Ju mer kunskap vi har om något, desto större blir möjligheten att skapa förändring. Här bjuder vi på tio fakta om den marina plastkrisen som alla borde veta om 💡 Läs och dela gärna med dig av kunskapen till andra!
1. Engångsplast
Av allt marint skräp är engångsplast det vanligaste – och en av vår tids största utmaningar
2. Ursprung i land
Mycket av det marina skräpet har sitt ursprung i land. Floder och vattendrag fungerar som transportvägar ut till havet. Så ta alltid hand om ditt skräp på rätt sätt oavsett hur långt från havet du bor.
3. ”Plastsoppa”
”Skräpöarna”, som till exempel den i Nordatlanten, är egentligen inga öar utan områden med tät ansamling av flytande plastbitar. Därför är ”plastsoppa” en bättre beskrivning av fenomenet.
4. Engångsprodukter
Majoriteten av all plast produceras av petroleum som är en ändlig fossil råvara.
5. Ej biologiskt nedbrytbar
Plasten förstör havets ekosystem på oändligt många sätt men det stora problemet är att den aldrig försvinner. Plasten är inte biologiskt nedbrytbar utan faller bara sönder i mindre och mindre bitar som så småningom inte kan ses med blotta ögat men blir kvar i miljön i all evighet.
6. Mikroplast
Mikroplast är små, små bitar – tänk knappnålshuvud – som kan ha sitt ursprung i större bitar av plast. Mikrofiber är också en typ av mikroplast som kommer från plastbaserade textilier, såsom nylon, lycra och polyester. Mikrofiber frigörs när dessa textilier tvättas i maskin.
7. Betydande hot
Plast utgör tre betydande hot mot det marina livet; det misstas för föda och orsakar intrassling och insnärjning.
8. Skadlighet
Plastföroreningar har också en skadlig påverkan på människan – och på vårt samhälle.
9. Återvinningsbarhet
Det finns olika sorters plast. Alla ter sig olika och har olika användningsområden. Och samtliga har olika nivåer av återvinningsbarhet. Några plaster är inte återvinningsbara överhuvudtaget.
10. Sänkt plastkonsumtion
I Sverige återvinns bara cirka 20 procent av alla plastförpackningar, resten bränns upp. Därför måste vi sänka vår höga konsumtion av plast och hitta till en mer hållbar användning av den.