Foto: Leif Danielsson, Roy Andersson, Thomas Andersson, Dan Fredriksson

kalendarium

Kalendarium

Välkommen att vandra med oss från 1 juni!

Notera att föranmälan är obligatorisk på alla vandringar, för att vi ska kunna hålla ett säkert avstånd mellan deltagarna under vandringen. Ange hur många personer du föranmäler. Föranmälan måste bekräftas för att den ska gälla.

Kom ihåg att hålla avstånd till guiden och övriga deltagare under hela vandringen. Ha gärna med dig handsprit.

I väntan på den 1 juni kan du spana in våra vandringstips nedan.
Kika på våra vandringstips här.

Hitta en vandring som passar dig

Kommun

Naturreservat/Område

Datum

Guide

Tema

Juni 2021

Storskog i försommartid

Plats: Näverkärr, Lysekil
Datum: 1 juni 2021 kl. 18:00 - 21:00

Vi vandrar genom en av Bohusläns vackraste kustädellövskogar i ett pastoralt landskap med stor biologisk mångfald. I den unika storskogen med rikt fågelliv växer flerhundraåriga almar och andra ädla lövträd. Ta gärna med kvällsfika som vi intar i natursköna Karlsvik.

Ca 4 km.

Samlingsplats: Reservatets parkeringsplats (https://goo.gl/maps/g3j8jE8BzUV3vWTE7).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 30 maj. Max 30 deltagare.

Guide: Thomas Andersson, Tel. 0707-55 43 63
Tema: Fåglar, Kultur/historia, Växter

Shinrin Yoku – Skogsbad

Plats: Änggårdsbergen, Göteborg / Mölndal
Datum: 3 juni 2021 kl. 18:00 - 21:00

Änggårdsbergen. Foto: Laurence Nachin.

Låt en certifierad guide leda dig för att uppleva naturen på ett nytt sätt och få möjligheter till ökad närvaro, större avkoppling, mer energi och glädje. Under ledning av Laurence kommer vi att gå ca 2-3 km i väldigt lugnt tempo och öppna våra sinnen med hjälp av naturen omkring på ett enkelt och kreativt sätt. Vi använder oss av lukt, hörsel, syn, känsel och smak, men även särskilda för natur- och skogsbad unika koncept. Bra skor för att gå i skogen och kläder anpassade till vädret. Vi rekommenderar att ta med extrakläder. Eftersom vi kommer att gå långsamt och ibland stannar längre tid på samma ställe kan man känna sig kall lättare än vanligt. Ta gärna med vatten att dricka och ett sittunderlag.

Samlingsplats: Grusparkering Västra Eklanda höjd (https://goo.gl/maps/EzrenRMyiUNdBiEG7).

Svårighetsgrad: Lätt.

Föranmälan: e-post till contact@senseinnature.se. Max 15 deltagare.

Guide: Laurence Nachin, Tel. 0793-39 29 59

Naturnatta

Plats: Bäveån nedre, Uddevalla
Datum: 5 juni 2021 kl. 22:00 - 02:00

Naturnatta. Foto: Jan Uddén.

Upplev en magisk natt med nattskärror, spelande vadare och kanske kornknarr och vattenrall. Vi försöker också lokalisera flera arter fladdermöss med ultraljudsdetektor (nordisk, vatten- och långörad fladdermus). Sedan går vi mellan olika ljusstationer dit olika svärmare, spinnare, mätare och nattflyn lockas till ljuskällorna. Viktigt att ta med myggmedel (mot knott), ficklampa eller pannlampa. Fikar gör vi inne i stugan på Älje, där du också får veta mer om reservatets intressanta historia.

Samlingsplats: Skalbanksmuseet, Uddevalla (https://goo.gl/maps/kjxyHXPjYFDDB66N8)

Svårighetsgrad: Lätt

Föranmälan: Senast dagen innan via sms till: 0706-56 54 01. Max 20 deltagare.

Guide: Jan Uddén, Tel. 0706-56 54 01
Tema: Fåglar, Insekter, Kultur/historia

Kustvandring med hänförande utsikt

Plats: Stångehuvud, Lysekil
Plats: Kuststigen,
Datum: 5 juni 2021 kl. 10:00 - 15:00

Stångehuvud. Foto: Anette Bargel, Salta guiden.

