En eld som ger ett flackande sken klår alla fotofilter och att laga mat över öppen eld ger en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga. En lägereld förhöjer en tur i naturen. Men det finns en del saker att tänka på.
Vad gäller egentligen?
I skyddade områden gäller normalt särskilda regler kring eldning. Det kan vara helt förbjudet, eller att man enbart får elda i iordningställda eldplatser. Vad som gäller i det område som du vill besöka hittar du på skyltar i reservatet (vanligtvis vid parkeringarna) eller hos Länsstyrelsen eller kommunen. Oftast är eldplatserna markerade på reservatsskylten, så du kan se var de finns.
Kom ihåg också ta reda på om det råder eldningsförbud. Så kan det vara när det är torrt ute i skog och mark. Du hittar information om detta hos kommunen, länsstyrelsen eller lokala räddningstjänsten.
Använd de iordningställda eldstäderna
Tyvärr får vi årligen släcka lägereldar som har spridit sig från egengjorda eldstäder. Eftersom elden kan ligga och pyra under marken och blossa upp, så kan det ta flera dagar (eller veckor ibland) innan elden verkligen är släckt. Om man får elda i ett reservat, är det vanligtvis enbart i iordningställda eldstäder. Dessa eldstäder skiljer sig en hel del ifrån egengjorda av besökare och utgörs aldrig enbart av några få stenar på marken.
Eldstäderna som är iordningställda är placerade och gjorda så att spridningsrisken ska vara låg som möjligt. Här är några exempel på hur det kan se ut i reservaten som vi förvaltar.
Elda säkert
Ha alltid vatten tillgängligt och lämna aldrig eldstaden utan att släcka ordentlig. Släck hellre en extra gång än en gång för lite, för konsekvenserna kan bli stora. Tänk på att gnistor flyger långt vid mycket vind och kan tända på torrt gräs och annat i omgivningen. Om det är hård vind, är det extra viktigt att trippelkolla att elden verkligen är släckt.
Finns det ved?
En av de vanligaste frågorna vi får gäller om det finns ved. I reservaten finns det vanligtvis inga vedförråd. Det är säkrast att du tar med egen ved, även om det finns ett förråd, för det är inte säkert att de är fyllda – det beror på hur många besökare vi haft och hur våra förvaltare hunnit med att fylla på. Du får heller aldrig använda vindfällen för ved, eller skada levande träd och buskar.