Hördalen är en vacker liten dalgång med ståtliga gamla ekar. Området är dessutom fullt av blomster och rikt på fågelsång under våren.

Längd: drygt 2 km.

Svårighetsgrad: Lätt terräng. Det kan vara blött ibland, men spängerna hjälper mycket. Ej barnvagnsvänligt. Stigen är omarkerad.

Start och mål: Parkeringen vid Hamra golfbana.

Vägbeskrivning:

Kör väg 158 mellan Göteborg och Kungsbacka. Sväng av vägen mot Hamra golfbana två kilometer norr om Vallda. Parkeringen finns till vänster. Reservatet ligger i Kungsbacka kommun.

Vandringstipset som PDF

Beskriving:

Från parkeringen ta vänster och gå på vägen i knappt 100 m. Ta den grusade gångvägen åt höger ut på golfbanan. Följ den cirka 150m fram tills den svänger av åt vänster. Där ska du istället fortsätta rakt fram mot skogen. Du kommer se att det är ett elstängsel längst med skogskanten och en liten trägrind. Gå längst med kanten av golfbanan mot reservatet. Akta dig för golfbollar, för du passerar nämligen en bit bort från ett av hålen. Du har kommit in i reservatet när du har passerat genom trägrinden.

Läs gärna mer om reservatet på reservatsskylten i närheten. Ta stigen åt vänster 50m efter skylten. Du kommer då att gå in i dalen med ett blötare område på din högra sida. Vill du ta en kortare tur, kan du vika av redan efter närmare 150 m. Där finns det en stig åt höger. Annars fortsätt framåt.

Efter ett tag når du reservatets centrala delar. Nu finns det ett alkärr på din högra sida. Ett alkärr är en typ av skog på väldigt blöt mark, som tidvis är översvämmat. Här växer bland annat kabbleka som blommar med stora gula blommor i början av sommaren. Det kan vara svårt att se var du ska ta stigen åt höger för att börja gå tillbaka, men korsningen kommer efter ungefär 240 m från senaste stigkorsning.

På tillbakavägen passerar du flera gamla ekar som har/har haft stora vida kronor. Dessa skvallrar om att området har varit mer öppet förr i tiden. Förläng gärna din tur med att gå till reservatets västra entré och se ut över havet. Ta då grusvägen åt höger vid entrén så får du snabbt en utblick över Brandhultsviken.