Nyheter

Sök bland våra nyheter

Fullbokad – Långvandring på Hyssnaleden

Foto: Fredrik Schenholm.

OBS! Vandringen är fullbokad. Det går inte längre att föranmäla sig.

Hyssnaleden är en spektakulär och varierad 40 kilometer lång led som går genom det kuperade landskapet kring samhället Hyssna. Här finns vilda skogar och fantastiska utsiktsplatser inbäddat i ett böljande landskap. Hyssnaleden är vildmarkskänsla ena stunden och gammal jordbruksbygd à la Astrid Lindgren den andra. Förra året vandrades den sydvästra delen och detta år är det alltså dags för den aningen vildare och mer spektakulära nordöstra delen! Vi kommer att vandra en rundslinga (start/mål på samma plats) på cirka 25 kilometer och hålla ett tempo något högre än normaltempo, alltså på runt 4 kilometer i timmen. Det är med andra ord en krävande vandring, som varken är rullstols- eller barnvagnsanpassad. Ta med matsäck, vatten, kängor, överdragskläder, snacks och pigga ben. Samlingsplatsen/starten ligger cirka 6 kilometer från närmsta busshållplats som är hållplats Hyssna handel. Bil är med andra ord att föredra.

Samlingsplats: Vid Liagärdes naturreservat (https://goo.gl/maps/cFceyoS52EV4hJAX9, koordinater: 57°34’20.9″N 12°38’3.6″E).

Föranmälan: Via mejl (info@schenholm.com) eller telefon (0731-58 61 63). Max 30 deltagare.

Svårighetsgrad: Krävande vandring

Liagärde

Långvandring på Hyssnaleden

Foto: Fredrik Schenholm.

Obs! Vandringen är inställd!

Samma vandring äger rum i oktober.

Hyssnaleden är en spektakulär och varierad 40 kilometer lång led som går genom det kuperade landskapet kring samhället Hyssna. Här finns vilda skogar och fantastiska utsiktsplatser inbäddat i ett böljande landskap. Hyssnaleden är vildmarkskänsla ena stunden och gammal jordbruksbygd à la Astrid Lindgren den andra. Förra året vandrades den sydvästra delen och detta år är det alltså dags för den aningen vildare och mer spektakulära nordöstra delen! Vi kommer att vandra en rundslinga (start/mål på samma plats) på cirka 25 kilometer och hålla ett tempo något högre än normaltempo, alltså på runt 4 kilometer i timmen. Det är med andra ord en krävande vandring, som varken är rullstols- eller barnvagnsanpassad. Ta med matsäck, vatten, kängor, överdragskläder, snacks och pigga ben. Samlingsplatsen/starten ligger cirka 6 kilometer från närmsta busshållplats som är hållplats Hyssna handel. Bil är med andra ord att föredra. Först till kvarn gäller för de 4 platser som finns i guiden Fredriks bil, då med upphämtning/avlämning vid hållplats Hyssna handel för vidare transport till och från samlingsplatsen.

Samlingsplats: Vid Liagärdes naturreservat (https://goo.gl/maps/cFceyoS52EV4hJAX9, koordinater: 57°34’20.9″N 12°38’3.6″E).

Föranmälan: Via mejl (info@schenholm.com) eller telefon (0731-58 61 63)

Svårighetsgrad: Krävande vandring

Vattenfall och rika branter

Ramhultafallet. Foto: Christina Claesson

Vandringen går från Ramhultafallet till ängarna vid Buarås, en sträcka på ca 3,5 km tur och retur. Mestadels följer vi vandringsleden mot Sätila som kan vara lite krävande när vi går ner mot Buarås. I uppförsbackarna tar vi det mycket lungt.

Vi kommer bland annat att studera den rika grönstensgynnade floran. Det är svårt att veta hur blomningen blir i år, men arter som svart- och gaffelbräken finns alltid, och även klock-, björk- och grönpyrolor blommar nog.

Vi försummar heller inte områdets historia. Torpruiner och ”femstenarör” bekantar vi oss med. Glöm inte matsäcken, vi tar en paus vid Buarås innan vi återvänder.

Samlingsplats: Reservatsparkeringen (https://goo.gl/maps/Eb6bVwQykzz)

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Föranmälan: via anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 25 juni. Ange ”Ramhulta” i ämnesraden. Max 15 deltagare.

Lång vandring i vackert landskap

OBS! Krävande vandring.

