Besökare rör sig vid gården Näverkärr. Foto.

Näverkärrsdagen kl. 11-16 den 18 maj 2024

Grönt ekollon.illustration.

Program

Under dagen erbjuds guidade vandringar, prova på aktiviteter och massa annat skoj!

Läs mer
En brun ko med ljust, gråvitt huvud. Illustration.

Parkering och annan praktisk info

Ställ bilen på reservatsparkeringen längs med vägen innan Slävik.

Läs mer

Vätskuststiftelsens bord

Hos oss finns något för alla naturälskare! Få utflyktstips, hämta gratis foldrar och naturbingo m.m.

Läs mer

Välkommen till en heldag på Näverkärr

Västkuststiftelsen hälsar dig varmt välkommen till vackra Näverkärr – längst ut på Härnäset. Här finns något för hela familjen och alla som älskar natur, gamla byggnader, hantverk och fika.

Delta i någon av dagens roliga aktiviteter! Varför inte följa med på en guidad vandring i reservatet, där du kan lära dig mer om den vackra naturen som finns här? Om du i stället föredrar en lugnare aktivitet kan du delta i en rundtur i det gamla boningshuset. Huset är troligen uppfört på 1700-talet och genomgår en varsam restaurering sedan några år tillbaka. För barnen finns det också roliga aktiviteter som naturbingo och akvarellmålning.

För den fikasugne finns det en fikavagn som bland annat serverar kaffe, nybakade bullar och bärpaj. Under dagen kan du dessutom köpa färska grönsaker och plantor till trädgårdslandet, lokalproducerad kött, marmelad, handgjorda rapsljus, vackra hantverk m.m.

Medverkande

Baksmedjan – Bilder och berättelser, Annika RockströmBohulsinBro CykelkökEds gårdFolkets hus Härnäset – Guide Thomas Eliasson – Lysekils hemslöjdsförening StangenOdlarföreningen HavstulpanenOlssons gård – Rapsljusfabriken – Slow House ByggnadsvårdSlöjd och byggnadsvård NääsStröms gårdStudieförbundet VuxenskolanStångenäs HembygdsföreningSvenska Byggnadsvårdsföreningen

Kom gärna fram till Västkuststiftelsen bord under dagen för tips på utflykter eller om du har någon fråga om friluftsliv, naturvård eller strandstädning.

Naturreservatet Näverkärr

Här kan du njuta av bad och salta stänk vid stranden i Kalvsvik och uppleva Storskogen; en unik lövskog. Skogen är en av de bäst bevarade och mest värdefulla ädellövskustskogarna i Bohuslän.

Näverkärrs naturreservat är ett av de första naturreservaten i Bohuslän. Områdena är dessutom ett av de första som Västkuststiftelsen arbetade med för att skydda.

Se karta, väderprognos och läs mer om reservatet.

En vandrare går över hällar med rosablomstrande ljung och utsikt mot havet. Foto.

Vandringstips  – gå Kuststigen

Upplev salta stänk och klippor, kulturlandskap och frodig lövskog. Rundslingan i Näverkärr är en av Kuststigens vackraste slingor.

Längd: 4,2 km
Tid: 1-2 tim.
Start och mål: Reservatsparkeringen.

För mer information och karta se länken nedan som tar dig till westsedentrails.se – vår samlingsida med kvalitetssäkrade och hållbart driftade vandrings- och cykelleder i Västra Götaland.

Rundslingan i Näverkärr

En stigmarkering i skogen, som består av en trästolpe med ett blått band och en blå bricka med Kuststigens symbol på. Foto.

Arrangör

Västkuststiftelsen. Kontaktperson: Florina Lachmann, florina.lachmann@vastkuststiftelsen.se.