Till innehåll på sidan
Sjö med näckrosor, omgiven av barrskog. Foto.

Kroppefjäll

Njut av fina friluftsmarker mellan sjöar och myrar i barrskog. Naturreservatet Kroppefjäll ligger i hjärtat av Kroppefjällsplatån.

Området är rätt så flackt, med en sprickdal tvärs över vid sjön Stora Amboln. Där är terrängen mer kuperad. Det finns flera stigar att välja bland, varav Kroppefjällsleden förbinder reservatet med två andra närliggande naturreservat: Ragnerudsjöns branter och Buxåsen. Stigarna är markerade och det finns spångar, men det är bra att ha rejält på fötterna ändå.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Dass symbol Dass
  • Information symbol Information
  • Vindskydd symbol Vindskydd
  • Parkering symbol Parkering

Hoppsan! Det här reservatet behöver visst en egen folder. Vi jobbar på det.

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna på Länsstyrelsens hemsida:

Kroppefjäll

Laddar karta

Det svårt att föreställa sig att stora delar av Kroppefjäll inte var skogbeklätt, förrän vid början av 1900-talet. Under 1600-talet och senare hade området exploaterats så hårt för järn- och jordbruk, att det var ett öppet hedlandskap. Det finns partier som skonades. Exempelvis skogspartier i de blockrika markerna vid sjön Stora Amboln och väster om Svingsjön. Längs med Svinsjöns strand finns det dessutom över 200 år gamla tallar. Tallen dominerar, eftersom markerna i reservatet är magra. Där jordskiktet har mer näring och fukt, finns oftast granen.

En tur i Kroppefjäll lugnar sinnet med tystnaden i skogen, där enbart ljud kommer från vinden och djuren som bor där. Har du tur så kanske du får se tjädern dansande, eller bävern i högsta hugg. Varför inte välja att förlänga din vistelse? Det är tillåtet att tälta i reservatet (max en natt på samma plats). Tänk på att eldning får enbart ske i eldstäder iordningställda av förvaltaren.