Reservatet är ett perfekt utflyktsmål för dig som under ett par timmar vill lära dig mer om vårt lands geologi och njuta av vackra utsikter. I reservatet finns en naturstig med skyltar som berättar om områdets natur och historia. 

Längd: Cirka 1-1,5 km.

Svårighetsgrad: Svår terräng och en del trappor. 

Start och mål: Reservatsentrén.

Vandringstipset som PDF

Beskrivning:

I Brobacka naturreservat hittar du ett av landets mäktigaste jättegrytsfält. Grytorna bildades under istidens slutskede då enorma mängder sand och grus med smältvattnets kraft pressades genom Brobackasundet. Den största grytan är hela 18 meter i diameter.

Från reservatsparkeringen leder en stig fram till det lilla soldattorpet. Till vänster har du en vacker löväng med ek och hassel. På våren blommar här vitsippor i tusental. Till höger reser sig det barrskogsklädda berget brant. 

Följ stigen förbi torpet norrut, så kommer du snart till den minsta grytan, Lillgrytan. Därefter passerar du genom en annan gryta, och klippskrevan där utsiktsplattformen finns är i sig ytterligare en annan, mycket större gryta. Totalt finns runt 40 jättegrytor i området.

Stigen viker av söder ut och klättrar via trappor upp mot bergsplatån. Gör du en avstickare åt vänster kliver du in i den imponerande Storgrytan. Väl uppe på höjden slingrar sig stigen fram mellan träden. Passa på att njuta av den fantastiska utsikten från Vårräkneberget, innan du tar den branta vägen ner genom skogen tillbaka till torpet. 

På andra sidan sundet ligger den sägenomspunna klippan Brudsängen, som bara kan nås genom den trånga klippskrevan Nålsögat.