Om marint skräp

Marint skräp har på bara några decennier blivit ett gigantiskt problem både ute till havs och längs våra kuster. Västkusten – framför allt Bohuslän – har länge varit särskilt utsatt för skräp från havet. Bara Bohuskusten får ta emot flera hundra ton skräp årligen.

Varje år driver stora mängder skräp i land längs Västkusten. Förr i tiden var skräpet gjort av naturmaterial och förmultnade efter något år. Idag består det (virke och stockar undantagna) upp till 90% av plast i olika former. Resterande skräp utgörs av glas och metall. Modernt strandskräp bryts alltså inte ner utan blir liggande på stränderna under årtionden, kanske århundraden, om det inte städas bort.

Att strandstäda handlar inte bara om att plocka upp det uppenbara, utan även att ställa in ögonen för att även se alla de mindre föremålen såsom kapsyler, bomullspinnar, ballongpinnar, hagelförladdningar och rester från tampar med mera. Dessa föremål, bland många andra, utgör en fara dels för havslevande fåglar och djur, dels för havets ekosystem i stort.

Strandstädarkartan

För att underlätta strandstädningen för alla som engagerar sig så finns det digitala kartverktyget ”Strandstädarkartan”, både på webben och som app. Ladda ner appen här:

Sociala medier

På Instagram och Facebook under namnet ”Ren kust” delar vi med oss av kunskap om marint skräp, inspiration till strandstädning och uppdateringar om hur strandstädararbetet längs västkusten fortlöper. Följ oss du med!

 

Samarbetspartners

Naturvårdsverket
Naturvårdsverket är en statlig myndighet för miljöfrågor. Den arbetar på uppdrag av den svenska regeringen med miljöfrågor inom Sverige, inom EU och internationellt.

Havs- och vattenmyndigheten
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en statlig miljömyndighet, som arbetar för att lösa viktiga miljöproblem och skapa en hållbar förvaltning av hav, sjöar och vattendrag.

Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen har ett uppdrag att driva regional miljöutveckling genom initiativ och stöd för olika insatser och projekt, tillsammans med näringsliv, kommuner, universitet och andra aktörer i Västra Götaland.

Länsstyrelsen i Västra Götalands Län
Länsstyrelsen i Västra Götalands län arbetar för det hållbara samhället. Deras huvuduppgift är att se till att vi får ett hållbart samhälle och vi gör det genom att arbeta för en god samhällsplanering.

KIMO

KIMO är ett nätverk av lokala myndigheter som arbetar tillsammans för friska hav, rena stränder och blomstrande kustsamhällen.

Alpackasocks & co

Alpacasocks & co tillverkar strumpor för alla friluftsaktiviteter. Alpacasocks stödjer strandstädningen genom initiativet 1% for the planet.

Entreprenörer strandstädning

MW snickeri och bygg (Bohuslän), Pelagiska (Bohuslän), Ocean Crusaders (Kungsbacka)

Rybergs Charkuteri
Rybergs Charkuteri i Uddevalla tillverkar charkuterier med lokal förankring och svenskt kött. Kända produkter är Uddevallare, Lysekilare och Fjällbackare.


 

Länkar till andra relevanta organisationer

Håll Sverige RentNaturskyddsföreningenFöreningen StrandstädarnaStäda SverigeVärldens vackraste skärgårdVrakat – Havsmiljöinstitutet – IVL Svenska miljöinstitutet – OSPAR – PlastriotHavet.nuHåll Bohuslän Rent

Artiklar inom strandstädning

Visa fler inlägg