Nyheter

Sök bland våra nyheter

Lång vandring i vildmark

Foto: Andrea Schulz

Vi vandrar på högplatån i Kroppefjälls naturreservat med gammal skog, blockmarker och förbi sjöar. Det bjuds på en mer krävande vandring på ca 10 km.

Ha stövlar eller kängor på fötterna. Det är ofta blött i markerna. Ta med matsäck för en fika och en lunchrast.

Samlingsplats: parkering öst, över Skoghem (https://goo.gl/maps/G4yewLMNnmdgWySN8, 58°39’08.7″N 12°11’52.5″E)

Föranmälan: SMS till 0765-59 33 28

Svårighetsgrad: Krävande vandring

Den blommande branten

Obs! Vandringen är flyttad till 19 juli!

På Kroppefjälls randområden är växtligheten i sluttningarna rika, så även här. Lövskog med ädla lövträd som lönn och lind och där under lövtaket en mängd olika örter, mer eller mindre vanliga.

Detta blir en vandring för den vetgirige. Vill du lära lite om geologi, växter och fåglar så passa på. Då det inte finns någon längre stig i området, bara ca 600 m enkel väg, så är det upp till deltagarna att bestämma vart och hur långt vi ska gå. Men vi går sakta och lugnt och ser och lär längsmed vägen. Kanske kommer vi jättelångt, eller kanske inte långt alls. Det beror ju på hur mycket intressant vi hittar längsmed vägen. En kravlös vandring helt enkelt.

Ta med matsäck för en paus, vatten och sittunderlag. Om du har får du gärna även ha med flora och fågelbok, samt kikare. Tänk på att ha bra skor, gärna kängor, på fötterna då vi troligen beger oss upp i branten där det är obanad terräng. För övrigt kläder efter väder. Kan även bli möjlighet för bad om så önskas.

Så ta med hela familjen och kom med ut på en upptäckardag! Med fantastiska vyer ut över Ragnerudsjön.

Samlingsplats: Parkeringen till Ragneruds camping (https://goo.gl/maps/tBv4GA5sPyJ5cgyo7)

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Ragnerudsjöns branter

Kroppefjäll

Lämmemossen runt

Vi vandrar runt en mosse, över rötter, ljunghedar och klipphällar, genom tallskog och gör ett stopp vid den vackra Svingsjön, som är hemvist för både bäver och storlom.

Efter att ha vandrat en bit längs sjöns östra strand med öar, vikar och uddar viker vi åter in i myrlandskapet med små tjärnar och många spänger över våtmarker och bäckar. Vandringen är drygt 5 km lång och går hela tiden på stigar i bitvis kuperad och blöt terräng. Vandringskängor eller stövlar rekommenderas. Medtag matsäck och dryck. Medarrangör: Dalskogs tennisklubb och byalag.

Samlingsplats: Samling kl. 09:30 V Bleken (https://goo.gl/maps/T5qDqZnyhA5Pik8v9) ca 9 km väster om Brålanda för vägvisning till Lämmemossen.

Svårighetsgrad: Krävande vandring

Föranmälan: via e-post till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 25 juni. Ange ”Kroppefjäll” i ämnesraden. Max 12 deltagare.