Nyheter

Sök bland våra nyheter

Blåsippornas förlovade rike

Denna vandring har flyttats från den 19 april.

En vandring för den nyfikne och vetgirige! Här har du chansen att lära dig lite mer om Dalslands geologi, växter, djur, fåglar och grottor. Vi går uppför rasbranterna i denna urskogsliknande terräng medan vi spanar efter skogens hemligheter och invånare. Vandringen går både på stigar och i obanad terräng i lugnt tempo så att alla hinner med. Vi letar bland annat efter den väldigt sällsynta ormbunken uddbräken som bara finns på några få platser i världen varav de flesta finns i Dalsland. Vi letar även efter grottor som finns i området, vi får se hur många vi hittar och om det kanske finns någon trollskatt kvarglömd i någon av dem. Vi fikar uppe på Jättekullen innan vi går ner till Dalslands största grotta och sen går den nya stigen tillbaka till parkeringen. Vandringen är ca 4 km. Ta med vatten, sittunderlag, matsäck för en fikarast och frukt för en kortare fruktpaus. Skor som är täta i tån och har grov sula samt långbyxor är att föredra på denna vandring. För den som har och är intresserad kan även flora, fågelbok och kikare vara bra att ha med. En vandringsstav kan också vara bra att ha till hjälp i de brantaste partierna. Detta är även en bra introduktionsvandring för dig som inte känner dig så hemma i naturen.

Samlingsplats: Reservatets parkering i södra änden av Köttsjön (https://goo.gl/maps/RvazCD87cqmTi4KU6)

Svårighetsgrad: Krävande vandring

Föranmälan: via info@dalslandsnaturfriskvardsguide.se

Vårblomning med blåsippor

OBS! Vandringen är inställd. Vandringen kan komma att byta till ett senare datum. Håll därför utkik efter uppdateringar här på hemsidan eller på vår Facebook.

Ryrhalvön har ett Botaniskt rikt kulturlandskap på kalklerskiffer. Vegetationen på kalklerskiffern saknar delvis motsvarighet i denna del av landet och här finns några av länets intressantaste och mest skyddsvärda botaniska områden. Vårblomningen är flödande rik med bl.a. blåsippor i tre färgvarianter blå, röda och vita.

Flertalet av reservatsområdena utgör rester av hemmanets inägor från 1700-talet. Den mest värdefulla vegetationen på Ryrhalvön är de solöppna kalktorrängarna och hällmarkerna som finns i anslutning stränderna. På de hävdade slåtterängarna och i betesmarkerna blommar under maj månad rikligt med gullviva och S:t Pers nycklar.

Samlingsplats: Naturreservatets P-plats, Ryrs by (https://goo.gl/maps/bbinvdumnENHb9XLA).

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Slåtterängar med rik blomning

Obs! Vandringen är inställd!

Botaniskt rikt kulturlandskap på kalklerskiffer. Vegetationen på kalklerskiffern saknar delvis motsvarighet i denna del av landet och här finns några av länets intressantaste och mest skyddsvärda botaniska områden.  Slåtterängar och naturbetesmarkerna är det som återstår av det ålderdomliga kulturlandskapet på Ryrhalvön. Flertalet av reservatsområdena utgör rester av hemmanets inägor från 1700-talet.  Den mest värdefulla vegetationen på Ryrhalvön är de solöppna kalktorrängarna och hällmarkerna som finns i anslutning stränderna. På de hävdade slåtterängarna och i betesmarkerna blommar under försommaren rikligt med gullviva och S:t Pers nycklar.

Samlingsplats: Naturreservatets P-plats, Ryrs by (https://goo.gl/maps/bbinvdumnENHb9XLA).

Svårighetsgrad: Lätt vandring

Geologi, blommor och mycket mera

Obs! Vandringen är flyttad till 28 juni!

I detta relativt nya reservat visar och berättar guiden om vad vi ser under vandringen på ett enkelt och lekfullt sätt. I detta reservat finns Dalslands (och Sveriges) flesta olika naturtyper representerade och det tittar vi på så klart. Vid denna tid på året bör blomsterprakten vara som störst ute på Mjölkudden. Så en del tid kommer att läggas på att titta på blommorna där. Vi tittar tillsammans och tar reda på vilka växter vi hittar. Vandringen är ca 5 km lång och går i lugn takt på leden genom reservatets olika delar där lär om det vi ser. Guidens målsättning är att alla kommer att lära sig något nytt och att ni även ska komma ihåg en del av det ni lärt efteråt. Ta med mat för en matrast, sittunderlag, vatten och kläder efter väder. De som har får även gärna ta med sig flora och fågelbok, ev. kikare. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13).

