Tänk att vakna till fågelsång och en poetisk utsikt vid ett dimhöljt vatten. Att sova ute är en härlig upplevelse!

Fast i naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Det är till exempel inte ovanligt att man endast får tälta på angiven plats, eller att tältning är förbjuden.

Förbud mot att tälta, alternativt campa, har i de flesta fall inrättats för att undvika slitage och risk för skada/störning av växt- och djurlivet i naturreservatet. Det är inte bara själva tältet som föreskriften försöker komma åt, utan även själva övernattandet och aktiviteter som hör till. Därför gäller tältningsförbud även övernattning utan tält med hammock, tarp etcetera.

Finns det inte någon föreskrift mot tältning eller camping, så träder allemansrätten in. Det innebär bland annat om att man får tälta något enstaka dygn utan att be markägaren om lov, så länge man respekterar hemfridszonen. Det finns inga exakta mått på hur stor hemfridszonen är, men kortfattat menas området närmast ett bostads- och fritidshus. Större grupper som vill tälta behöver be markägaren om lov.

Håll utkik på vår hemsida framöver. Vi kommer skapa en funktion som underlättar för dig att få svar på var du får tälta i reservaten som vi förvaltar.

Under tiden kan du besöka Länsstyrelsens hemsida om just det reservatet som du undrar över. Där kan du ta reda på om det är tillåtet att tälta eller inte. Där finns även information om reservat som vi inte förvaltar.

Se mer på besöksmål hos:

Länsstyrelsen i Västra Götalands län
Länsstyrelsen i Hallands län

 

Länktips!

Länsstyrelsen i Västra Götaland har gjort en karta där man kan se vilka reservat som det är tillåtet att tälta i längs med kusten.

OBS: Viktigt att klicka på området som du är intresserad av och sedan klicka vidare för mer information. Då kommer du till Länsstyrelsens hemsida om reservatet, där det står lite mer specifikt om vad som gäller. Exempelvis så kan det vara tillåtet att enbart tälta på anvisad plats.

Direktlänk till länsstyrelsens karta:
https://ext-geoportal.lansstyrelsen.se/standard/?appid=7dd946ff634b4d4995b14b09f8e34ec4