Hyssnaleden är en spektakulär och varierad 40 kilometer lång led som går genom det kuperade landskapet kring samhället Hyssna. Här är bokskogarna vackra, utsiktsplatserna många och stigarna långa. Hyssnaleden är vildmarkskänsla ena stunden och gammal jordbruksbygd à la Astrid Lindgren den andra. Vi kommer att vandra en rundslinga (start/mål på samma plats) på cirka 22 kilometer längs den västra delen av leden. Det är en krävande vandring där en del passager är väldigt kuperade. Farten kommer hållas runt 4 kilometer i timmen. Ta med vatten, matsäck och snacks. Närmaste hållplats är Hyssna handel belägen bara 400 meter från samlingsplatsen. Denna vandring är inte rullstols/barnvagnsvänlig. Guide är Fredrik Schenholm. Föranmälan via sms (0731-58 61 63) eller mail (info@detvildagoteborg.se) senast den 20 oktober. Samlingsplatsen är hållplats Hyssna Gamla kyrka.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/pqdNdf3S3PP2

Vattenfall och rika branter mot sjön

Botanisk vandring från vattenfallet till ängarna vid Buarås. Vi studerar den rika grönstenspåverkade floran utefter branterna. De annars inte så vanliga ormbunkarna svart- och gaffelbräken kan studeras på flera ställen och vi räknar även med att få se grön- och björkpyrola i begynnande blomning. Har vi tur så blommar även klockpyrolan i år. Vi passerar ett par torpruiner och några femstenarör. Största delen av vandringen följer den nya vandringsleden mot Sätila, men det kan vara lite krävande när vi går ner till ängarna vid Buarås. Längden på vandringen är ca 3,5 km. Tag med matsäck. Guide är Jan Kuylenstierna (telefon: 0730-63 00 49). Samling vid reservatsparkeringen.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/Eb6bVwQykzz

Bilden av ett ravinlandskap

Hur får du dina foton att se mer spännande ut? Lär dig om bildkomposition i den vackra slingrande ravinen samtidigt som du får veta varför det ser ut som det gör. Hur lyckas du med att fotografera blommorna i reservatet? Naturfotograf Gert Olsson ger dig tips och råd i ditt fotograferande. Det blir en kort vandring in i reservatet. Tänk på bra fotbeklädnad vid blött väder. Vid regn kan turen ställas in. Ta med matsäck och givetvis kamera (systemkamera om du har, stativ är också bra). OBS! Föranmälan till Gert Olsson (telefon: 0707-31 39 55) senast dagen innan. Samling på parkeringen nedanför Skene Järn vid entrén till naturreservatet. Det går att ta sig fram med barnvagn.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/Nh5sinerAwx

Assbergs raviner

Vandringen går längs Viskan genom öppna betade gräsmarker, ravinslänter och en slåtteräng. Ett par rasslänter kommer vi också att se. Sommarfibbla, gullviva, tjärblomster, revfibbla, skogsnäva, svinrot, skogsvicker, skogskornell och gråal hoppas vi få se på vägen. Guide är Kenneth Hansson (telefon: 0320-138 12, 0706-25 40 43). Vi går mestadels på stigar, men i kuperad terräng. Vid blött väder är det dessutom lerigt, så ordentliga skodon är bra att ha. En paus för fika blir det vid Kinna Naturskyddsförenings slåtteräng där bord och bänkar finns. Samling kl. 10:00 vid reservatets huvudingång, nära korsningen Verktygsgatan/Industrigatan, Skene. Samarrangemang med Botaniska Föreningen i Göteborg och Västergötlands Botaniska Förening.

Samlingsplats:https://goo.gl/maps/7BTh22dNgAB2

Lång vandring i vackert landskap

Hyssnaleden är en spektakulär och varierad 40 kilometer lång led som går genom det kuperade landskapet kring samhället Hyssna. Här är bokskogarna vackra, utsiktsplatserna många och stigarna långa. Hyssnaleden är vildmarkskänsla ena stunden och gammal jordbruksbygd à la Astrid Lindgren den andra. Vi kommer att vandra en rundslinga (start/mål på samma plats) på cirka 22 kilometer längs den västra delen av leden. Det är en krävande vandring där en del passager är väldigt kuperade. Farten kommer hållas runt 4 kilometer i timmen. Ta med vatten, matsäck och snacks. Närmaste hållplats är Hyssna handel belägen bara 400 meter från samlingsplatsen. Denna vandring är inte rullstols/barnvagnsvänlig. Guide är Fredrik Schenholm. Föranmälan via sms (0731-58 61 63) eller mail (info@detvildagoteborg.se) senast den 5 maj. Samlingsplatsen är hållplats Hyssna Gamla kyrka.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/pqdNdf3S3PP2

Stoms ås