Det kan gå boskap i delar av området så hundar kan bli problematiskt att ta med. Men vill du ha med dej en hund så ring guiden någon dag i förväg så att guiden kan kolla upp om och ev var djuren går för dagen.

Samlingsplats: Vid Upperuds sluss, för gemensam transport till reservatets parkering. (https://goo.gl/maps/tjne8uepGsqM38MA8)

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Guide: Helena Sellering, telefon: 0708-60 29 13

Tema: Blommor, Geologi, Kultur, Familjevandring

Fantastiska skapelser

OBS! Vandringen är flyttad till den 7 juni.

På denna vandring i lugnt tempo ska vi njuta av några av de fantastiska skapelser som finns i detta område. Några är skapade av människor och naturen tillsammans, och några har naturen skapat själv. I Mörtjärns naturreservat, som vi passerar på vägen till Svarvaretorpet, ser vi på några spektakulära skapelser som ingår i ”Doktor Sædéns runda”. I Svarvaretorpets naturreservat ser vi bl.a. på ängsgranskogen och den för terrängen typiska kvartskalkskiffern. Inom området växer Sveriges största bestånd av ormbunken uddbräken. Ormbunken är mycket sällsynt i landet och anses utrotningshotad. Så här års ser uddbräken lite annorlunda ut då den så här tidigt på året skjuter nya skott över de gamla. Vandringen går i huvudsak på vägar och leder och är ca 6 km lång. Det går inte att köra med barnvagn. En vandring för den nyfikne och njutningslystne. Kanske vi till och med kan hitta en trollskatt i grottan som vi kikar på längs vägen. Ta med fika för minst två raster. Saker som kan vara bra att ha med, om man har, är: faktaböcker för växter och djur, kikare och lupp. Glöm inte vatten samt något att sitta på!

Samlingsplats: Parkeringen vi OK Kroppefjälls OK-stuga, Dals Rostock (https://goo.gl/maps/WUT7dwjGj1s, koordinater: 58°42’25.2″N 12°19’50.2″E). Vägbeskrivning: Från Dals Rostocks södra ände följ skyltning mot OK-stugan (samt Kroppefjälls hotell). Närmsta hållplats: Rostocks vägskäl, gå sedan mot Rostock och Kroppefjälls hotell och OK-stugan ca 3,5 km. Ring guiden i förväg om ni vill ha skjuts mellan hållplats och samlingsplatsen.

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Blåsippornas förlovade rike

OBS! Vandringen är flyttad till den 6 juni.

Blåsippor. Foto: Thomas Liebig.

En vandring för den nyfikne och vetgirige! Här har du chansen att lära dig lite mer om Dalslands geologi, växter, djur, fåglar och grottor. Vi ska så klart även njuta av blåsipporna, som ju här i Dalsland har många olika färger. Vi går uppför rasbranterna i denna urskogsliknande terräng medan vi spanar efter skogens hemligheter och invånare. Vandringen går både på stigar och i obanad terräng i lugnt tempo så att alla hinner med. Vi letar bland annat efter den väldigt sällsynta ormbunken uddbräken som bara finns på några få platser i världen varav de flesta finns i Dalsland. Vi letar även efter grottor som finns i området, vi får se hur många vi hittar och om det kanske finns någon trollskatt kvarglömd i någon av dem. Vi fikar uppe på Jättekullen innan vi går ner till Dalslands största grotta och sen går den nya stigen tillbaka till parkeringen. Vandringen är ca 4 km. Ta med vatten, sittunderlag, matsäck för en fikarast och frukt för en kortare fruktpaus. Skor som är täta i tån och har grov sula samt långbyxor är att föredra på denna vandring. För den som har och är intresserad kan även flora, fågelbok och kikare vara bra att ha med. En vandringsstav kan också vara bra att ha till hjälp i de brantaste partierna. Detta är även en bra introduktionsvandring för dig som inte känner dig så hemma i naturen.

