Nyheter

Sök bland våra nyheter

Från stan till gård

Följ med på en vandring om vår resa från stan till gård. Gården har en lång historia och brukades in i det längsta med gamla och traditionella metoder såsom hamling, lieslåtter och jordbruk med häst. Vi berättar om Victor och Jenny som bodde på gården med sina tolv barn och hur familjen brukade gården på samma sätt i över hundra år. Genom vandringen berättar vi om utmaningarna och möjligheterna att ta vara på dess historia och kulturvärde. Vandringen går genom ängarna ner mot sjön Ören där vi också hälsar på gårdens får och hästar. Utmed vägen passar vi på att notera de intressanta spåren av hur landskapet har formats genom århundranden av jordbruk och även efter att vi flyttade hit. Vad har vi fokuserat på när vi var nyinflyttade och oerfarna? Vi tar paus och njuter av utsikten över sjön och de vackra stengärdsgårdarna med medhavd matsäck. Därefter fortsätter vi vandringen på gamla häststigar in i den över hundraåriga skogen. Vandringen avslutas vid våra odlingar i trädgården. Det blir en ca 2 km lång vandring genom betesmarker och på skogsstigar som kan vara svårframkomliga med barnvagn.

Samlingsplats: Gårdsplanen vid ladugården (https://goo.gl/maps/HqWuxoHcPYB3FHYf7)

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Föranmälan: via anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 3 september. Max 30 deltagare. Skriv ”Örsbråten” i ämnesraden.

Örsbråten

Mäktig geologi och rovfåglar

Bivråk. Foto: Jan Uddén.

Obs! Vandringen är inställd!

Följ med på vandring i det geologiskt intressanta Brobackaområdet. Vi kommer bl.a. att vandra genom hävdade ängar och några av landets största jättegrytor, få information om Mylonitzonen som passerar Brobackaområdet och ta oss upp på Räkneberget med den vackra utsikten över sjön Mjörn. Med lite tur får vi se intressanta fåglar, t.ex. under vår fikarast på berget. Vandringen är ca 3 km och kan varieras beroende på vädret. Sträckan är medelsvår med några branta stigningar och ej barnvagnsvänlig. Grova skor, helst kängor, rekommenderas. Ta med matsäck för en fika och gärna en handkikare. Kollektivbusstrafik angör hållplatsen Brobacka korsväg i direkt anslutning till reservatet.

Samlingsplats: Parkeringsplatsen, Brobacka naturreservat (https://goo.gl/maps/1kY9XN9ZLvKjZRmv5)

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Mäktig geologi och chans på falk och gjuse

Tid: 18:00 – 21:00

Följ med på vandring i det geologiskt intressanta Brobackaområdet med chans att få se både falk och fiskgjuse från den utmärkta utsiktsplats mot sjön Mjörn som Räkneberget i Brobacka utgör! Jättegrytor och en relativt orörd skog möter besökaren, liksom hävdade ängar kring torpet. Vandringen är max 3 km lång med bitvis branta partier (trappor). Ta med matsäck och lämplig klädsel. Guide är Stellan Andersson (telefon: 0706-07 62 47). Samling vid parkeringsplatsen vid Brobacka naturreservat. För kollektiv transport ta buss till hållplatsen Brobacka korsväg som ligger i direkt anslutning till reservatet. Samarrangemang med Biologiska mångfaldens dag.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/rViF5YagP4P2

Nolhagaviken

Brobacka