Person i ett vindskydd. Foto.

Västkuststiftelsens pris för Utmärkt friluftsdesign

Vårt samarbete med Chalmers tekniska högskola ger dig möjligheten att sova i vindskydd utöver det vanliga. Varje höst börjar nya arkitektstudenter med att rita och bygga små modeller av vindskydd som blir deras tävlingsbidrag till Västkuststiftelsens pris för ”Utmärkt friluftsdesign”. Sedan 2019 har vi årligen valt ut två pristagare vars konstruktioner får bli verklighet.

De vinnande bidragen byggs i någon av naturreservaten som stiftelsen förvaltar, eller längs med någon av vandringslederna som vi är samordnare för.

Just nu har tre av vindskydden gått från skiss till verklighet! – skrolla ner på sidan för att läsa mer om vindskydden och exakt var de finns.

 • Person sover i ett vindskydd. Foto.
  "Bohus Skans" finns på en av lägerplatserna Fegen.
 • Wtt vindskydd i skogen. Foto.
  "Lyan" hittar du i Strömmarnas naturreservat.
 • Ett vindskydd i skogen med en orange stigmarkering i närheten. Foto.
  Tre exemplar av "I Lovart och Lä" har byggts i Svartedalen.
1 av 3

Pristagare 2021

Edamame – ritad av Sofia Nordgren

Vindskyddet Edamame. Illustration.
En av Sofias skisser på vindskyddet.
Motivering för pris:

Det händer att det trygga och naturliga blir vårt efterlängtade annorlunda. När entrén kallas naturen, när din vila kallas vindskydd.  

Sofia Nordgrens vindskyddsidé Edamame erbjuder mjukt rundade former. Med utsikt över det böljande klipplandskapet finner vi insikten om att funktion bygger vila. För här vävs form och funktion samman med två åtskilda rum jämte den skyddade gemensamhetsytan, för mat och umgänge i dess snitt. Västerut sträcker sig havet mot horisonten. På samma vis förmår Edamame sträcka sig efter upplevelsen av olika rum. Mer än så, mot det trygga och efterlängtade i spännande förening.  

Tyngdlös – ritad av Alexander Krokstäde

Vindskyddet Tyngdlös. Illustration.
En av Alexanders skisser på vindskyddet.
Motivering för pris:

I en tid när världen rusar kan mötet med naturen ge oss ny luft och näring. Friluftsliv är i många stycken att frigöra sig. Att finna lugn, en ny slags tyngdlöshet. 

Alexander Krokstädes vindskyddsidé bär namnet Tyngdlös. Med en tydlig tanke landar vindskyddet tyngdlöst i landskapet. Med sin låga asymmetriska kropp och v-formade pelare visar idén prov på både stil och mod jämte det upphöjda sovloftens medskapande känsla av lugn och avkoppling. Besökaren klättrar upp och in. Och sedan ner och ut, där den långa bänken med eldstad öppnar upp för nya möten. I en tid när världen rusar behöver vi inte rymden för att vara tyngdlösa. Den finns ett vindskydd bort. 

Pristagare 2020

Slide & Hide – ritad av Vera Bensch

Vindskyddet Slide & Hide. Illustration.
En av Veras skisser över vindskyddet.
Motivering för pris:

Vera Bensch vindskydd Slide & Hide är en vindskyddsidé som går långt ifrån det traditionella men som samtidigt är mycket tilltalande i sin enkelhet. Vindskyddet är uppdelat i två separata, identiska och kvadratiska kroppar. Uppdelningen av två mindre kroppar gör att de blir lätta att ”smyga in”på den valda platsen där naturen får stå i centrum. Byggnaderna har öppningar mot två olika håll, med skjutbara dörrar, vilket gör att ett eller två sällskap kan använda vindskydden, separat eller tillsammans. Idén kan dessutom lätt utvecklas och användas väldigt flexibelt, med en eller flera separata byggnader och i olika storlekar.

Lyan – ritad av Julia Kindvall

 • Vindskyddet Lyan. Foto.
 • Vandrare med två hundar i ett vindskydd. Foto.
1 av 2

📍 Lyan” hittar du i Strömmarnas naturreservat, Munkedals kommun, längs Bohusleden etapp 15. Bron är i dåligt skick, så leden har dragits om tillfälligt. Följ som vanligt orange markering. Men var vaksam på skyltarna som visar omdragningen där leden viker av från ordinarie dragning.

Motivering för pris:

Julia Kindvalls vindskydd Lyan är en mer traditionell vindskyddsidé, men med en ny och tilltalande design. Med sitt sluttande tak, klätt i sedum, är det ett mycket vackert vindskydd designat för att smälta in i en omgivande lägre vegetation. Vindskyddet har en öppen planlösning, två separata sovdelar och en stor öppning med en lång bänk. Detta gör att vindskyddet även välkomnar kortare raster eller fika under tak. Rymliga hyllor i vindskyddets bakre del skapar dessutom goda möjligheter till förvaring för den som kommer med packning.

Vindskyddet Lyan. Skiss.
En av Julias skisser på vindskyddet.

Pristagare 2019

I lovart och lä – ritad av Nelly Elvelin

 • Vindskyddet "Lovart och lä". Foto.
1 av 2

📍 Tre exemplar av vindskyddet har byggts vid sjön Härsvatten i Svartedalen, Stenungsunds kommun(etapp 9 av Bohusleden).

Motivering för pris:

Genom I Lovart och lä, med sin relativt enkla och minimalistiska konstruktion, har Nelly Elvelin skapat ett spännande vindskydd med en ny och modern form. De mysiga kryp-in som vindskyddsidén bygger på skapar inbjudande rumslighet och de möjliggör dessutom att två sällskap kan utnyttja vindskyddet utan att dela på samma sov-yta. Konstruktionen är lysande enkel, vilket förenklar både frakt och byggande och gör att det kan sättas upp med ganska små medel. Vindskyddsidén går dessutom lätt att modifiera i olika storlekar, kombinationer och riktningar och går också lätt att utveckla med rastplats utanför.

Vindskyddet I lovart och lä. Illustration.
En av Nellys skisser på vindskyddet.

Bohus Skans – ritad av Hugo Bauer

 • Vindskyddet Bohusskans.Foto.
 • Person sitter i ett vindskydd och dricker te, vy bakifrån ut från vindskyddet. Foto.
1 av 2

📍 Vindskyddet ligger på lägerplatsen Ramsäng i naturreservatet Fegen, Falkenbergs kommun. Du når vindskyddet sjövägen, cirka 4 km från samhället Fegen.

Motivering för pris:

I Bohus Skans, som byggs enligt traditionella metoder, i genuina material och med stor hantverksskicklighet har Hugo Bauer skapat ett väldigt vackert vindskydd, både i skepnad och i detaljer. Det är ett väl utarbetat förslag med många olika funktioner, och vindskyddet fungerar för rast så väl som övernattning. Vindskyddets moderna utseende, men ganska allsidiga form, är i sig en sevärdhet och formen gör att det går att placera på många olika platser. 

Vindskyddet Bohus Skans. Illustration.
En av Hugos skisser på vindskyddet.