Samlingsplats: Reservatets parkering i södra änden av Köttsjön (https://goo.gl/maps/RvazCD87cqmTi4KU6)

Svårighetsgrad: Krävande vandring

Torp- och växtvandring

Välkommen med på en vandring i och kring naturreservatet Norra Båsane. Per-Olof Eliasson (telefon: 0707-20 27 62) kommer att guida oss bland gamla torpruiner. Claes Kannesten (telefon: 0738-01 64 02) visar oss runt bland mossor, lavar och växter. Samlingsplats vid gamla affären i Dalskog, korsningen väg 166 (mellan Mellerud och Bäckefors) – Båsanevägen i anslutning till busshållplats Dalskog. Vandringen uppskattas till ca 5 km. Inga förkunskaper krävs för att kunna delta med behållning. Medtag gärna matsäck. Medarrangörer är Dalskogs tennisklubb och byalag, Dalslands Botaniska Förening.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/dx4YuUb9ejJ2

Dalsländska alvarmarker – botanisk vandring

Botaniskt rika kalkhällmarker studeras. Vegetationen på kalklerskiffern saknar delvis motsvarighet i denna del av landet och här finns några av länets intressantaste och mest skyddsvärda botaniska områden. Den mest värdefulla vegetationen på Ryrhalvön är de solöppna kalktorrängarna och hällmarkerna som finns i anslutning stränderna. På de hävdade slåtterängarna och i betesmarkerna blommar under försommaren rikligt med gullviva och S:t Pers nycklar och på kalkhällarna den sällsynta hällebräckan. Samling vid parkeringsplatsen centralt i naturreservatet kl. 10:00. Lätt vandring i långsamt tempo genom slåttermarker, lundar och kalkhällmarker. Tag med matsäck. Guide är Hans Alexandersson (telefon: 0701-80 54 84).

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/zu5pUFpyCG72

Dalsländska alvarmarker – botanisk vandring

Botaniskt rika kalkhällmarker studeras. Vegetationen på kalklerskiffern saknar delvis motsvarighet i denna del av landet och här finns några av länets intressantaste och mest skyddsvärda botaniska områden. Den mest värdefulla vegetationen på Ryrhalvön är de solöppna kalktorrängarna och hällmarkerna som finns i anslutning stränderna. På de hävdade slåtterängarna och i betesmarkerna blommar under försommaren rikligt med gullviva och S:t Pers nycklar och på kalkhällarna den sällsynta hällebräckan. Samling vid parkeringsplatsen centralt i naturreservatet kl. 10:00. Lätt vandring i långsamt tempo genom slåttermarker, lundar och kalkhällmarker. Tag med matsäck. Guide är Hans Alexandersson (telefon: 0701-80 54 84).

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/zu5pUFpyCG72

Äventyrlig vandring

På denna lite mer krävande vandring går vi ca 3–4 km på Årbolfjället där vissa bitar kan vara ganska branta. Vi tar det sakta och lugnt och letar oss fram där det är enkelt och säkert att gå och uppe på höjderna stannar vi i tystnad en stund och njuter av den fantastiska utsikt som inte så många andra har sett. I detta relativt nya reservat finns ännu inga vandringsleder så vandringen går i stiglös terräng både upp och ner. Långbyxor och täta skor med grov sula rekommenderas. Guide är Helena Sellering (telefon: 0708-60 29 13) som delar med sig av sina kunskaper om den geologi, flora och fauna vi passerar på vägen. Någonstans längs med vägen stannar vi och äter vår matsäck. För den som önskar och vädret tillåter kommer även tillfälle för bad att ges då fjället går ner i sjön Näsölen. Ta med vatten och något att sitta på. Kikare kan också vara kul att ha med om du har. Om vi har tur kan vi få se fiskgjusen som brukar finnas i omgivningarna.

Samling sker på gårdsplanen till Årbol 9, närmsta hållplats är Årbols vägskäl som ligger 1½ km från samlingsplatsen och trafikeras av buss 700 som går mellan Vänersborg och Dals Ed. Vägbeskrivning till samlingsplatsen: Från väg 166 mellan Dals Rostock och Dalskog sväng in på väg 2218 ”Vackra byars väg” där skylt mot ”Motorkrossbana 9” står, kör ca 1½ km. Innan stor ladugårdsgavel sväng höger och kör ca 100 m till samlingsplatsen rakt fram. OBS! Kör INTE ner för backen.

Samlingsplats: https://goo.gl/maps/vejUMKaKjpu