Till innehåll på sidan
Stenblock, sjö och barrskog. Foto.

Risveden

Risveden är ett av västra Sveriges största sammanhängande skogsområden. Området utgör mer än två kvadratmil av omväxlande natur.

Nedan följer en kort presentation av fyra sammanhängande naturreservat som ligger i södra delen av Risveden. Tillsammans utgör de nästa 800 ha av sammanhängande skyddad skogsmark. Det finns ett flertal markerade stigar som binder samman områdena.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar Handikapparkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

 • Vandringsled symbol Vandringsled
 • Toalett symbol Toalett
 • Information symbol Information
 • Parkering symbol Parkering
 • Handikapparkering symbol Handikapparkering
 • Vindskydd symbol Vindskydd
 • Rastplats symbol Rastplats
 • Eldstad symbol Eldstad
 • Bänkbord symbol Bänkbord
 • Bänk symbol Bänk

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Risvedenområdet består av flera naturreservat med föreskrifter som skiljer sig något åt. Läs mer om föreskrifterna på länsstyrelsens hemsida:

Risveden

Laddar karta

Kroksjön (Risveden etapp 2)

Är nog med sin blåmarkerade slinga runt sjön, de goda fiskemöjligheterna och fyra vindskydd; den mest besökta av alla fyra reservaten. Skogen i området är en blandskog med främst barrträd.

Terrängen är förhållandevis lätt, frånsett i nordöst där berget stupar brant ner mot vattnet. Där finns ett vindskydd med en eldstad och vackra vyer över St. Kroksjön. De andra vindskydden har också iordningställda eldstäder. Dessutom ligger de mer tillgängligt mot sjön. Ett vedförråd finns i södra delen av reservatet, men det är ingen garanti att ved alltid finns att tillgå. För den fiskesugne krävs inköp av fiskekort.

Risvedens vildmark

Området är det nyaste och största reservatet i skaran. Här finns ett vindskydd vid Stora Ljusevatten. Det ligger blott ett stenkast bort från en av reservatsparkeringarna. Där finns dessutom ett tillgänglighetsanpassat bord och en handikapparkering. Stigsystemet är välutvecklat i området och har främst blå markering. Vid det gamla torpastället Garsta finns kvarlämningar i form av stengrunder, odlingsrösen, stengärdsgårdar m.m. Med Risvedens vildaste bänk, är platsen ett perfekt ställe för en paus eller fika.

Kvarnsjöarna

Vacker stig längs med och mellan sjöar i området. Terrängen är omväxlande; från upptrampad stig i gammal mossig granskog, till bitvis tuffare terräng över stenblock. Ett finare Tiveden i miniatyr, om du frågar oss.

Trehörningen(Risveden1)

200 årig gammal orörd granskog, med en stig rätt genom området. Missa inte utsikten över sjön Salsjön från berget i norr, där terrängen är rätt så kuperad. I naturreservatet finns det många flyttblock som eggar ens fantasi om att troll strövar i området.