Till innehåll på sidan

Upperud, kanal, pilgrimsled och Forsbo

Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.
Foto: Margareta Hansson

Upperudsområdet är beläget mellan två sjöar, vid Dalslands kanal och slussar. Området är fasaden till Forsbo naturreservat, och Mjölkudden. Där gör vi en cirka 4 km lång guidad vandring i lugn takt, först något vid stranden med frodig växtlighet, har vi tur i maj månad så har gullvivor slagit ut och kanske även orkidén Sankte Pers nycklar. Vi går också upp på bergssluttningen och passerar Sveriges olika naturtyper, med flera olika bergarter och ner igen på skogsväg. Vi går på Forsboleden, och Pilgrimsleden, men inte hela vägen till Trondheim! Vi passerar en forntida grav som i tankarna flyttar oss flera tusen år bakåt i tiden. Den guidade vandringen går från stränder av lerskiffer med växter, till berget med en hel del hård berggrund och skog här och var. Vi befinner oss i Dalformationens område som har en ovanlig berggrund för att vara i Sverige och den skapades för en miljard år sedan. Variationen inom området är påtaglig. I juni finns eventuellt boskap som studerar oss i någon hage.

Samling klockan 10:30 utanför Hotell Upperud 9:9 strax invid den långa bron mellan sjöarna. Vi kör med bilarna en kort väg till parkeringen vid Forsbo naturreservat. Vi beräknas vara åter vid parkeringen cirka klockan 15:00. Ta gärna med sittunderlag, egen matsäck och dryck så gör vi en mat/fikapaus i skogen bland mossorna. Tåliga, gärna vattentäta kängor är bra, särskilt i maj. Vandringen är inte barnvagnsvänlig. Eftersom det kan finnas boskap i hagarna så måste hund vara kopplad, meddela guiden innan om ni planerar ta med hund. Välkomna!

Sträcka: drygt 4 kilometer
Samlingsplats: Utanför Hotell Upperud 9:9, Upperud 9 (https://goo.gl/maps/Zy6YEU3QSoATfys86) strax invid den långa bron mellan sjöarna
Vägbeskrivning/läge: Upperud ligger cirka 14 kilometer norr om Mellerud. Från E45, följ skyltning mot Håverud och sedan Upperud.
Närmsta hållplats: Dalslands museum, 350 meter

Samlingsplats: 58.81007, 12.43459

Vägbeskrivning till 58.81007, 12.43459