Ett nylonsnöre i en tångvall längs havet

För en renare kust

Marint skräp har på bara några decennier blivit ett gigantiskt problem både ute till havs och längs våra kuster. Västkusten – framförallt Bohuslän – har länge varit särskilt utsatt för skräp från havet. Bara Bohuskusten får ta emot flera hundra ton skräp årligen.

Varje år driver stora mängder skräp iland längs Västkusten. Förr i tiden var skräpet gjort av naturmaterial och förmultnade efter något år. Idag består det (virke och stockar undantagna) upp till 90% av plast i olika former. Resterande skräp utgörs av glas och metall. Modernt strandskräp bryts inte ner utan blir liggande på stränderna under årtionden, kanske århundraden, om det inte städas bort.

Arbetet med strandstädning utförs av kommunernas personal, upphandlade entreprenörer, ett antal ideella organisationer och, inte minst, alla frivilliga. Sammantaget städas ungefär 200 ton skräp på ständerna mellan Strömstad och Kungsbacka kommuner, varje år.

Att strandstäda är inte bara att plocka upp det uppenbara. Det handlar om att ställa in ögonen och även se alla de mindre föremålen; kapsyler, topspinnar, ballongpinnar, hagelförladdningar, rester från tampar med mera. Dessa föremål, bland många andra, utgör en fara dels för havslevande fåglar och djur, dels för havets ekosystem i stort.

Strandstädarkartan

För att underlätta strandstädningen för alla som engagerar sig så finns det digitala kartverktyget Strandstädarkartan, både på webben och som app. Ladda ner appen här:

Följ strandstädningen i sociala medier

Följ Västkuststiftelsens arbete med strandstädning på Instagram och på Facebook under namnet ”Ren Kust”.
Här hittar du våra konton:

     

  • En person på en båt med en tröja med texten "Händer på stränder"
    På väg ut för att strandstäda
  • Olika typer av plast man kan hitta på stranden
    Plast hittad längs kusten
  • Ihopsamlat strandskräp utanför Lysekil
    Ihopsamlat strandskräp utanför Lysekil
1 av 3

Artiklar inom strandstädning

Visa fler inlägg