Den orange leden består av denna rundslinga i Baljåsens naturreservat, och leden vidare genom den norra delen av reservatet och det angränsande naturreservatet Orsberget.

Längd: ca 3 km.

Svårighetsgrad: Medelsvår, bitvis mycket kuperat.

Start och mål: Parkeringen vid Petersborg

Vägbeskrivning:

Baljåsen ligger öster om sjön Edslan i Åmåls kommun. Baljåsen nås genom att i Edsleskog ta av mot Bergane. Vid torpet Petersborg utgår stigar från parkeringen.

Vandringstipset som PDF

Beskrivning:

Starta mot nordost från parkeringen vid Petersborg. Till en början går du på vägen, som är en del av Pilgrimsleden (som dock inte är markerad ute i fält) genom Dalsland. Efter lite mer än en halv kilometer tar du vänster in i skogen.

Stigen går ganska brant uppför mot Baljåsens topp. Med sina 301 meter över havet är Baljåsen Dalslands högsta punkt. Härifrån har du en milsvid utsikt över skogar och sjöar. Du har nu kommit ungefär halvvägs på slingan, så passa på att ta en fika.

Nära utsiktspunkten delar sig den orange leden. Här finns en övernattningsstuga och toalett. Åt höger fortsätter leden ner i dalen och sedan norrut mot Orsbergets naturreservat. Håll vänster för att fortsätta på rundslingan.

Skogen i reservatet är av naturskogskaraktär och därför trivs här ett rikt växt och djurliv. Du kan bland annat få se tjäder och den lilla sparvugglan.

På södra delen av Björndalsberget finns ytterligare en utsiktspunkt. Därifrån är det inte långt kvar till Petersborg.

I vår folder om reservaten Orsberget och Baljåsen hittar du mer information reservatens natur och historia. Däri finns också en karta med fler sevärdheter och vandringsleder genom reservaten.