Vi utforskar Lysekils kuststigar och dess nya strandpromenad i väst. Kom och upptäck Lysekils nära natur. Vi vandrar 8-10 km i vänligt tempo. Vandrare kan även avvika vid 2 punkter längs rutten för att korta sin vandring. Vi börjar med granitreservatet Stångehuvud, ett av regionens 7 underverk, med fyrhus och vackert rosa granit. Här finns intressanta växter och geologi. Vi vandrar vidare på klippor längs Kuststigen, med utsikt ut över skärgården, förbi stenbrottens lämningar och in på kronprinsessans stig. Vi får uppleva kulturmiljöer och småbåtshamnar, följt av bryggvandring i vackra miljöer och förbi fiskebåtar. Lunchen intar vi på en holme, som nås via brygga. Sedan vandrar vi inåt och naturen skiftar utseende till skogsdungar och dammar. Längs rutten berättar guiden kulturhistoria, om Lysekil och om Bohusläns storheter som granit, stenbrytning, sill m.m. Vi är ute i 4-5 timmar, ofta på stigar/grusväg men även över hällar och klippor, med några knähöga nivåskillnader. Hundar välkomna. Ej barnvagnsvänlig. Guiden är Lysekilsbo och Bohuslänguide. Vandring 8 km (avslut vid busshållplats nära centrum) eller 10 km (åter startpunkt). Ta med matsäck för fika och lunch, gärna sittlapp. Stadiga skor / kängor rekommenderas.

Samlingsplats: Parkeringen vid Pinnevik (appen sms-park funkar). (https://goo.gl/maps/4ixd9n6rLCx). Närmsta hållplats heter Havets hus, knappt 10 min. promenad.

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: Boka din plats här: https://bit.ly/36DsaKk. Max 30 deltagare.

Guide: Anette Bargel, Tel. 0705-77 64 22

Buteruds naturreservat

Plats: Buterud, Mellerud
Datum: 5 juni 2021 kl. 10:00 - 13:00

En vandring i Dalformationens marker, i stenig och snårig terräng, där trädskiktet utgörs av ädla lövträd såsom ek, hassel, lind mm. Växtplatserna ligger oftast i syd/väst exponerade rasbranter med lundvegetation. Vandringen börjar vid parkeringsplatsen i restaurerade odlingsmarker, fortsätter längs leden för att nå bestånd med stort inslag av idegran. Reservatet är bildat för att gynna fågelarter och gynnande av lövträd är en del i skötseln. Medtag gärna bok om blommor och kikare.

Ca 6 km vandring.

Samlingsplats: Parkeringsplatsen söder om reservatet (https://goo.gl/maps/G9T4AAgLRu6LqMuD6).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till guiden Sven Westling, telefon: 0705-30 02 05. Max 20 deltagare.

Guide: Sven Westling, Tel. 0705-30 02 05
Tema: Fåglar, Geologi, Kultur/historia, Växter

Bilden av ett ravinlandskap – fotovandring

Plats: Assbergs raviner, Mark
Datum: 6 juni 2021 kl. 18:00 - 21:00

Foto: Gert Olsson.

Hur får du dina foton att se mer spännande ut? Lär dig om bildkomposition i den vackra slingrande ravinen samtidigt som du får veta varför det ser ut som det gör. Hur lyckas du med att fotografera blommorna i reservatet? Naturfotograf Gert Olsson ger dig tips och råd i ditt fotograferande. Det blir en kort vandring in i reservatet, ca 2 km. Tänk på bra fotbeklädnad vid blött väder. Vid regn kan turen ställas in. Ta med matsäck och givetvis kamera (systemkamera om du har, stativ är också bra). Samling på parkeringen nedanför Skene Järn vid entrén till naturreservatet.

Samlingsplats: Reservatets parkering (https://goo.gl/maps/5RveaTYQnPrWVvvj9).

Svårighetsgrad: Lätt.

Föranmälan: till Gert Olsson telefon 0707-31 39 55, senast dagen innan. OBS! Begränsat antal – max 20 personer.

Guide: Gert Olsson, Tel. 0707-31 39 55
Tema: Foto, Geologi, Växter

Vad är ett kulturreservat?

Plats: Åsnebyn, Mellerud
Datum: 6 juni 2021 kl. 11:00 - 14:00

Hushumla på blåeld. Foto: Jan Uddén.

Ja det hoppas jag att du vet efter att ha gått med på denna runda. För landskapet går att läsa som en bok, där t ex markutnyttjande från förr syns i terrängen som olika kapitel. Här har tiden stått stilla på senare år och hus och marker ser ut som de gjorde vid jordbruk runt sekelskiftet 1900. Här har inte jordbruket moderniserats och därför finns mångfalden kvar i både flora och fauna.

