En schampoflaska i havet. Foto.

För en renare kust

Varje år driver stora mängder skräp iland längs Västkusten. Förr i tiden var de gjorda av naturmaterial och förmultnade efter något år. Idag består skräpet (virke och stockar undantagna) upp till 90 % av plast i olika former. Resterande skräp består av glas och metall. Modernt strandskräp bryts inte ner utan blir liggande på stränderna under årtionden, kanske århundraden, om det inte städas bort.

Marint skräp har på bara några decennier blivit ett gigantiskt problem både ute till havs och längs våra kuster.

Västkusten – framförallt Bohuslän – har länge varit särskilt utsatt för skräp från havet. Bara Bohuskusten får ta emot flera hundra ton skräp årligen.

Arbetet med strandstädning utförs av kommunernas personal, upphandlade entreprenörer, ett antal ideella organisationer samt inte minst alla frivilliga. Sammantaget städas det upp mellan 200 till 300 ton skräp på ständerna mellan Strömstad och Kungsbacka kommuner.

Att strandstäda är inte bara att plocka upp det uppenbara. Det handlar om att ställa in ögonen och även se alla de mindre föremålen; kapsyler, topspinnar, ballongpinnar, hagelförladdningar, rester från tampar m m. Dessa föremål, bland många andra, utgör en fara inte minst för havslevande fåglar och djur.

För att underlätta strandstädningen för alla som deltar så finns det sedan några år det digitala kartverktyget Strandstädarkartan. Den finns både på webben och som app. Länk till Apple och Android.

Följ strandstädningen:

     

  • Händer på stränder
  • Plast
1 av 2

Artiklar inom strandstädning

Visa fler inlägg