Ett uppskattat inslag för besökare i skärgården är Västkuststiftelsens skärgårdstoaletter och soputrymmen som finns utplacerade längs västkusten. Nu har de öppnat för säsongen!

Idag finns ett 90-tal skärgårdstoaletter på västkusten, från Tistlarna i söder och upp till norska gränsen i norr. Vid många av dem finns även möjlighet att lämna en mindre mängd hushållssopor, något som är extra uppskattat hos båtgäster.

– Det känns fint att vi kan erbjuda denna service till besökare i skärgården. Det både underlättar för båtgäster och minskar nedskräpningen, säger Florina Lachmann, ansvarig för skärgårdsrenhållningen på Västkuststiftelsen.

  • Skärgårdstoalett på ena sidan huset...
  • ...och soputrymme på den andra.
1 av 2

Ta med ditt skräp hem

Även om möjligheten att slänga mindre mängder hushållssopor i soputrymmena i skärgården finns, så är det viktigt att alla gör sitt bästa för att ta med så mycket skräp som möjligt tillbaka hem eller till närmsta gästhamn för återvinning.

– Ju mer skräp som lämnas i våra soputrymmen, desto oftare måste de såklart tömmas, vilket resulterar i fler soptransporter som i sin tur påverkar miljön. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt och tänker till innan vi ens ger oss ut till havs. Går det att packa båten smart och lämna förpackningar hemmavid? Kan kanske innehåll i glasburkar- och flaskor hällas över i flergångskärl innan de tas med ut?, säger Florina.

Enkelt att hitta

För att göra det enkelt att hitta Västkuststiftelsens skärgårdstoaletter och soputrymmen finns det en karta där samtliga är utplacerade. I kartan går också att se om det bara är en skärgårdstoalett eller om den även har sophantering.

På den här sidan hittar du kartan tillsammans med mer information och praktiska tips för att packa båten smart!

 


 

Kontakt

Florina
Florina Lachmann

Koordinator för strandstädning och skärgårdsrenhållning