Person i ett vindskydd. Foto.

Västkuststiftelsens pris för Utmärkt friluftsdesign

Under 2019-2022 hade Västkusstiftelsen ett samarbete med Chalmers tekniska högskola som nu ger dig möjligheten att sova i vindskydd utöver det vanliga. Varje höst fick nya arkitektstudenter börja med att rita och bygga små modeller av vindskydd som blev deras tävlingsbidrag till Västkuststiftelsens pris för ”Utmärkt friluftsdesign”.  Årligen valdes det ut två pristagare. Nytt för 2022 var att åtta ”bubblare” valts ut. 

Vinnarna, samt eventuellt någon/några av bubblarna, kommer att byggas i någon av naturreservaten som stiftelsen förvaltar, eller längs med någon av vandringslederna som vi är samordnare för.

Just nu har tre av vindskydden gått från skiss till verklighet! – skrolla ner på sidan för att läsa mer om vindskydden och exakt var de finns.

  • Vindskyddet Lyan. Foto.
  • Wtt vindskydd i skogen. Foto.
1 av 3

Lyan – ritad av Julia Kindvall

📍 Lyan” hittar du i Strömmarnas naturreservat, Munkedals kommun, längs Bohusleden etapp 15. Bron är i dåligt skick, så leden har dragits om tillfälligt. Följ som vanligt orange markering. Men var vaksam på skyltarna som visar omdragningen där leden viker av från ordinarie dragning.

Motivering för pris:

Julia Kindvalls vindskydd Lyan är en mer traditionell vindskyddsidé, men med en ny och tilltalande design. Med sitt sluttande tak, klätt i sedum, är det ett mycket vackert vindskydd designat för att smälta in i en omgivande lägre vegetation. Vindskyddet har en öppen planlösning, två separata sovdelar och en stor öppning med en lång bänk. Detta gör att vindskyddet även välkomnar kortare raster eller fika under tak. Rymliga hyllor i vindskyddets bakre del skapar dessutom goda möjligheter till förvaring för den som kommer med packning.

Illustrationen är en av Julias skisser på vindskyddet.

Vindskyddet Lyan. Skiss.
  • Vindskyddet "Lovart och lä". Foto.
1 av 2

I lovart och lä – ritad av Nelly Elfvelin

📍Tre vindskydd har byggts vid Härsvatten, i Svartedalen, längs Bohusleden etapp 9.

Motivering för pris:

Genom I Lovart och lä, med sin relativt enkla och minimalistiska konstruktion, har Nelly Elfvelin skapat ett spännande vindskydd med en ny och modern form. De mysiga kryp-in som vindskyddsidén bygger på skapar inbjudande rumslighet och de möjliggör dessutom att två sällskap kan utnyttja vindskyddet utan att dela på samma sov-yta. Konstruktionen är lysande enkel, vilket förenklar både frakt och byggande och gör att det kan sättas upp med ganska små medel. Vindskyddsidén går dessutom lätt att modifiera i olika storlekar, kombinationer och riktningar och går också lätt att utveckla med rastplats utanför.

Illustrationen är en av Nellys skisser på vindskyddet.

Vindskyddet I lovart och lä. Illustration.
  • Person sover i ett vindskydd. Foto.
  • Person sitter i ett vindskydd och dricker te, vy bakifrån ut från vindskyddet. Foto.
1 av 2

Bohus Skans – ritad av Hugo Bauer

📍Vindskyddet ligger på lägerplatsen Ramsäng i naturreservatet Fegen, Falkenbergs kommun. Du når vindskyddet sjövägen, cirka 4 km från samhället Fegen.

Motivering för pris:

I Bohus Skans, som byggs enligt traditionella metoder, i genuina material och med stor hantverksskicklighet har Hugo Bauer skapat ett väldigt vackert vindskydd, både i skepnad och i detaljer. Det är ett väl utarbetat förslag med många olika funktioner, och vindskyddet fungerar för rast så väl som övernattning. Vindskyddets moderna utseende, men ganska allsidiga form, är i sig en sevärdhet och formen gör att det går att placera på många olika platser. 

Illustrationen är en av Hugos skisser på vindskyddet.

Vindskyddet Bohus Skans. Illustration.