34 kr) kan köpas med Swish här: https://www.marstrandsfarja.se/kop-biljett/enkelbiljett
De flesta av Västtrafiks biljetter gäller inte på färjan, men vissa dygns- och periodbiljetter är giltiga, för priser se: https://www.vasttrafik.se/reseplanering/reseplaneraren/ (ange hållplats Marstrands färjeläge och Marstrandsön).

Sträcka: 2,5 kilometer
Samlingsplats: Rådhusgatan 17, Rådhuset vid Torget, Marstrandsön (https://goo.gl/maps/rodc5MDRSVsA7NAJ9)
Vägbeskrivning/läge: Marstrand ligger ca 25 km väster om Kungälv. För att komma till Marstrandsön behöver du ta färjan. Parkering finns i närheten av färjeläget. Se information ovan.
Närmsta hållplats: Marstrandsön, cirka 400 meter

Samlingsplats: 57.887470, 11.581911

Vägbeskrivning till 57.887470, 11.581911