Längd: ca 5 km (rundslingan i reservatet).

Svårighetsgrad: svår. Det är en kraftig stigning upp till toppen som kräver en god kondition.

Start och mål: reservatets parkering.

Vägbeskrivning:

Halle-Vagnaren ligger vid kusten ca 15 km norr om Strömstad tätort och ca 5 km väster om Hogdals kyrka. Passera Nordby Köpcentrum till Skärjedalen där en parkeringsplats med reservatsskylt finns. Reservatet ligger i Strömstad kommun.

Vandringstipset som PDF

Beskrivning:

Den gamla tallskogen på toppen har fått stå orörd, vilket är ovanligt i Bohuslän. Kanske är den svåra terrängen som har bidragit till detta. Det är en brant stigning upp till toppen, men med en hänförande utsikt. Vid klart väder ser man topparna på de norska bergen Lifjäll och Gausta. Bergstopparna syns bäst när det fortfarande ligger snö på dem.

Du får traska 700m från parkeringen innan du når ett vägskäl, där du ska ta vänster vid ett uthus. Efter ytterligare 300 meter når du reservatets entré. Väl framme kommer du mötas av en reservatskylt och en brant trappa.

Den 1,6 km långa turen uppför berget kräver starka ben. Högsta punkten är 120 m över havet och berget stupar brant ner i Singelfjordens djupränna. På toppen finns ett gravröse och en minnessten.

Fortsätt följa blå markering tillbaka ner mot Vagnsjön där skogen och växtligheten ändrar karaktär; från gamla vridna tallar till lövskog. Slutligen är du tillbaka till trappan igen.