På bottenplan i unika Näverkärrs gård, under flera lager av spännande tapethistoria, har vi hittat originaltapeterna. De bedömts vara från ca 1800-1850.

Tapeten i salongen/vardagsrummet hade ett imponerande mönster, i en ultramarinblå kulör. Sovrummet var mer modest i jämförelse; tapetserat med en brunaktig tapet med mönster.

 

En borttagen bit av tapet, med flera lager. Foto.

 

Fotona nedan visar de digitala tryckta utkasten på tapeterna, från tapettillverkaren Lim & Handtryck. Färgerna kommer att justeras mot originalen som ligger i högerkant. Lim & Handtryck har lyckats hitta valsen till tapeten i salongen/vardagsrummet. Ett stort tack till Norsk Arv för lånet av den. Nu kommer rummet kunna tapetseras med originaltapeterna. Förra veckan trycktes tapeterna. 🙌 Vi väntar med spänning på slutresultatet! Det är Slow House Byggnadsvård som gör ett fantastiskt jobb med att renovera i bottenvåningen.

  • Utkast på tapeten i salongen/vardagsrummet.
  • Utkast på tapeten i sovrummet.
1 av 2

Varför berättar vi om Näverkärr?​

Västkuststiftelsen fick gården Näverkärr testamenterat till sig 2014 och har sedan dess påbörjat en upprustning av den.​ Vi tar också hjälp av en byggnadsantikvarie från Slöjd och Byggnadsvård, som är en del av Västra Götalandsregionen. Själva boningshuset är troligen uppfört på 1700-talet. Näverkärrs gård har en mycket spännande och närmast unik historia. Mer om det en annan gång. 😊