Till innehåll på sidan

Tofta

Ute på Tofta finns lite av varje med havet precis intill; från kala klippor med ljung, till blomstrande ängar och skog.

Sätt dig vid någon av bänkarna, eller ta en klippa i besättning och njut av utsikten. Kanske lockar havet till ett svalkande dopp.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Information symbol Information
  • Parkering symbol Parkering
  • Rastplats symbol Rastplats

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna på Länsstyrelsens hemsida:

Tofta

Laddar karta

Det finns två rundslingor som ger lite av allt som Tofta har att erbjuda. Röd stig är drygt 2 km lång. Från den går en vitmarkerad stig ut till en av de finaste utsiktspunkterna i området. Där finns ett bänkbord med vid vy mot havet. Blå stig är 2,8 km lång. Den sträcker sig delvis utanför reservatet, på en ridväg. Bra att känna till är att ridvägen kan vara mycket lerig vid blött väder. Likaså kan det vara halt ute på klipporna.

Toftahalvön är känd för sitt fågelliv, som är som mest intensivt under flyttfågeltider(vår och höst). Då rastar olika sorters gäss i området. I skogen är det också livat. Göken” kokooar” och diverse olika småfåglar håller till i brynen.

Ängarna blomstrar rikligt under vår- och försommaren och hålls efter av betesdjur. Fast blomsterprakt finns även ute bland klipporna. Den största blomsterprakten där står ljungen för. På sensommaren är det en riktigt färgexplosion av rosalila toner mot de gråa klipporna!

I närheten av reservatet ligger den kulturhistoriskt intressanta Tofta Herrgård, som har en mängd olika verksamheter.