Samhällsföreningar och lokala eldsjälar 

Under våren kommer vi att kontakta samhälls-, väg-och bryggföreningar liksom gästhamnar och marinor utefter kusten, för att erbjuda dem informationsmaterial om strandstädning, strand­städarkartan samt städmaterial. Vi berättar gärna hur Strandstädarkartan används, antingen via webben eller på plats (om omständigheterna tillåter).

Har ni förslag på lokala eldsjälar vi skall kontakta skriv en rad till oss.

Mera strandstädarsäckar – och påsholkar 

Har ni tillräckligt med säckar i kommunerna? – Om inte hör av er till oss. Ni som är ute och städar – kontrollera gärna att det finns säckar i pås­holkarna. Rapportera också gärna till oss om någon behöver ses över, lagas eller kanske förbättra uppsättningen. Apropå påsholkar så kommer det under våren att sättas upp ytterligare 10 stycken. Några platser som önskat få påsholkar är Bohus-Malmön, Ramsviks camping, Stenungsund, Marina Återvinningscentralen Sotenäs samt Strömstad. De kommer att markeras på Strandstädarkartan när de kommit på plats.

Att stänga av kranen för marint skräp – en rapport om fyra föremål 

Santiago Bautista, som läser Master i Sea and Society vid Göteborgs universitet, gjorde under hösten praktik hos oss. Hans uppgift var att kartlägga och undersöka källorna till fyra olika före-mål; hagelförladdningar, biofilmsbärare, bomullspinnar samt ballonger, ballong-pinnar/-ventiler. Det resulterade i en rapport som du kan ladda ner i en koncentrerad version här eller i sin helhet här.

Friluftslivet år 2021 

2021 är Friluftslivets år! Det handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har. Gå in på www.luftenarfri.nu. Där kommer det att komma upp förslag på mängder av utomhusaktiviteter – naturligtvis även strandstädning.

Notera i almanackan 

  • 8 maj Nordiska Kusträddardagen
  • 7-15 augusti Västerhavsveckan
  • 18 september International Coastal Cleanup Day