I höstas fick linbastan i Lilla Äskhult nytt liv. Men först, vad är en linbasta?
Förr i tiden användes en linbasta för linberedning, det vill säga ett steg i processen att förvandla linplantor till fiber för garn och tyg. När höstens fukt och mörker gjorde det omöjligt att torka linet utomhus, användes linbastun.
Den här linbastan var i riktigt dåligt skick och behövde plockas ner bit för bit. Dåliga delar byttes ut, medan övrigt virke togs till verkstaden. Där timrades sedan hela linbastan upp med kompletterande nya delar för att sedan monteras ner och byggas upp på sin plats i Lilla Äskhult.
Marknivån grävdes ut och syllarna lades på stenar från den gamla grunden. Vid nedmonteringen av byggnaden till verkstaden hittades spår av mossa i den befintliga linbastan. Eftersom detta är en restaurering restes den med mossa i konstruktionen. Takbrädorna behövdes bytas ut, men lerteglet kunde återanvändas. Nu återstår bara att putsa murstocken utvändigt med lera.
Efter allt detta arbete är linbastun redo att stå stadigt i ytterligare många år framöver!
Linbastan har restaurerats och rekonstruerats med varsam hand av Svenska Kulturkantverk. Arbetet utfördes i samråd med kommunantikvarie i Kungsbacka, arkitekt på Västkuststiftelsen och antikvarie på Länsstyrelsen i Halland.