Till innehåll på sidan
Klippor och hav. Foto.

Tjurpannan

Känn saltstänket och lyssna på vindens dån.

Det är vanliga upplevelser vid en tur ute på Tjurpannan. Området är väldigt väderexponerat, eftersom det inte finns en yttre skärgård. Detta leder till ett spännande skådespel mellan havet och klipporna, vilket särskilt lockar många besökare vid hård vind. Badsugna får däremot vänta på lugn väderlek.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Toalett symbol Toalett
  • Information symbol Information
  • Parkering symbol Parkering
  • Vindskydd symbol Vindskydd

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna för Tjurpannan på Länsstyrelsens hemsida:

Tjurpannan

Laddar karta

Oavsett vilken stig man väljer, är Tjurpannan ett spännande område att vandra i. Klipporna visar spår från inlandsisens framfart och många av höjderna bjuder på vidsträckta vyer. I västra delen finns främst branta klippstränder, med block, grus och enstaka sandstränder. Längs med stränderna växer flera ovanliga växter. En av dessa är den fridlysta blomman strandvallmo. Strandvallmo har grågröna blad och blommar under juli-augusti, med lysande gula blommor. Att den är fridlyst innebär att man inte får plocka eller på något sätt skada denna vackra blomma. På Tjurpannan kan det som den blommar i tusentals.

Rastvindskyddet vid myren Storemyr är en given plats för både fika och att skåda fågel. Har du tur så kan du få syn på en rastande trana. En förutsättning att hålla landskapet öppet, är kombinationen av betesdjur som går i reservatet under sommarsäsongen samt ljungbränning.