Om strandstädning

Arbetet med strandstädning från Kungsbacka i söder till Strömstad i norr samordnas av Västkuststiftelsen och utförs av kommunernas personal, upphandlade entreprenörer, ett antal ideella organisationer och, inte minst, frivilliga.

Hur finansieras strandstädningen?

Västkuststiftelsen får årligen statligt bidrag från Naturvårdsverket för att strandstädningen längs västkusten ska kunna skötas. En stor del av bidraget fördelas sedan mellan kustkommunerna som i sin tur städar upp en stor mängd av det skräp som kommer från havet.

Varför bekostar inte kommunerna strandstädningen själva?

Kustkommunerna ansvarar för att städa upp skräp efter besökare på de kommunala badplatserna, med andra ord det skräp som respektive kommun ”äger”. När de gäller de stora mängder skräp som kommer in från havet har de däremot inte resurser att rensa upp. Av den anledningen är det statliga bidraget från Naturvårdsverket genom Västkuststiftelsen en viktig förutsättning för en ren kust.

Hur mycket skräp städas upp?

Sammantaget städas ungefär 200 ton skräp längs kusten mellan Strömstad och Kungsbacka kommuner, varje år.

Hur kan jag engagera mig som privatperson?

Det finns flera sätt!

  • Spontan städutflykt: det absolut enklaste är att ge sig ut på egen hand eller tillsammans med en kompis, utrustad med plastpåse och eventuellt handskar – det är lätt att bli smutsig, dessutom kan handskar skydda något mot vassa kanter och föremål.
  • Ideell förening: känner du för att ingå i ett mer organiserat sammanhang? Kontakta någon av de ideella föreningar som fokuserar på strandstädning och bli medlem.
  • Använd appen ”Strandstädarkartan: här kan du markera att du städat en strand, att du hittat ett ställe som behöver städas eller att du har samlat ihop skräp i säckar som behöver hämtas. Dels hjälper det oss att samordna strandstädningen längs kusten, dels underlättar det för kommunerna. Dessutom bidrar du med värdefulla data som gör att vi kan fortsätta bedriva arbetet med strandstädning även framöver.
  • Plocka upp: ha för vana att plocka upp det skräp du hittar på land. Faktum är nämligen att ungefär 80% av skräpet som slängs på marken på land till slut hamnar i havet via vind- och vattenvägar.
  • Engångsplast: gör ditt bästa för att begränsa din konsumtion av engångsplast.
  • Köp ”Fiskkartan: för att uppmärksamma att vi år 2050 kommer ha mer plast än fisk i haven, om vi fortsätter skräpa ner som vi gör idag, går ”Fiskkartan” att köpa. Den kostar 200 kronor + frakt och behållningen går oavkortat till arbetet med strandstädning.
  • Sprid kunskapen: sist, men inte minst, prata med vänner och familj om problemet med marint skräp och vad de kan göra för att själva engagera sig.

För dig som vill börja strandstäda

Folder Strandstädarkartan

Enkel guide för strandstädning

  • En person på en båt med en tröja med texten "Händer på stränder"
    På väg ut för att strandstäda
  • Olika typer av plast man kan hitta på stranden
    Plast hittad längs kusten
  • Ihopsamlat strandskräp utanför Lysekil
    Ihopsamlat strandskräp utanför Lysekil
1 av 3

Samarbetspartners

Naturvårdsverket
Naturvårdsverket är en statlig myndighet för miljöfrågor. Den arbetar på uppdrag av den svenska regeringen med miljöfrågor inom Sverige, inom EU och internationellt.

Havs- och vattenmyndigheten
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är en statlig miljömyndighet, som arbetar för att lösa viktiga miljöproblem och skapa en hållbar förvaltning av hav, sjöar och vattendrag.

Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen har ett uppdrag att driva regional miljöutveckling genom initiativ och stöd för olika insatser och projekt, tillsammans med näringsliv, kommuner, universitet och andra aktörer i Västra Götaland.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län
Länsstyrelsen i Västra Götalands län arbetar för det hållbara samhället. Deras huvuduppgift är att se till att vi får ett hållbart samhälle och vi gör det genom att arbeta för en god samhällsplanering.

KIMO

KIMO är ett nätverk av lokala myndigheter som arbetar tillsammans för friska hav, rena stränder och blomstrande kustsamhällen.

Alpackasocks & co

Alpacasocks & co tillverkar strumpor för alla friluftsaktiviteter. Alpacasocks stödjer strandstädningen genom initiativet 1% for the planet.

Entreprenörer strandstädning

MW snickeri och bygg (Bohuslän), Pelagiska (Bohuslän), CleanSea (Bohuslän), Ocean Crusaders (Kungsbacka)

 


 

Länkar till andra relevanta organisationer

Håll Sverige RentNaturskyddsföreningenFöreningen StrandstädarnaStäda SverigeVärldens vackraste skärgårdVrakat – Havsmiljöinstitutet – IVL Svenska miljöinstitutet – OSPAR – PlastriotHavet.nuHåll Bohuslän Rent

Artiklar inom strandstädning

Uppmaning till sommarens skärgårdsbesökare – ta med era tomglas tillbaka till fastlandet

Nu ska skräpet på skärgårdsöarna kring Bohuskusten minska. I sommar satsar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner på bättre källsortering av framför allt tomglas i gästhamnar längs västkusten. – Det handlar om att få fler skärgårdsbesökare att stuva undan tomma glasflaskor och annat skräp i båten och återvinna det i närmaste gästhamn, […]

,

2023 – ett utmaningarnas år

Om 2022 var ett rekordår för naturen så blev 2023 ett år inramat av utmaningar. Trots detta gick Västkuststiftelsen in i 2024 med en ekonomi i balans. Redan under hösten 2022 stod det klart att Västkuststiftelsens ekonomiska läge skulle förändras dramatiskt på grund av statliga beslut. Länsstyrelsernas uppdrag minskade med nästan tre fjärdedelar från 2022 […]

, , , , , , , ,

185 ton skräp och 16 600 timmar

Västkuststiftelsen samordnar strandstädningen längs den svenska västkusten. Både kommuner, entreprenörer, ideella föreningar och privatpersoner hjälps åt att städa upp det skräp som dagligen når land och nu är 2023 års städresultat sammanställt med hjälp av statistik från det digitala verktyget Strandstädarkartan. Det gemensamma arbetet med strandstädning har resulterat i cirka 185 ton plockat skräp, räknat […]

, , ,
Visa fler inlägg