En kontrastrik vandring på södra Härmanö

Längd: cirka 9 km.

Svårighetsgrad: Lätt till svår. Från Gullholmen till Klippevik finns en grusväg som är lätt att gå. Därefter är terrängen kuperad och bitvis svår.

Start och mål: Gullholmens hamn.

Vägbeskrivning:

Härmanö ligger väster om Orust och nås lättast med färjan från Tuvesvik till Gullholmen.

Vandringstipset som PDF

Beskrivning:

Följ vägen genom samhället Gullholmen söderut. Vid Grindebacken finns en fin strand och anordningar i form av toaletter och rastplats.

Här slingrar stigen fram mellan slåtterängar och lummiga lövlundar. Vid Klippevik kommer du till en strandäng. I sydväst kan du ana Kärringöns samhälle.

Följ stigmarkeringen västerut, snart tar klipporna och den karga västsidan av Härmanö vid. Härifrån är det bitvis svårt att ta sig fram. Bra skodon rekommenderas. Tänk på att det går betesdjur i markerna. Håll avstånd och gå inte nära kor med kalvar. Hästar och kor kan bli aggressiva mot hundar. Därför kan det vara farligt att gå med hund bland betesdjur även om den är kopplad.

Längst i sydväst ligger Härmanö huvud, en hög klippa. Härifrån har du en milsvid utsikt över Västerhavet. I norr kan du se Lysekil. I sydsydost kan du vid klart väder ana siluetten av Carlstens fästning på Marstrand, över 3 mil bort.

Stigen viker av mot öster igen och tar dig över topparna i det nästan fjällika ljunglandskapet. Här och var finns små vattensamlingar med näckrosor.

Sista stycket av stigen går på spänger genom lövskog. Vid Myren kommer du tillbaka till grusvägen mot Grindebacken och Gullholmen.