På våren innan bokarnas löv har slagit ut blommar vitsippor, harsyra och ekorrbär. Sommartid stängs en stor del av ljuset ute av de täta trädkronorna och istället tar ormbunkar över.

Längd: Cirka 2 km

Svårighetsgrad: Medelsvår (slingan börjar/slutar med en brant trappa och det är brant upp till utsikten).

Start och mål: Reservatsparkeringen

Vägbeskrivning:

Gässlösa ligger ca 1,5 km öster om Rolfstorp, längs med väg 153 mellan Varberg och Ullared.

Vandringstipset som PDF

Ta trappan ner till ån från reservatsparkeringen och följ den röda stigen åt vänster. Stigen följer Stenån som slingrar sig igenom reservatets södra del. Du kommer gå förbi stora bokar, som nog är som vackrast när deras löv håller på att spricka upp. Det sker ungefär i mitten av maj. Ett tips är att du besöker reservatet tidigt på morgonen, eller när det håller på att skymma. Då sprider sig ljuset vackert bland träden. Stämningen vid ån blir då nästan magiskt.

Efter att du har passerat över Stenån kommer du att nå en trätub. Det är resterna från Hovgårds kvarn som var i drift så sent som på 1990-talet. Kvarnen byggdes vid mitten av 1800-talet och ersatte då en mindre kvarn. Den kvarnen var bara i bruk under två år.

I lövskogen finns det många olika sorters fåglar. Lyssna efter en fågel som låter som ett mynt som snurrar snabbare och snabbare på en bricka. Det är grönsångaren, som är vanlig i bokskog. Orkar du så ta avstickaren upp till utsiktspunkten på Böstesberget. Det är brant upp, men där väntar en hänförande utsikt över Himledalens dalgång. En riktigt vacker dag så kan man ana havet härifrån.