Till innehåll på sidan

Den unika laxens resa i Gullspångsälven

Lär dig mer om den unika Gullspångslaxen och Gullspångsöringen, två arter som bara leker naturligt på ett ställe i världen. Guiden delar med sig av sina kunskaper och berättar utöver arbetet med att rädda Gullspångslaxen även om områdets historia och djurliv med mera. Vi kommer att följa laxens vandring genom tiden och naturreservatet som avslutas vid laxtrappan. I oktober och november leker laxen samt öringen i Gullspångsälven. Båda arterna har utvecklats sedan istiden och överlevt många hinder såsom kraftverksutbyggnaden.

Bra att veta: Ett tips är att ta med eget fika. Efter cirka 1,5 timme når vi Pipans hamn där vi tar en fikapaus, här finns också en toalett. Hundar får inte följa med på grund av busstransport. Det kan finnas kor eller får längs stigen.

Sträckan är lättvandrad, består mestadels av terräng, har inga höjdskillnader utom vid laxtrappan där en liten del av stigen är brant. Den är lämplig för vana vandrare. Vi rekommenderar att du har robusta skor och även långbyxor. Gräset längs Gullspångsälvens led betas visserligen av får, men närheten till älven gör att gräset ofta är fuktigt.

Samlingsplatsen är på parkeringen vid idrottsanläggningen Gullmovallen i Gullspång. Vi går mot ledens startpunkt och följer Gullspångsälven till Pipans hamn, där älven rinner ut i Vänern. Denna sträcka är cirka 5 kilometer. Härifrån transporterar en buss oss till parkeringsplatsen vid laxtrappan i centrala Gullspång. Stigen mot kraftverksdammen är 800 meter (tur och retur). Samma buss kör oss sedan tillbaka till samlingsplatsen.

Kostnad: 20 kronor per person, som går till Laxfond Vänern för utsättning av lax och öring. Betalning sker på samlingsplatsen, antingen via Swish eller kontant med jämna pengar.

Vägbeskrivning: Sväng av och följ skylten Gullspångsälven naturreservat från Inlandsvägen 26 (mellan Mariestad-Kristinehamn). Parkera på anvisad plats vid idrottsanläggningen Gullmovallen.

Närmsta busshållplats: Gullspångs busstation på 700 m gångavstånd.