Västkuststiftelsen samordnar strandstädningen längs den svenska västkusten. Både kommuner, entreprenörer, ideella föreningar och privatpersoner hjälps åt att städa upp det skräp som dagligen når land och nu är 2023 års städresultat sammanställt med hjälp av statistik från det digitala verktyget Strandstädarkartan.

Det gemensamma arbetet med strandstädning har resulterat i cirka 185 ton plockat skräp, räknat från februari 2023 till januari 2024. Detta är en minskning jämfört med 2022, men i nivå med året dessförinnan.

En trolig anledning till årets minskning är att det inte finns lika mycket gammalt skräp längs kusten som det gjort tidigare.

– Den städskuld som byggdes upp under många decennier har helt enkelt minskat i takt med kontinuerliga städinsatser, säger Florina Lachmann, koordinator, strandstädning på Västkuststiftelsen.

En paradox

I år har drygt 2100 städningar markerats i Strandstädarkartan, jämfört med knappt 3000 förra året. Antalet personer som städat har angetts för en tredjedel av årets genomförda insatser, något som resulterade i knappt 7000 personer, lite lägre än ifjol. Summan av rapporterad tid för strandstädning landade på 16 600 timmar, vilket är jämförbart med 2022.

Fler inrapporterade timmar, men färre ton skräp kan verka som en paradox, men det finns en förklaring.

– Det finns två olika huvudtyper av skräp, dels det som kontinuerligt sköljs i land under året, dels mindre fraktioner av plast som har legat länge och blandats med organiskt material. Dessa mindre fraktioner är betydligt mer tidskrävande att samla ihop, dessutom väger de mindre, därav resultatet tid kontra vikt. Något som är viktigt att komma ihåg är att plasten utgör ett hot mot ekosystem och biologisk mångfald, alldeles oavsett storlek, fortsätter Florina.

Läs mer

Kontakt

Florina
Florina Lachmann

Koordinator för strandstädning och skärgårdsrenhållning

Kim Lindqwister

Kommunikatör för strandstädning och skärgårdsrenhållning