Vi går runt i lugnt tempo och guiden pekar ut saker som visar på de äldre brukningssätten. Vilket inte alltid är så lätt att se om man inte vet vad det är man tittar efter.

Kläder efter väder, ta med något att sitta på och matsäck för en fikarast. Det är alltid bra att även ha med sig lite extra vatten. Sköna, gärna vattentäta skor/kängor. Lättgången vandring – men ej lämplig för barnvagn. Vandringens längd: ca 2-3 km.

Samarrangemang med Hushållningssällskapet Västra.

Samlingsplats: Den stora parkeringen nedanför Åsnebyn (vid infoskylten) (https://goo.gl/maps/mgNbwmMrLdB2Cpf17). Det är skyltat till reservatet från E45:an.

Svårighetsgrad: Lätt.

Föranmälan: till guiden Helena Sellering på tel: 0708-60 29 13 via sms eller samtal. Max 20 deltagare.

Guide: Helena Sellering, Tel. 0708-60 29 13
Tema: Familjevandring, Kultur/historia

Sommarblommor

Plats: Ramsön, Stenungsund
Datum: 6 juni 2021 kl. 10:00 - 14:00

Puktörneblåvinge. Foto: Thomas Liebig

Vi vandrar i ett hav av blommor i ett landskap som är format av böndernas odlingsmöda och betande djur under minst 500 år. Vi vandrar från hårt betande utmarker till slåtterängar som ska skördas när höskallran är mogen i mitten av juli. Vandringen tar ca 4 timmar med rast hos familjen Aasheim. Ca 4 km.

Båttur från Timmerviks brygga med öppen båt ca 500 m. Turen är gratis. Tag med matsäck och grova skor eller stövlar beroende på väderleken. Hundar och barn är mycket välkomna.

Samlingsplats: Timmerviks brygga, Jörlanda (https://goo.gl/maps/iChSQabgAnF2).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till Ole Aasheim, telefon: 0706-80 51 44. Max 30 deltagare.

Guide: Ole Aasheim, Tel. 0706-80 51 44
Tema: Familjevandring, Kultur/historia, Växter

Guckusko – skogens dolda juvel!

Plats: Skärbo, Bengtsfors
Datum: 6 juni 2021 kl. 10:00 - 13:00

Guckusko. Foto: Sofia Pallander.

Vi tränger djupt in i storskogen där vi finner den ståtliga orkidén guckusko som här har sin enda växtplats i Dalsland. Förhoppningsvis blommar den praktfullt i dunklet under granarna. På vägen tillbaka strövar vi genom Skärbos restaurerade ängar och hagar där David Gustafsson hjälper till att hitta de botaniska rariteter som trivs på dalformationens kalkrika berggrund. Med hjälp av gamla kartor över denna lilla skogsgård funderar vi på hur landskapet och växtligheten har utvecklats under århundradena. Vi hör berättelsen om den lilla gårdens skiftande öden från 1500-talet fram till idag. Det blir en ca 5 km lång vandring genom betesmarker och på skogsstigar som kan vara svårframkomliga med barnvagn. Ta med matsäck. Guide är Kolbjörn Waern (telefon: 0704-83 46 26).

Samlingsplats: Reservatsparkeringen belägen ca 10 km nordost om Dals Långed. (https://goo.gl/maps/gJ3yMqoP3vgmoSMG7). Omkring 2,5 km efter Södra Fjäll i riktning mot Åmål (om man kommer från Långed) leder en mindre väg till reservatet.

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 3 juni. Max 30 deltagare.

Guide: Kolbjörn Waern, Tel. 0704-83 46 26
Tema: Geologi, Kultur/historia, Växter

I orkidérika marker

Plats: Gåsevik, Lysekil
Plats: Gröderhamnsängen, Lysekil
Datum: 8 juni 2021 kl. 18:30 - 21:30

Ängsnycklar. Foto: Thomas Andersson.

När orkidéerna blommar i rikkärret vid Gröderhamn på Skaftö gör vi denna vandring i frodiga och kalkrika marker med stor artrikedom. På väg till Gröderhamn tittar vi även på flora och havsstrandsvegetation i Gåsevik. Ta gärna med kvällsfika. OBS det kan vara blött i kärret, gummistövlar/kängor kan vara bra. Ca 5 km.

Samlingsplats: Parkeringen cirka 200 meter söder om Sven Lovén-centret (Kristinebergs marina forskningsstation). (https://goo.gl/maps/KGYHqPb9gYo).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 6 juni. Max 30 deltagare.

Guide: Thomas Andersson, Tel. 0707-55 43 63
Tema: Växter